Καιρός: Τουλάχιστον 5 νεκροί από την καταστροφική καταιγίδα σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία - Δείτε βίντεο

Καιρός: Τουλάχιστον 5 νεκροί από την καταστροφική καταιγίδα σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία - Δείτε βίντεο

Ενώ η νότια Ευρώπη αντιμετωπίζει συνθήκες ακραίου καύσωνα, οι τρεις χώρες των Βαλκανίων βιώνουν μια απίστευτη κακοκαιρία - Τι είναι η «υπερκυτταρική καταιγίδα»

F1bQqgaXgAQjMC-
Μια ισχυρή καταιγίδα πλήττει τα Βαλκάνια με ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους σε Κροατία, Βοσνία και Σλοβενία, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσαν η αστυνομία και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, η κακοκαιρία χτυπά τώρα και την Σερβία η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα.

Η καταιγίδα ήταν η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες που σαρώνει την περιοχή μετά από μια σειρά εξαιρετικά θερμών και ξηρών ημερών. Στη νότια κυρίως Ευρώπη, συνεχίζεται ο καύσωνας που προκάλεσε πυρκαγιές σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
 

Κλείσιμο
Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, αφού χτυπήθηκαν από πτώση δέντρων, ανακοίνωσε η κροατική αστυνομία. Ένας 50χρονος άνδρας χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν έξω στο δρόμο και ένας 48χρονος άνδρας βρισκόταν στο αυτοκίνητό του. Νωρίτερα, η γιατρός των επειγόντων περιστατικών Ljupka Hitrova δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Hina ότι τα δύο θύματα είχαν πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
 

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στην ανατολική Κροατία ανέφερε ότι ένα άτομο έχασε τη ζωή του όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του στην πόλη Τσέρνικ. Αλλού στο Ζάγκρεμπ, ένας 36χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν κατέρρευσε ένας γερανός οικοδομής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.
 

Η καταιγίδα σκοτείνιασε ξαφνικά τον ουρανό και έφερε εκτυφλωτική βροχή, αστραπιαίες πλημμύρες και ανέμους στο Ζάγκρεμπ, ξεκινώντας περίπου στις 4 μ.μ. Σταμάτησε τις συγκοινωνίες της πόλης, προκάλεσε διακοπές ρεύματος και άφησε τους δρόμους αποκλεισμένους από πεσμένα δέντρα.
 

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Ζάγκρεμπ ζήτησαν από τους πολίτες να κάνουν υπομονή, καθώς εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια έφταναν ταυτόχρονα. «Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να καλούν μόνο αν βρίσκονται σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή τους ή άκρως απαραίτητη μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση«, δήλωσε ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ.
 

Κεραυνοί στη Σλοβενία

Από χτύπημα κεραυνού στο κάμπινγκ Forest Camping κοντά στο Mozirje της Σλοβενίας τραυματίστηκαν δύο άτομα και τρία έχουν υποστεί σοκ, μετέδωσε η ειδησεογραφική πύλη N1. 
 

Σύμφωνα με το TV Slovenija, ο κεραυνός χτύπησε κοντά σε σκηνές ξένων οικογενειών. Το ρεπορτάζ επικαλέστηκε επίσης πυροσβέστες ότι όλοι οι κατασκηνωτές θα πρέπει να αναζητούν καταφύγιο σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια καταιγίδων ή τουλάχιστον να μπαίνουν σε αυτοκίνητο και να οδηγούνται σε ανοιχτό έδαφος όπου δεν υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων.
 

Πυροσβεστική κλήθηκε επίσης στο κοντινό κάμπινγκ Μενίνα, όπου ένα δέντρο έπεσε πάνω σε δύο σκηνές και ένα αυτοκίνητο, αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς.
 

Κινούμενο από τα δυτικά προς τα ανατολικά, οι καταιγίδες προκάλεσαν καταστροφές σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του τένις έπεφτε κοντά στο Metlika, όπου πάνω από 200 παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών απομακρύνθηκαν από θερινές κατασκηνώσεις.
 

Νότια της πόλης τεράστιο χαλάζι, διαμέτρου περίπου 10 εκατοστών, προκάλεσε πολλές ζημιές σε καλλιέργειες, κτίρια και αυτοκίνητα, δήλωσε στη STA η δήμαρχος του Metlika, Martina Legan Janžekovič. Χαλάζι αναφέρθηκε και σε άλλες περιοχές του νότου και της νοτιοανατολικής χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με τις εταιρείες ενέργειας να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιδιορθώσουν τις κατεστραμμένες υποδομές.


Τι είναι η υπερκυτταρική καταιγίδα

Η καταιγίδα, σαν γενικότερη έννοια, είναι ένα από τα πιο έντονα και βίαια ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Χαρακτηρίζεται από τις έντονες βροχές, το χαλάζι, τους ριπαίους ανέμους και τις ηλεκτρικές εκκενώσεις/κεραυνούς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και από σίφωνες/ανεμοστρόβιλους. Όλες οι καταιγίδες έχουν να κάνουν με την τεράστια, κατακόρυφη μεταφορά αέριων μαζών μέσα στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας. Kάτι τέτοιο είναι χαρακτηριστικό του σωρειτομελανία (cumulonimbus), του οποίου οι κορυφές μπορούν να φτάσουν σε τεράστια ύψη (άνω των 13km).

Oι υπερκυτταρικές καταιγίδες (Supercell thunderstorms) αποτελούν την πιο βίαιη κατηγορία καταιγίδας. 

Οι υπερκυτταρικές καταιγίδες έχουν διάρκεια από 1-4 ώρες κυρίως αλλά, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν να διαρκέσουν και περισσότερο (μέχρι και 8 ώρες). Τέτοιες καταιγίδες χαρακτηρίζονται από ένα έντονο και επίμονο περιστρεφόμενο ανοδικό ρεύμα αέρα (μεσοκυκλώνα), δηλαδή έναν κατακόρυφο στρόβιλο αέρα με διάμετρο περίπου 5-10 χιλιόμετρα εντός της καταιγίδας, το οποίο πρέπει να διαρκέσει για αρκετή ώρα (περίπου 20 λεπτά το λιγότερο) και ταυτόχρονα να καλύπτει κάθετα, τουλάχιστον το ήμισυ του βάθους του νέφους της καταιγίδας.

Οι υπερκυτταρικές καταιγίδες σχετίζονται με μέτρια έως ισχυρή κατακόρυφη διάτμηση ανέμου (άνεμοι που παρουσιάζουν μεγάλες αλλαγές στην κατεύθυνση αλλά και την ταχύτητά τους σε μικρό χρονικό διάστημα) από 0 έως 6 χιλιόμετρα ύψος (vertical wind shear), στροβιλισμό (helicity), αλλά επίσης και από μέτριο έως υψηλό CAPE (διαθέσιμη δυναμική ενέργεια για ανωμεταφορά).


Ειδήσεις σήμερα:

Τι έδωσε ο Ερντογάν στους Άραβες για να πάρει τo «δώρο» των 50 δισ. δολαρίων

Πότε και πόσα θα πάρουν νέοι, συνταξιούχοι, οικογένειες με παιδιά, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιοκτήτες ακινήτων

Τα κοσμήματα «πρόδωσαν» τον Μπαγκλαντεσιανό δολοφόνο της 46χρονης τρανς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης