ΗΠΑ-Κίνα - Βρετανός καθηγητής: Το Πεκίνο μας κατασκοπεύει με τρόπους που δεν μπορουμε καν να φανταστούμε

ΗΠΑ-Κίνα - Βρετανός καθηγητής: Το Πεκίνο μας κατασκοπεύει με τρόπους που δεν μπορουμε καν να φανταστούμε

Ενώ τα συντρίμμια του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού έχουν μεταφερθεί για ανάλυση, το Πεκίνο είναι εξαγριωμένο

balloon-downing
Η κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού από τα πυρά αμερικανικού μαχητικού F- 22 ενώ εκινείτο στον ουρανό των ανατολικών ακτών στις ΗΠΑ, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

«Ήταν ένα πολιτικό κόλπο που πήγε στραβά για το Πεκίνο, παρά τη σοβαρή προσπάθεια της Κίνας για συλλογή πληροφοριών. Θα ήμουν έκπληκτος αν οι Κινέζοι έπαιρναν κάποιο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης με την βοήθεια του κατασκοπευτκού αερόστατου», υποστηρίζει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «The Sun» ο καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, ειδικός σε θέματα κατασκοπείας.

Για τον Βρετανό επιστήμονα, η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη κατασκοπεύει τη Δύση σ΄ένα εντελώς νέο επίπεδο, σε βιομηχανική κλίμακα, με τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί.

Κι ενώ τα συντρίμμια του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο του FBI για ανάλυση, το Πεκίνο είναι εξαγριωμένο.

Όπως εξηγεί ο Μάικλ Κλαρκ, το 2017 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος περί Εθνικής Πληροφοριών της Κίνας, ο οποίος είχε ψηφιστεί δύο χρόνια νωρίτερα.

Αυτός ο νόμος απαιτεί νομικά από κάθε Κινέζο πολίτη, κάθε κινεζική οργάνωση και κάθε κινεζική εταιρεία να συνδράμει τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών, αν ποτέ τους ζητηθεί.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν νομικό καθήκον να γίνουν κατάσκοποι υπηρετώντας την πατρίδα , εάν τους το ζητήσει η κυβέρνησή τους.

«Ενώ ήμουν διευθυντής του ανεξάρτητου αμυντικού «think tank» - RUSI -» (Royal United Services Institute), για πρώτη φορά φιλοξενήσαμε μια ομάδα 15 νεαρών Κινέζων αξιωματικών στο αρχηγείο μας στο Λονδίνο για μία ενημέρωση. Μόλις κάθισαν, όλοι άνοιξαν τους φορητούς υπολογιστές τους για να κρατήσουν σημειώσεις ενώ ήμασταν φιλικοί και ευγενικοί μαζί τους για τις διμερείς σχέσεις. Μέσα σε δέκα λεπτά, καταγράψαμε περισσότερες από 1.000 προσπάθειες των Κινέζων να χακάρουν τα συστήματα του Ινστιτούτου μας , χωρίς όμως επιτυχία. Οι Κινέζοι διέρρηξαν το κτήριο δύο φορές ενώ μας ακολουθούσαν σχεδόν συνέχεια στο Λονδίνο», επισημαίνει ο Βρετανός καθηγητής.

Ο ίδιος προσθέτει ότι, στην περιοχή της «Chinatown», σε ορισμένα πολύ καλά εστιατόρια, δεν υπάρχει αμφιβολία και κάποιοι μυστικοί πράκτορες που εργάζονται ως σερβιτόροι.

Κλείσιμο
Η Κίνα χρησιμοποιεί όλους τους παραδοσιακούς τρόπους κατασκοπείας που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι και κάθε άλλη χώρα, ωστόσο, έχουν προσθέσει μια εντελώς νέα διάσταση σε αυτό, που αποκαλώ «κοινωνική νοημοσύνη»: Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο λαός της χώρας μπορεί να κινητοποιηθεί για να κατασκοπεύσει την κοινωνία της Βρετανίας.

Εππιλέον, όπως επισημαίνει ο Βρετανός ειδικός σε θέματα κατασκοπείας, οι κινεζικές επενδύσεις είναι πολύ βαθιά ενσωματωμένες στην οικονομία του Λονδίνου και η Κίνα το εκμεταλλεύεται αυτό.

«Κι ενώ μπορεί να έχουμε απαγορεύσει στην Huawei οποιαδήποτε ανάμειξη στο δίκτυό μας 5G από το 2027, άλλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας παραμένουν ενεργές σε πολλούς άλλους τομείς», υπογραμμίζει ο Βρετανός καθηγητής.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο «Big Brother Watch», επτά στα δέκα δημοτικά συμβούλια του Ηνωμένου Βασιλείου, έξι στα δέκα καταπιστεύματα του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και το 57% σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία χρησιμοποιούν εξοπλισμό επιτήρησης από κινεζικές εταιρείες.

Επίσης, το ένα τρίτο των αστυνομικών δυνάμεων της Βρετανίας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κινεζική τεχνολογία στις κάμερες παρακολούθησης.

«Η τεχνολογία τους μπορεί να είναι παρούσα ακόμη και χωρίς να το καταλάβουν οι άνθρωποι», ο Μάικλ Κλαρκ.

Μόλις τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι μια κινεζική συσκευή εντοπισμού ανακαλύφθηκε σε αυτοκίνητο κυβερνητικού στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βρέθηκε τουλάχιστον μία κάρτα SIM, που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεδομένων, όπως η τοποθεσία.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, η Βρετανή βουλευτής Αλίσια Κίρν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, προέτρεψε τους συμπολίτες της να διαγράψουν την εφαρμογή TikTok - μια τεράστια επιτυχία μεταξύ των νέων - λόγω ανησυχιών ότι η κινεζική μητρική της εταιρεία, ByteDance, έχει στενές διασυνδέσεις με τις κινεζικές αρχές και μοιράζεται δεδομένα.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί «ξεφουσκώνει» ο Ανδρουλάκης - Αποσύρθηκαν 145 υποψήφιοι βουλευτές σε 4 μήνες


Τζένιφερ Λόπεζ σε Μπεν Άφλεκ στα Grammy: «Σταμάτα, δείξε πιο φιλικός»


Πόπη Τσαπανίδου: Χαμός στο Twitter με το «πρόεδρε έλα με φόρα» προς τον Τσίπρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης