Πούτιν: Μετά την Ουκρανία, ο πόλεμος των δορυφόρων; - Η διπλή Δύση, ο αιώνας της Ασίας και τα τακτικά πυρηνικά

Πούτιν: Μετά την Ουκρανία, ο πόλεμος των δορυφόρων; - Η διπλή Δύση, ο αιώνας της Ασίας και τα τακτικά πυρηνικά

Τι εννοούσε με τo μανιφέστο για την διπλή Δύση, τον αιώνα της Ασίας και τα τακτικά πυρηνικά

russia_rocket_launch_xr
Με ένα μανιφέστο για τη «Διπλή Δύση», τον ρόλο της Ασίας τον 21ο αιώνα και τα…τακτικά πυρηνικά επανεμφανίστηκε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια απόπειρα να νομιμοποιήσει την εισβολή του στην Ουκρανία και μαζί τα όποια νέα, ενδεχόμενα «χτυπήματά» του. Περιγράφοντας την επόμενη δεκαετία ως την «την πιο επικίνδυνη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ο Πρόεδρος της Ρωσίας επιτέθηκε μετωπικά στη «Δύση των φιλελεύθερων ελίτ», κατηγορώντας την για «κινήσεις κλιμάκωσης» και για «βρόμικο και αιματηρό παιχνίδι», καθώς τη «φωτογράφισε» ως υπαίτια για την απειλή χρήσης «βρόμικης βόμβας» κατά της Μόσχας, για την ύπαρξη της οποίας επιχειρεί να ενοχοποιήσει με κάθε μέσο, την Ουκρανία.

Putin says West is playing 'dangerous, bloody and dirty game'


«Υπάρχουν δύο είδη Δύσης: η παραδοσιακή Δύση, με τις χριστιανικές αξίες πάνω από όλα, με την οποία μοιραζόμαστε κοινές ρίζες, και η κοσμοπολίτικη Δύση, η οποία είναι εργαλείο των φιλελεύθερων ελίτ», ανέφερε χαρακτηριστικά στην βαθιά ιδεολογικοποιημένη ομιλία του στο Valdai Discussion Club, ένα ερευνητικό ινστιτούτο που συνδέεται με το Κρεμλίνο, προειδοποιώντας συνάμα πως «κανείς δεν θα τα βάλει με τις επιταγές αυτής της Δύσης στη Ρωσία».

Απαντώντας σχετικά με την εισβολή του στην Ουκρανία, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου υποστήριξε πως εδώ και χρόνια υπήρχαν μεταβολές, απλώς τώρα εκφράζονται με έντονη μορφή, ενώ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της χώρας του για άμεση απειλή από το ΝΑΤΟ, χωρίς να αρνείται ότι τον απασχολούν διαρκώς οι ρωσικές απώλειες στο ουκρανικό μέτωπο.

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει κανένα νόημα, πολιτικά ή στρατιωτικά» για ένα πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία, αλλά δεν υπαναχώρησε από την ατζέντα της «βρόμικης βόμβας», δημιουργώντας έτσι συνθήκες άλλοθι για τις επόμενες κινήσεις του. Στην ίδια κατεύθυνση, αποκάλεσε «στενό του φίλο» τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ και περιέγραψε με τα καλύτερα λόγια τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναζητώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο αναδυόμενο -κατά τον ίδιο- σύστημα της Ευρασίας.

Κλείσιμο
Russian president Vladimir Putin takes part in Valdai discussion club meeting – watch live


Δορυφόροι και πυρηνικά

Την ίδια ώρα, η ρωσική εμμονή στη «βρώμικη βόμβα» αποβλέπει περισσότερο στην αιτιολόγηση των όποιων ρωσικών κινήσεων ακολουθήσουν, με δεδομένο ότι η Ρωσία θα στόχευε «οιονεί πολιτική υποδομή» στο διάστημα, εάν η Μόσχα πιστεύει ότι εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε ο Κονσταντίν Βορόντσοφ, Ρώσος αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη. Οι «Ημι-πολιτικές υποδομές μπορεί να γίνουν νόμιμοι στόχοι αντιποίνων», ισχυρίστηκε ο ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των εμπορικών δορυφόρων των ΗΠΑ και των χωρών που τις περιβάλλουν.

Σηκώνοντας το γάντι Πούτιν, ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι Ρώσοι επιδιώκουν να αναπτύξουν τεχνολογίες κατά δορυφόρων, προειδοποιώντας παράλληλα πως «οποιαδήποτε επίθεση σε αμερικανικές υποδομές θα λάβει απάντηση», μετά τις δηλώσεις του ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου ότι εμπορικοί δορυφόροι της Δύσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν «νόμιμους στόχους» της Ρωσίας, εφόσον έχουν εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η απότομη, νέα κλιμάκωση της ρητορικής Πούτιν, συνοδευόμενη από έντονο ιδεολογικό πρόσημο έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τη Δύση, καθώς η επέκταση της Ρωσίας προς Ανατολάς με όχημα την Ευρασία μπαίνει για πρώτη φορά τόσο δυναμικά στην παγκόσμια συζήτηση. Το ίδιο και οι εμπορικοί δορυφόροι των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους, που συνιστούν ευθεία προειδοποίηση της Μόσχας έναντι σε ένα ενδεχόμενο κατάρριψής τους, ιδίως όταν αυτό θα καθησύχαζε τη ρωσική κοινή γνώμη, που αναζητά -μάταια μέχρι τώρα- μια εντυπωσιακή και επιτυχημένη επιχείρηση στο Ουκρανικό μέτωπο, πριν βγάλει το λογαριασμό της καταπάτησης δικαιωμάτων και του αυταρχισμού στο Βλαντιμίρ Πούτιν.



Λειτουργώντας, στην πραγματικότητα, ως βαλβίδα εξαέρωσης της εσωκομματικής έντασης, η χρήση τακτικών πυρηνικών για να πληγούν οι εμπορικοί δορυφόροι των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους (ανεκτή από το στρατιωτικό ρωσικό δόγμα) με τη μορφή αντίποινων για τη «βρόμικη βόμβα», θα έλυνε πολλά προβλήματα στο Ρώσο Πρόεδρο, με πρώτο αυτό της παραμονής του στην κορυφή της εξουσίας, που κλονίζεται μέρα με την μέρα λόγω της μη επικράτησης του ρωσικού στρατού στα πεδία των μαχών. Δομώντας το σχετικό επιχείρημα, η Ρωσία ζήτησε ήδη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με «εμπλοκή» των ΗΠΑ στην εικαζόμενη ανάπτυξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, ενώ η καταγγελία συνοδεύτηκε και από σχέδιο ψηφίσματος.

Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, για «επινόηση» του Κρεμλίνου έκανε λόγο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, προσθέτοντας πως «η Ουκρανία δεν έχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων… Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρόγραμμα βιολογικών όπλων».

Από πλευράς του, ο Ρώσος Πρόεδρος επανήλθε σχολιάζοντας πως «όταν υπάρχουν πυρηνικά όπλα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν», με αφορμή τους παράλληλους μονολόγους του τα προηγούμενα χρόνια με τη βρετανίδα, πρώην Πρωθυπουργό, Λις Τρας, που τη χαρακτήρισε ως «τρελή». «Ποτέ δεν είπαμε τίποτα εκ των προτέρων για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Έχουμε κάνει μόνο υπαινιγμούς, ως απάντηση σε δηλώσεις δυτικών ηγετών» διευκρίνισε στη συνέχεια ο Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που σενάρια «αφανισμού» των ΗΠΑ και της Βρετανίας πυροδοτούν οι ρωσικές πυρηνικές ασκήσεις, σύμφωνα με το Ρώσο Συνταγματάρχη, Ιγκόρ Κοροτσένκο, αρχισυντάκτη παράλληλα του περιοδικού Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας. Κατά τον κ. Κοροτσένκο, οι ασκήσεις πυραύλων, υποβρυχίων και βομβαρδιστικών επρόκειτο να καταδείξουν την ικανότητα της χώρας του να πραγματοποιήσει ένα συντριπτικό πλήγμα αντιποίνων, εάν δεχόταν ποτέ επίθεση με πυρηνικά.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές σε ποιον απευθύνονταν οι ασκήσεις, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. «Ποιος θα μπορούσε να εξαπολύσει το πρώτο πυρηνικό χτύπημα στη Ρωσία; ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν ξέρω αν ο Μακρόν είναι κάποιος που θα συμμετείχε σε αυτήν την περιπέτεια...», παρατήρησε ο ίδιος, κρίνοντας από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο. Εάν το χτύπημα ήταν πραγματικό, καυχήθηκε ο Κοροτσένκο, «η Βρετανία θα βυθιζόταν κάτω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα υπήρχε ένα νέο ναυτικό στενό που θα που θα έπαιρνε το όνομά του από τον Ιωσήφ Στάλιν», συμπεραίνοντας, τέλος, πως «το σήμα έχει σταλεί [στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο]. Αυτό [θα πρέπει να τους κάνει] να σκεφτούν λογικά και να καθαρίσουν το μυαλό τους». «Δεν πρόκειται για πυρηνικό εκβιασμό. Αυτό θα κάναμε πραγματικά αν δεχόμασταν επίθεση», κατέληξε, κρατώντας ζωντανή την απειλή για τους συμβατικούς δορυφόρους.

Ειδήσεις σήμερα:

Love Island: Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου τους τα... χάλασε λίγο πριν τον τελικό - Δείτε βίντεο

Μπάιντεν: Είναι «πολύ επικίνδυνο» το ότι ο Πούτιν μιλά για τη χρήση πυρηνικών όπλων

Επίθεση με καυστικό υγρό στο Ηράκλειο: Η 38χρονη δελέασε τον 36χρονο στο Ηράκλειο με... ομαδικό σεξ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης