Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας μετά τις δηλώσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας μετά τις δηλώσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Βασίλε Ντίνκου είχε δηλώσει ότι η μόνη ευκαιρία της Ουκρανίας για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία

dincu_romania
Ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Βασίλε Ντίνκου παραιτήθηκε σήμερα λέγοντας ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον πρόεδρο της χώρας εν μέσω πιέσεων εβδομάδες μετά τη δήλωσή του ότι η μόνη ευκαιρία της Ουκρανίας για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.

Η Ρουμανία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μοιράζεται ένα σύνορο 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, φιλοξενεί ένα αμερικανικό αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων, ενώ από φέτος στο έδαφός της εδρεύει μια μόνιμη μάχιμη ομάδα της Συμμαχίας.

Περίπου 2,65 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Ευρώπη μέσω της Ρουμανίας κατά τους οκτώ μήνες από την έναρξη του πολέμου.

"Η κίνησή μου (παραίτηση) γίνεται καθώς είναι αδύνατον να συνεργαστώ με τον ρουμάνο πρόεδρο, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ντίνκου.

"Θεωρώ ότι η απομάκρυνσή μου από την θέση μου είναι απαραίτητη ώστε να μην μπλοκαριστεί μια σειρά από σχέδια που είναι απολύτως απαραίτητα για ... το υπουργείο και για τον στρατό", αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο Ντίνκου είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται διεθνείς συμμάχους για να διαπραγματευτεί τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ειρήνη με την Ρωσία προκαλώντας επικρίσεις από τον πρόεδρο της χώρας Κλάους Γιοχάνις και από ηγέτες του κυβερνώντος συνασπισμού.

Αργότερα δήλωσε ότι τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν.

Όπως είπε ο Γιοχάνις, οι Ουκρανοί πληρώνουν με το αίμα τους τον πόλεμο και μόνο εκείνοι θα αποφασίσουν τί και πότε θα διαπραγματευτούν, μια θέση την οποία πρεσβεύουν η Ρουμανία και η ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης