ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Βρετανία: Ώρα-μηδέν για την εκλογή νέου πρωθυπουργού - Οι αγορές ψηφίζουν Σούνακ

Βρετανία: Ώρα-μηδέν για την εκλογή νέου πρωθυπουργού - Οι αγορές ψηφίζουν Σούνακ

Μία ανάσα ο Σούνακ από το να γίνει ο νεότερος και πρώτος μη λευκός ένοικος στη Ντάουνινγκ Στριτ - Πληροφορίες πως η Μόρνταντ σκέφτεται να αποσυρθεί - Το παρασκήνιο πίσω από την οπισθοχώρηση Τζόνσον

rishi-sunak-mak
Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την εκλογή του νέου ηγέτη των Τόρις και κατά συνέπεια του επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι, μέσα σε λίγες ώρες, θα ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου της Λιζ Τρας.

Με βάση τους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της «Επιτροπής 1922» που επιβλέπει τη διαδικασία, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 16:00 της Δευτέρας. Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί νικητής τη Δευτέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Οι Βρετανοί ωστόσο μπορεί να μην χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, όταν θα κατατεθούν επισήμως οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Τόρις έχοντας συγκεντρώσει τουλάχιστον 100 υποστηρικτές, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Πλέον, την ώρα που ένθερμοι υποστηρικτές του, όπως η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις, και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, ζητούν την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Γηραιά Αλβιώνα, ο Ρίσι Σούνακ σηκώνει τα μανίκια του καθώς σήμερα ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία του κυβερνώντος κόμματος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μετά και την γνωστοποίηση από τον Μπόρις Τζόνσον ότι δεν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Δύο πρωτοκλασάτα στελέχη των Τόρις, ο Μάικλ Γκόουβ και η Πρίτι Πατέλ δήλωσαν πριν από λίγο ότι θα στηρίξουν τον Σούνακ προτρέποντας το κόμμα να ενωθεί προκειμένου να μην πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Εργατικό Κόμμα να κάνει περίπατο με 39 μονάδες διαφορά έναντι των Συντηρητικών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι σε πόσες ώρες θα ανακοινωθεί επισήμως το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας και πλουσιότερου πολιτικού στη βρετανική βουλή ως ο νέος ηγέτης των Τόρις. Ο Ρίσι Σούνακ ετοιμάζεται να διαδεχτεί την πιο βραχύβια πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας, ίσως και νωρίτερα από τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Θα γίνει ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της χώρας και στα 42 του, ο νεότερος από τους Ναπολεόντειους Πολέμους.

Εάν ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της Επιτροπής του 1922 ενημερώσει μέσα στις επόμενες ώρες την Πένι Μόρνταντ ότι είναι χαμένη από χέρι..., τότε η ίδια ενδέχεται να ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την κούρσα, όπως ακριβώς έκανε χθες το βράδυ ο Μπόρις Τζόνσον.

Κλείσιμο
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Ρίσι Σούνακ έχει συγκεντρώσει πάνω από 170 υποστηρικτές- το όριο είναι 100- ενώ η Μόρνταντ μόλις 25.

Ο Ρίσι Σούνακ, είναι παντρεμένος με την ζάμπλουτη Αξάτα Μέρθι με πολλούς να θεωρούν ότι η σύζυγός του διαθέτει μεγαλύτερη περιουσία από αυτή της εκλιπούσας Βασίλισσας Ελισάβετ. Αφοσιωμένος στην ιδεολογία της Μάργκαρετ Θάτσερ, με ένα πολύ καλά οργανωμένο επικοινωνιακό επιτελείο στο πλευρό του, ο Σούνακ διατυμπανίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ότι μπορεί βελτιώσει τα οικονομικά των συμπολιτών του.

Ακριβώς, όμως, σε αυτό το σημείο ποντάρουν οι εχθροί του: πώς μπορεί ένας πάμπλουτος Βρετανοϊνδός να κατανοήσει τις ανάγκες του βρετανικού λαού που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης και τα καύσιμα;

Ο Ρίσι Σούνακ έχει την υποστήριξη επιφανών πιστών του Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι θέλει να ανατρέψει την πρόσφατη αύξηση της φορολογίας της κυβέρνησής του που προοριζόταν για την υγειονομική περίθαλψη.

Οι αγορές «ψηφίζουν» Σούνακ – Μεγάλη πτώση στο κόστος δανεισμού της Βρετανίας

Εν τω μεταξύ ράλι καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, εν μέσω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες ακολουθούν την παραίτηση της Λιζ Τρας από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η κατά τα φαινόμενα επικείμενη πρωθυπουργοποίηση φαίνεται ότι τυγχάνει της ένθερμης αντίδρασης των αγορών, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, όπως αναφέρει το newmoney.gr, να βρίσκονται σε καθοδική τροχιά, μειώνοντας αισθητά το κόστος δανεισμού του βρετανικού κράτους.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των 10ετών τίτλων υποχωρεί κατά 9 μονάδες βάσης και «πέφτει» κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4% (ανέρχεται στο 3,958%), ενώ η απόδοση των 2ετών τίτλων σημειώνει κάμψη κατά 17 μονάδες βάσης και κατέρχεται στα επίπεδα του 3,5%.

«Οι αγορές εμπιστεύονται τις δημοσιονομικές στρατηγικές του Σούνακ» τονίζει ο Πούτζα Κούμρα, αναλυτής της Toronto-Dominion Bank. «Με έναν δημοσιονομικά συντηρητικό πρωθυπουργό, το μέγεθος της σύσφιγξης που απαιτείται από την κεντρική τράπεζα επίσης μειώνεται» προσθέτει, αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ας σημειωθεί ότι εφόσον η δημοσιονομική πολιτική παραμείνει σφιχτή, τότε καθίσταται πιο εύκολη η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού (10,1% τον Σεπτέμβριο), επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να μην προχωρήσει σε διαδοχικές και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 2,25%), οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Το παρασκήνιο πίσω από την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», o Μπόρις Τζόνσον πήρε την μεγάλη απόφαση να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Συντηρητικών όταν συνειδητοποίησε ότι δεν έχει διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος. Ωστόσο, νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο «BoJo» έκανε πίσω όταν η Πένι Μόρνταντ, η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Βρετανίας και η μόνη αντίπαλος του μεγάλου φαβορί για να ηγηθεί της χώρας, Ρίσι Σούνακ, απέρριψε την πρότασή του.

Ο πρώην ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», πρότεινε στην Πένι Μόρνταντ ένα νευραλγικό υπουργείο στην κυβέρνησή του κι εκείνη έσπευσε ευγενικά να του αρνηθεί. Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα με τον Τζόνσον να παίρνει τη μεγάλη απόφαση να αποχωρήσει από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Κιρ Στάρμερ: «Πρέπει να μπει ένα τέλος στο «γελοίο τσίρκο» των Τόρις»

Να σταματήσει επιτέλους το «τσίρκο» των Τόρις ζητά ο ηγέτης των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ.

Σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο «LCB», o Στάρμερ τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο «γελοίο τσίρκο» του Συντηρητικού Κόμματος, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στη Γηραιά Αλβιώνα.

Σχολιάζοντας την χθεσινή αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις, υπογράμμισε ότι ο πρώην ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ «δεν είχε τους υποστηρικτές» που απαιτούνται για να εξασφαλίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο των Τόρις. Αλλά και όταν άκουσε ότι ο Τζόνσον επιστρέφει άρον - άρον από την Καραιβική για να διεκδικήσει εκ νέου τα ηνία της χώρας, αφότου εξαναγκάστηκε λίγους μήνες νωρίτερα να παραιτηθεί εξαιτίας των σκανδάλου με τα κορωνοπάρτι εν μέσω πανδημίας, έμεινε άφωνος. «Δεν θα λειτουργούσε ποτέ αυτό το σύστημα», τόνισε ο Κιρ Στάρμερ.

«Όσο λιγότερος χρόνος αφιερώνεται τώρα σε αυτού του είδους το χαοτικό, γελοίο τσίρκο στην κορυφή του κόμματος των Τόρις, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Ημαθία: Ο 28χρονος Ρομά ξέσπασε στο γκάζι επειδή είχε τσακωθεί με την γυναίκα του και «θέρισε» τη 15χρονη

ΗΠΑ: Μοντέλο εξεπλάγη γιατί βρήκε... πολλούς Έλληνες στην Κρήτη

Επίθεση με καυστικό υγρό στην Κρήτη: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της 38χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης