Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπορέλ: O Πούτιν παραμένει αδιάλλακτος, πρέπει να συνεχίσουμε τις πιέσεις μέσω κυρώσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπορέλ: O Πούτιν παραμένει αδιάλλακτος, πρέπει να συνεχίσουμε τις πιέσεις μέσω κυρώσεων

«Το καλύτερο δώρο που έγινε στον Πούτιν είναι να χρεώνει το ρεύμα στην τιμή του φυσικού αερίου» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

mporel

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βασίζεται στην «απροθυμία» των Ευρωπαίων να υποστούν τις συνέπειες του πολέμου που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία και η ενότητα των κρατών μελών πρέπει να «διατηρείται σε καθημερινή βάση», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση κρατών που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην Ρωσία», υπενθυμίζει ο Ισπανός διπλωμάτης που αναμένει δύσκολες συζητήσεις στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στις 30 και 31 Αυγούστου στην Πράγα.

«Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εξωτερική τους πολιτική. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα συμφέροντά μας να φτάσουν σε ένα κοινό σημείο. Αναζητούμε πάντα τον συμβιβασμό. Στους Είκοσι Επτά με τον κανόνα της ομοφωνίας, αυτό είναι μερικές φορές αδύνατο», παραδέχεται παρατηρώντας την απουσία συναίνεσης για την κατάργηση αυτού του κανόνα.

«Και όσο περισσότεροι θα είμαστε, τόσο θα είναι πιο δύσκολο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που τίθεται για τη διεύρυνση» στην Ουκρανία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, άλλο θέμα της συνεδρίασης στην Πράγα.

Για την υιοθέτηση μιας έκτης δέσμης κυρώσεων, που επιβάλλει σταδιακό εμπάργκο στο μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, εκτός από τους πετρελαιαγωγούς, χρειάστηκαν ακανθώδεις διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία και τον πρωθυπουργό της Βίκτορ 'Ορμπαν, που λέει «μεγαλοφώνως» ότι θέλει τη διακοπή των κυρώσεων κατά της Μόσχας, υπενθυμίζει.

Στην Πράγα, ο Ζοζέπ Μπορέλ θα θέσει στο τραπέζι τη συγκρότηση μιας αποστολής για τη στήριξη της εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως το κάνουν ήδη οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί.

«Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ένα στήριγμα πέρα από την προμήθεια των όπλων. Απέναντι σε κάποιον που αρνείται να σταματήσει τον πόλεμο, πρέπει να μπορούμε να αντιστεκόμαστε», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αυτής που έγινε τηλεφωνικά.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης πριν από έξι μήνες, η ΕΕ αποδέσμευσε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις προμήθειες όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει αδιάλλακτος. Πρέπει να συνεχίσουμε τις πιέσεις μέσω των κυρώσεων και να ανασυγκροτήσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις», υποστηρίζει ο Μπορέλ.

«Ο πόλεμος παίρνει νέα τροπή. Οι Ουκρανοί πέρασαν στην επίθεση. Οι επιθέσεις στην Κριμαία έχουν σημαντική στρατιωτική και ψυχολογική διάσταση. Οι Ρώσοι μοιάζουν ξεπερασμένοι τεχνολογικά, αλλά διατηρούν μια ικανότητα να χτυπούν», αναλύει ο Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανησυχεί ότι ο Πούτιν αποφεύγει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Μας ανησυχεί πολύ η κατάσταση στους πυρηνικούς σταθμούς. Ο Πούτιν παίζει με τη φωτιά», τονίζει. Ο σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, τελεί υπό την κατοχή των Ρώσων και η Μόσχα και το Κίεβο απορρίπτουν την ευθύνη για τις επιθέσεις των οποίων έγινε στόχος τις τελευταίες εβδομάδες.

Το θέμα που διχάζει τους Είκοσι Επτά για την απαγόρευση της τουριστικής βίζας στους Ρώσους, που υποστηρίζουν η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής, θα περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα της συνεδρίασης στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ο Μπορέλ διαδραματίζει βασικό ρόλο στις προτάσεις για κυρώσεις. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έκρινε τη Δευτέρα ότι η απαγόρευση «εισόδου στην Ευρώπη σε όλους τους Ρώσους για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι καλή ιδέα».

Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, ο Ζοζέπ Μπορέλ επιμένει στην ανάγκη η γηραιά ήπειρος "να αντέξει και να κατανείμει το κόστος εντός της ΕΕ".

Τάσσεται κυρίως υπέρ μιας μεταρρύθμισης στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες επί του παρόντος αναπροσαρμόζονται στην τιμή του φυσικού αερίου, που έχει εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες και παρέσυρε και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το καλύτερο δώρο που έγινε στον Πούτιν είναι να χρεώνει το ρεύμα στην τιμή του φυσικού αερίου», καταγγέλλει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Η Σάνα Μαρίν ζητά «συγγνώμη» για φωτογραφία με... γυμνές influencers στην επίσημη κατοικία της στο Ελσίνκι

55.679 κρούσματα Covid και 258 νεκροί την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου

«Δεν βούτηξα να τη σώσω επειδή έχω άσθμα» είπε ο πατέρας της 6χρονης που πνίγηκε στην Κορινθία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης