Τουρκία: Στο Λβιβ σήμερα ο Ερντογάν, τα λέει με Ζελένσκι και Γκουτέρες για τα σιτηρά

Τουρκία: Στο Λβιβ σήμερα ο Ερντογάν, τα λέει με Ζελένσκι και Γκουτέρες για τα σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί αρχικά με τον Ουκρανό ομόλογό του για θέματα συνεργασίας των χωρών τους - Επίσκεψη στην Οδησσό έχει προγραμματίσει ο Γκουτέρες

zelensky_erdogan_1
Την ουκρανική πόλη Λβιβ επισκέπτεται σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του και τον επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συζητήσει, αρχικά, με τον Ζελένσκι όλες τις πτυχές της σχέσης Τουρκίας-Ουκρανίας σε επίπεδο στρατηγικής.

Μετά τις διμερείς συνομιλίες θα ακολουθήσει τριμερής σύνοδος κορυφής με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ερντογάν, ο Ζελένσκι και ο Γκουτέρες θα συζητήσουν τα βήματα που μπορούν να κάνουν για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας με διπλωματικά μέσα, αυξάνοντας τις δραστηριότητες του μηχανισμού που έχει δημιουργηθεί για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Θυμίζεται πως στις 22 Ιουλίου, η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία για την επαναλειτουργία τριών ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που έχουν «κολλήσει» λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος διανύει τον έκτο μήνα του.

Για την επίβλεψη της διαδικασίας, το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ) στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε επίσημα στις 27 Ιουλίου, αποτελούμενο από εκπροσώπους των τριών χωρών και του ΟΗΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής μεταφορά τροφίμων και λιπασμάτων με εμπορικά πλοία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Γκουτέρες έχει επίσης προγραμματίσει να επισκεφθεί την ουκρανική πόλη-λιμάνι Οδησσό για να ελέγξει τη διαδικασία διακίνησης των σιτηρών μετά την τριμερή συνάντηση.

Ο Γκουτέρες θα μεταβεί το Σάββατο στην Τουρκία και θα επισκεφθεί το Κοινό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο αυτόχειρας επιχειρηματίας στη Σκιάθο δεχόταν πιέσεις για οικονομικά ζητήματα

«Οδηγός επιβίωσης» με την εφορία για κληρονομιά ακινήτου

Ξεκινά ο καύσωνας, έρχονται 42άρια - Ποιες περιοχές θα «βράσουν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης