Σύνοδος ΝΑΤΟ - Bloomberg: Μπάιντεν και Ερντογάν θα συζητήσουν για την πώληση δεκάδων F-16

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Bloomberg: Μπάιντεν και Ερντογάν θα συζητήσουν για την πώληση δεκάδων F-16

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μαδρίτη, ένα 24ωρο αφότου ο Tούρκος πρόεδρος  εγκατέλειψε τις προσπάθειες να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

biden_erdogan1
O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν για την πώληση δεκάδων μαχητικών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της Τουρκίας, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μαδρίτη, ένα 24ωρο αφότου ο Σουλτάνος του Βοσπόρου εγκατέλειψε τις προσπάθειες να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας την Βορειοατλαντική Συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση του ανατολικού της μετώπου με τη Ρωσία.

Αυτή η κίνηση φαίνεται να κέρδισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της αεροπορίας της Τουρκίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο.

«Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σελέστ Βαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών τους από την Τουρκία, γιατί αυτή είναι η συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία απέκλεισαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για μακροχρόνια αιτήματα όπως, τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 με αντάλλαγμα να επιτρέψουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στη συμμαχία.

Η απόφαση του Τούρκου ηγέτη να αφήσει τους Σκανδιναβούς να προχωρήσουν στο ΝΑΤΟ άνοιξε το δρόμο για μια επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος του Μπάιντεν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν διάφορα θέματα, τόνισε Αμερικανός ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, περιλαμβάνοντας τα μακροχρόνια αμυντικά αιτήματα της Τουρκίας.

Κλείσιμο
Ο Ερντογάν επιδιώκει τώρα να αξιοποιήσει μια σχετικά θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ύστερα από μια περίοδο παγωμένων σχέσεων σχετικά με την αγορά προηγμένων ρωσικών συστημάτων αεράμυνας από την κυβέρνησή του.


Ειδήσεις σήμερα:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Καλείται ως ύποπτη και για τους θανάτους Μαλένας - Ίριδας

Λιονέλ Μέσι: Ξεφαντώνει με Σουάρεζ, Φάμπρεγας και τις γυναίκες τους στην Ίμπιζα - Ασταμάτητο πάρτι

Δίκη Λιγνάδη: Ένοχος για τις τρεις κατηγορίες βιασμού η πρόταση του εισαγγελέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης