Κορωνοϊός: Οι ειδικοί του FDA λένε «ναι» στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών

Κορωνοϊός: Οι ειδικοί του FDA λένε «ναι» στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών

Παρόμοια γνωμοδότηση είχαν δώσει πρόσφατα και για το εμβόλιο της Moderna -  Η απόφαση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί

pfizer_syntagi_xr
Η συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γνωμοδότησε την Τετάρτη υπέρ της χορήγησης του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών.

Είναι η τελευταία ηλικιακή ομάδα που ακόμη δεν μπορεί να εμβολιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπως και σε πολλές άλλες χώρες.

Η ομόφωνη σύσταση από τα 21 μέλη της επιτροπής έρχεται αμέσως έπειτα από παρόμοια γνωμοδότηση που δόθηκε για το εμβόλιο της Moderna, για νήπια και παιδιά μικρής ηλικίας.

Ο FDA αναμένεται τώρα να λάβει την απόφασή του για την έγκριση αυτών των δύο εμβολίων για νήπια, απόφαση που σπάνια διαφέρει από αυτήν της επιτροπής.

Τα πολύ μικρά παιδιά ως σήμερα είναι η μοναδική ομάδα του πληθυσμού που δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο – βεβαίως και αυτά ασθενούν και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να κινδυνεύσουν.

Η σύσταση αφορά το εμβόλιο της Pfizer, που είναι σε τρεις δόσεις, για παιδιά έξι μηνών ως τεσσάρων ετών και για το εμβόλιο της Moderna, σε δύο δόσεις, για ηλικίες έξι μηνών με πέντε ετών.

Κλείσιμο
Οι κλινικές έρευνες της Pfizer έχουν δείξει ότι η χορήγηση σε βρέφη και νήπια είναι ασφαλής.  Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδιεξαν ότι οι τρεις δόσεις του εμβολίου, το καθιστούν 80% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ασθένειας σε αυτές τις ηλικίες. Η τρίτη δόση προκάλεσε ισχυρή ανοσολογική απόκριση και ήταν καλά ανεκτή από τα παιδιά με την πλειονότητα των παρενεργειών να είναι ήπιες έως μέτριες.

Εν τω μεταξύ, μέσα στον Μάιο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι άρχισε την αξιολόγηση της χρήσης του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 στα παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως 5 ετών.

Πάντως και τα δύο εμβόλια εμφανίζονται λιγότερα αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης με συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικους. Η FDA το αποδίδει στην παραλλαγή Ομικρον που είναι περισσότερο ικανή να παρακάμπτει τις άμυνες των εμβολίων σε σχέση με τις αρχικές εκδοχές. Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι και για τα δύο εμβόλια θα χρειαστεί τελικά ενισχυτική δόση (booster), άρα τελικά τέσσερις και τρεις δόσεις για το σκεύασμα της Pfizer και της Moderna αντίστοιχα.

Οι New York Times σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθευτεί εκατομμύρια δόσεις. Αν ληφθούν άμεσα αποφάσεις η χορήγηση στις Πολιτείες μπορεί να να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.



Ειδήσεις σήμερα:

Ζελένσκι: Η εισβολή στην Ουκρανία είναι το πρώτο βήμα της Ρωσίας για την κατάκτηση κι άλλων λαών

Από ανακοπή καρδιάς πέθανε η 22χρονη αθλήτρια στην Κομοτηνή - Τι έδειξε η νεκροψία

Ο Γιάννης Λαγός ζητά να αποφυλακιστεί για να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης