Σύνοδος της Αμερικής: Μπάιντεν και Μπολσονάρου υιοθετούν συμφιλιωτικό τόνο παρά τις διαφορές τους

Σύνοδος της Αμερικής: Μπάιντεν και Μπολσονάρου υιοθετούν συμφιλιωτικό τόνο παρά τις διαφορές τους

Nωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επαναλάμβανε πως θεωρεί «ύποπτη» τη νίκη του  Μπάιντεν επί του  Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020 -  H Ουάσινγκτον εξέφραζε ξανά δημόσια την ανησυχία της όσον αφορά τις συνεχιζόμενες σφοδρές επιθέσεις του Μπολσονάρου στο εκλογικό σύστημα της χώρας του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου

biden_bolsonaro
Στην πρώτη τους διμερή συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βραζιλιάνος ομόλογός του Ζαΐχ Μπολσονάρου υιοθέτησαν χθες Πέμπτη συμφιλιωτικό τόνο, ακόμη και για θέματα που έχουν πυροδοτήσει αντεγκλήσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις τους, όπως οι εκλογές, ή η προστασία του δάσους του Αμαζονίου.

Ο Δημοκρατικός κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Βραζιλία «παλλόμενη» δημοκρατία, με «στέρεους» θεσμούς, καλωσορίζοντας τον ακροδεξιό ομόλογό του, προσκεκλημένο στη Σύνοδο της Αμερικής που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο Λος Άντζελες (Καλιφόρνια).

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε ακόμη τις προσπάθειες και τις «θυσίες» που έχει κάνει η Βραζιλία για να προστατεύσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στο σκέλος της συνάντησης στο οποίο ήταν παρόντες οι δημοσιογράφοι, πριν από την κατ’ ιδίαν συνομιλία τους.

Ο Βραζιλιάνος ομόλογός του διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως επιθυμία του είναι οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά, καθώς απομακρύνθηκαν για «ιδεολογικούς» λόγους. Έχει, είπε, «πολλά κοινά» με τον Αμερικανό πρόεδρο, τάσσεται και αυτός με τους «δημοκράτες» που είναι προσηλωμένοι «στην ελευθερία». Διαβεβαίωσε ακόμη πως ανέλαβε «δημοκρατικά» την εξουσία και «δημοκρατικά» θα την εγκαταλείψει.



Κλείσιμο
Για το ζήτημα του Αμαζονίου, που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, ο κ. Μπολσονάρου –διαβόητος αμφισβητίας της επιστημονικής συναίνεσης για την κλιματική αλλαγή– αναγνώρισε πως η χώρα του νιώθει ενίοτε «να απειλείται η εθνική κυριαρχία της» ως προς το δάσος.

Η αντίθεση του ήπιου, συμβιβαστικού τόνου των δύο προέδρων, τουλάχιστον μπροστά στα ΜΜΕ, με τις εντάσεις του πολύ πρόσφατου παρελθόντος ήταν εντυπωσιακή.

Μόλις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άλλωστε, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επαναλάμβανε πως θεωρεί «ύποπτη» τη νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ –δηλώνει θαυμαστής του θυελλώδη μεγιστάνα των ακινήτων– στις προεδρικές εκλογές του 2020. Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον εξέφραζε ξανά δημόσια την ανησυχία της όσον αφορά τις συνεχιζόμενες σφοδρές επιθέσεις του Βραζιλιάνου αρχηγού του κράτους στο εκλογικό σύστημα της χώρας του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, που έχουν εγείρει ανησυχίες πως δεν θα αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του.

Οι δύο ηγέτες απέφυγαν να κοιτούν ο ένας τον άλλο στα μάτια ενόσω βρίσκονταν στην αίθουσα δημοσιογράφοι, προτιμώντας να κοιτούν μπροστά, απευθείας στις κάμερες, καθισμένοι σε πολυθρόνες. Άκουγαν ο ένας τον άλλο μέσω διερμηνέων.

Η συνάντηση των δύο ηγετών προκάλεσε ερωτήματα και αντιδράσεις στις ΗΠΑ, ειδικά μετά τις δηλώσεις του κ. Μπολσονάρου για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.


Ειδήσεις σήμερα

Η έκθεση DNA δείχνει ποιοι είχαν ενεργό ρόλο στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά

Στο 50% των ολοήμερων σχολείων η επέκταση ωραρίου έως τις 17:30 - Διορισμοί εκπαιδευτικών και το καλοκαίρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης