Τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά

Τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά

Δημιουργείται ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης στο Δημόσιο - Στόχος η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% άμεσα - Τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δε θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου - Ερχονται και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης έως 30%

exoikonomisi_energeias_sxedio_art
Τα πρώτα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

-Δημιουργείται ένα ψηφιακο σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.

-Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης της τελικής ετησιας κατανάλωσης στο δημόσιο κατά 30% μέχρι το 2030.

-Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης

Κλείσιμο
Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί από κοινού με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ορθολογική διαχείριση των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σήμερα ο οδηγός για το «Ηλέκτρα»

Δρομολογούνται επιπλέον παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. τ.μ. κτηρίων του Δημοσίου που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ο οδηγός του προγράμματος αναρτάται σήμερα, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ckley4z3ap49)

«Με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», ήταν η αναφορά που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.

Ήδη η ΡΑΕ έχει καταγράψει πλήρως την ενεργειακή κατανάλωση κάθε δημόσιου κτηρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, είπε ότι από τα 212.000 ρολόγια του δημοσίου τομέα το 2020 καταβλήθηκαν 596 εκατ. ευρώ με μια κατανάλωση 4.350 γιγαβατώρες, ενώ το 2021 η κατανάλωση ανήλθε σε 5,356 μεγαβατόρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων φόρων. Ειδικά για το 2022 η κυρία Σδούκου είπε ότι η εκτίμηση είναι πως η κατανάλωση θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο αντιπροσωπεύοντας κάτι περισσότερο από το 10% της συνολικής κατανάλωσης αλλά το κόστος θα ανέλθει σε 1,165 δισ. ευρώ, αύξηση 66% σε σχέση με το 2020

Όπως είπε «πολύ απλή ενέργεια χωρίς κόστος είναι η απενεργοποίηση ψύξης-θέρμανσης χώρων σε ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, να κλείνουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε χώρους και ώρες που δεν χρειάζεται ενώ συστήνεται στους εργαζομένους ανά 3 ώρες να ανοίγουν 10 λεπτά το παράθυρο».

Συνέστησε, επίσης, τον φυσικό αερισμό των κτηρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε και να βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα αλλά και στον περιορισμό της ζέστης.

Ποιοι θα ελέγχουν 212.000 ρολόγια στο Δημόσιο


Για την εφαρμογή των μέτρων λόγω των έκτακτων συνθηκών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα συναρμόδια υπουργεία θα καθορίσουν διοικητικούς και τεχνικούς υπεύθυνους για τις άμεσες και έκτακτες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (συντήρηση κλιματιστικών, κλείσιμο μονάδων, αερισμό χώρων κλπ).

Για την επίτευξη των στόχων θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα στην οποία:

· οι υπεύθυνοι θα ενημερώνουν για τις ενέργειές τους (πχ θα αναρτούν βεβαίωση συντήρησης κλιματιστικού)

· θα παρακολουθείται και θα καταγράφεται η κατανάλωση ενέργειας ανά κτίριο ή διοικητική δομή. Θα καταγράφονται οι λογαριασμοί ρεύματος, παλαιότεροι και νεότεροι, για κάθε ένα από τα 212.000 «ρολόγια» (μετρητές ρεύματος) κτιρίων του δημοσίου.

Σύμφωνα με τον κύριο Σκυλακάκη, στην περίπτωση των Δήμων, ως διοικητικός υπεύθυνος θα ορίζεται ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης στις Περιφέρειες κ.ο.κ.

Αντίστοιχα, θα οριστούν υπεύθυνοι για τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στην κεντρική διοίκηση και στα νομικά πρόσωπα. Κι αυτοί, με τη σειρά τους, θα υποδείξουν τους υπεύθυνους για κάθε κτίριο ή δραστηριότητα (π.χ. οδοφωτισμός).

skilakakis_neo


Για να εφαρμοστούν τα μέτρα πιο αποτελεσματικά και γρήγορα θα υπάρξει και ένα σύστημα υποβοήθησης των διοικητικών και τεχνικών υπευθύνων (helpdesk), με ειδικούς σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης για την άμεση υποστήριξη όλων των φορέων.

Με έκτακτη τροπολογία που θα κατατεθεί, θα προβλεφθούν και τα κίνητρα για την παροχή επιπλέον ενισχύσεων που θα δώσουμε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα:

· ένα κομμάτι ενισχύσεων προβλέπεται να δοθεί σε όλους τους φορείς

· ένα άλλο κομμάτι θα δοθεί στους δημόσιους φορείς, εφόσον εφαρμόσουν, με επιμέλεια, τα μέτρα εξοικονόμησης.

Η τελική απόφαση για τα ποσά ενίσχυσης που θα λάβουν οι δημόσιοι φορείς, θα προκύψει από συνδυασμό του βαθμού εφαρμογής των μέτρων και του αποτελέσματος που θα επιτυγχάνεται.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος φορέας επιτυγχάνει σημαντική μείωση θα αντιμετωπίζεται θετικά στο σύστημα κινήτρων.

Στην περίπτωση εκείνου που θα εφαρμόζει τα μέτρα, θα συνυπολογίζεται αυτό, με τη μείωση που πέτυχε, για να προκύψει πόσο θα ενισχυθεί.

Φορείς, οι οποίοι δεν πέτυχαν τους στόχους εξοικονόμησης ή αμέλησαν να εφαρμόσουν τα μέτρα θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού (από τον προϋπολογισμό τους), για να καλύψουν τη διαφορά.

Ο κ.Σκυλακάκης υπέδειξε ουσιαστικά, σε όποιους δεν μπορέσουν να μειώσουν τουλάχιστον κατά 1/10 την κατανάλωση ρεύματος, να βρουν να κόψουν από αλλού λεφτά για να πληρώσουν λογαριασμούς: «Όπως ένα νοικοκυριό όταν τα έξοδά του αυξάνονται προσαρμόζει τον προϋπολογισμό του, αντίστοιχα, πρέπει και οι δημόσιοι φορείς, εφόσον δεν πετύχουν τους στόχους -παρότι είναι αυτονόητοι- να αναζητήσουν τους τρόπους για να κάνουν οικονομία, αν όχι από την ενέργεια, τότε από κάπου αλλού».

Σε κάθε περίπτωση, αν και ο γενικός στόχος εξοικονόμησης είναι 10%, το ακριβές ποσοστό θα εξαρτάται «από τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε φορέα. Γι’ αυτό και δεν θα υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα, π.χ. κάποιος δεσμευτικός αλγόριθμος, από όπου μπορεί να προκύψουν αδικίες και αστοχίες κατά την εφαρμογή» τόνισε ο κ.Σκυλακάκης.



Ειδήσεις σήμερα:

Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ «στα σκαριά» και ο Μητσοτάκης σε περιοδείες με εκλογικό χρώμα

Survivor: Ο τρίτος υποψήφιος προς αποχώρηση και η… αμνησία του Μαρτίκα – Δείτε βίντεο

Τζένιφερ Λόπεζ: Δείχνει όλες τις καμπύλες της μέσα από ένα φόρεμα με διαφάνειες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης