Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: «Βρήκαμε ομαδικό τάφο με 900 νεκρούς στο Κίεβο»

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: «Βρήκαμε ομαδικό τάφο με 900 νεκρούς στο Κίεβο»

«Μεγάλος ο κίνδυνος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα να σταματήσουν» τόνισε ο Ζελένσκι - Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο βοήθειας ύψους 33 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία - Οι ρωσικές βαρβαρότητες συνεχίζονται στα ανατολικά 

zelensky-03
Δραματικά μηνύματα φτάνουν από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εστιάζει στις ρωσικές εχθροπραξίες και τονίζει, μετά τις θηριωδίες σε σειρά πόλεων ανάμεσα στις οποίες η Μπούτσα, ότι βρέθηκε ομαδικός τάφος και στην περιφέρεια του Κιέβου με 900 νεκρούς μέσα. 

Την ίδια στιγμή, οπως υπογράμμισε ο Ζελένσκι σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης, εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τα ρωσικά πυρά στην ουκρανική πρωτεύουσα . 

Το Κίεβο παραδέχεται ότι υφίσταται σημαντικές απώλειες στα ανατολικά, στην περιφέρεια του Ντονμπάς, ωστόσο αναφέρεται και στις ρωσικές την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο βοήθειας ύψους 33 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα να σταματήσουν, λόγω της οργής του κόσμου για τις φρικαλεότητες που, όπως είπε, διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Ο κόσμος (οι Ουκρανοί) θέλουν να τους σκοτώσουν (τους Ρώσους). Όταν υπάρχει αυτού του είδους η στάση, είναι δύσκολο να συζητά κανείς», μετέδωσε το Interfax επικαλούμενο δήλωσή του σε Πολωνούς δημοσιογράφους.

Σθεναρή η αντίσταση των Ουκρανών στο Ντονμπάς, καθυστερεί την επέλαση των Ρώσων εκτιμά το Πεντάγωνο

Η ρωσική επιχείρηση στο Ντονμπάς, που προχωρά «αργά και άνισα» λόγω της αντίστασης που προβάλλει ο ουκρανικός στρατός, έχει καθυστερήσει, με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν αρχικά, υποστήριξε νωρίτερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Πιστεύουμε ότι έχουν καθυστερήσει (οι Ρώσοι) όσον αφορά αυτό που ήλπιζαν να πετύχουν στο Ντονμπάς», είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Έχουν καθυστερήσει αρκετές ημέρες», διευκρίνισε. «Απέχουν ακόμη πολύ από το να ενώσουν» τις δυνάμεις που μπήκαν στο ουκρανικό έδαφος από την περιοχή του Χαρκόβου, στα βόρεια του Ντονμπάς, με εκείνες που ήρθαν από τα νότια.

Αυτός ήταν ένας στόχος του ρωσικού στρατού ώστε να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη γραμμή του μετώπου, γύρω από τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

«Δεν προωθούνται πολύ γρήγορα. Μερικά χιλιόμετρα την ημέρα, είναι το μέγιστο που μπορούν να κάνουν, επειδή απωθούνται» από τον ουκρανικό στρατό, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις «δεν θέλουν να κάνουν τα ίδια λάθη» που έκαναν στο Κίεβο, όπου οι φάλαγγες των αρμάτων ακινητοποιήθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και δεν έλαβαν επιμελητειακή υποστήριξη.

«Τα πυρά του πυροβολικού και τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύουν στις ουκρανικές δυνάμεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, επειδή οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αντιστέκονται», σημείωσε. «Για αυτό πιστεύουμε ότι η προώθησή τους ήταν αργή και άνιση τις τελευταίες 24 ώρες».

Άλλα 33 δισ. θα ζητήσει ο Μπάιντεν από το Κογκρέσο

Νέα γενναία στήριξη αναμένεται να προσφέρει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 δισ. των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, ανέφερε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν θα προτείνει επίσης τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τις ζημίες που υφίσταται. Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

Από τα 33 δισ. δολάρια, τα 20 θα αφορούν όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ανήλθε στα 3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια, όπως γιοτ, ελικόπτερα, κτίρια και έργα τέχνης.

Ειδήσεις σήμερα

Νίκος Παππάς: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν σχεδιάζει να δημιουργήσει ψευδοκράτος στα εδάφη που κατέλαβε

Φώτης Σεργουλόπουλος: «Ζητώ τη βοήθεια της πολιτείας, ώστε αν εγώ πάθω κάτι το παιδί μου να μη μείνει μόνο του»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης