Ενεργειακή κρίση - ΕΕ: «Όλες οι χώρες συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν τη Ρωσία απευθείας σε ρούβλια»

Ενεργειακή κρίση - ΕΕ: «Όλες οι χώρες συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν τη Ρωσία απευθείας σε ρούβλια»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank, ανέφεραν οι αξιωματούχοι - Την ίδια ώρα, οι Financial Times αναφέρουν ονόματα εταιρειων που προχωρούν σε αυτή την κίνηση

aerio-main
Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν τη Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που επικαλείται το Reuters, σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν μπορεί η ΕΕ να δεχθεί ότι οι πληρωμές σε ευρώ προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο θεωρούνται ολοκληρωμένες από τη Μόσχα μόνο αφού μετατραπούν σε ρούβλια. «Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να ανοίξουν έναν δεύτερο λογαριασμό και ότι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου λογαριασμού, το ποσό σε ευρώ βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια των ρωσικών αρχών και της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ενώ η πληρωμή ολοκληρώνεται μόνο όταν μετατρέπεται σε ρούβλια», δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί δάνειο προς τη ρωσική κεντρική τράπεζα. «Πρόκειται για σαφή καταστρατήγηση των κυρώσεων» πρόσθεσε. 

Η ΕΕ αναζητά κοινή στρατηγική απέναντι στον ρωσικό εκβιασμό για το αέριο

Αρκετές είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν ώστε να δοθούν σαφέστερες οδηγίες σχετικά με το πως θα πρέπει να διαχειριστούν τις απειλές της Ρωσίας γύρω από την Ενέργεια, αλλά και την απαίτηση να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια, λέγοντας ότι οι τρέχουσες οδηγίες είναι πολύ διφορούμενες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέφερε στους πρεσβευτές των χωρών -σε συνάντηση που έγινε πίσω από κλειστές πόρτες την Τετάρτη- ότι θα βελτιώσει τη διατύπωση των κατευθυντήριων γραμμών της, όπως μεταδίδει το Bloomberg που αποδίδει τις πληροφορίες του σε άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Ορισμένες χώρες που έθεσαν το θέμα επί τάπητος θέλουν η ΕΕ να διευκρινίσει πως πρέπει να διαχειρίζονται τις απαιτήσεις της Ρωσίας οι χώρες που αγοράζουν αέριο από εκείνη.

Η ένταση στην ΕΕ έρχεται αφότου η Ρωσία έκλεισε  τη στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Την ίδια στιγμή, τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποίησαν πληρωμές σε ρούβλια, αλλά δεν είναι σαφές ακόμα αν πρόκειται για εταιρείες που ανήκουν σε χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιες χώρες είναι έτοιμες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία -που έχουν τη στήριξη από Ελλάδα, Σλοβακία, Δανία, Λετονία, Βέλγιο, Αυστρία, Ουγγαρία και Φινλανδία- διαμαρτυρήθηκαν στη συνάντηση της Τετάρτης για την έλλειψη σαφήνειας και λεπτομερειών σε ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής. Η Πολωνία δήλωσε ότι η επιλεκτική ερμηνεία του ρωσικού διατάγματος αποτελεί «εργαλείο» για τη Ρωσία προκειμένου να διασπάσει το δέσιμο της ΕΕ σε μια στιγμή κρίσης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία μετέφεραν στις άλλες χώρες της ΕΕ ότι για την ώρα έχουν εναλλακτικές λύσεις εφοδιασμού στο αέριο και ότι η κίνηση της Μόσχας δεν αποτελεί άμεση απειλή για την οικονομία τους σε αυτό το στάδιο. Η Ένωσης προετοιμάζεται για την εργαλειοποίηση των ενεργειακών παραδόσεων της Ρωσίας στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των ροών φυσικού αερίου σε οποιαδήποτε φάση. Τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα σημείωσαν ότι είναι έτοιμες να παράσχουν προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Κλείσιμο
Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου ανοίγουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank JSC - έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια. Η Gazprombank θα είναι στη συνέχεια υπεύθυνη για τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλια και τη μεταφορά των χρημάτων στην Gazprom. Η ΕΕ δήλωσε ότι η διαδικασία της Ρωσίας για τυχόν εξαιρέσεις παραμένει ασαφής.

Σε έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ανέφερε ότι η διαδικασία πληρωμής του Κρεμλίνου θα αποτελούσε παραβίαση της σύμβασης. Ωστόσο, το μπλοκ δήλωσε επίσης ότι οι πληρωμές μπορούν να επιτραπούν σε ευρώ και δολάρια, εφόσον τυχόν νομικές υποχρεώσεις λήγουν μόλις πραγματοποιηθεί η αρχική πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank.

Η προειδοποίηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν πιο συγκεκριμένη χθες. «Είναι πολύ σαφές και το αίτημα της ρωσικής πλευράς να πληρώσει σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και όχι σύμφωνα με τις συμβάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στα ρωσικά αιτήματα. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων άρα υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες».

Παραμένει ασαφές αν η Μόσχα θα δεχόταν οι συναλλαγές να ολοκληρώνονται μετά την αρχική πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, ακόμη και αν τα κεφάλαια στη συνέχεια μετατραπούν σε ρούβλια. Τα κράτη μέλη αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε επικείμενη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, δήλωσαν δύο από τις πηγές του Bloomberg. Η ΕΕ έχει προγραμματίσει τη συνάντηση για τις 2 Μαΐου.

Financial Times: Οι εταιρείες που ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια

Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου, ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι πρόσωπα που γνωρίζουν για τις σχετικές προετοιμασίες.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια, κλιμακώνοντας έτσι μια διένεξη με δυτικές χώρες που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας απάντησε χθες, Τετάρτη, ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως αυτό θα αλλάξει, ενώ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom, εξετάζει τις επιλογές της. Η υποστηριζόμενη από την ιταλική κυβέρνηση εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη πληρωμή για τις ρωσικές προμήθειες, για να κάνει μια τελική κίνηση, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ιταλούς αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος της OMV είπε στο Reuters πως η εταιρεία εργάζεται για μια λύση που θα είναι συμβατή με τις κυρώσεις, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει λογαριασμούς, όπως αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα των FT. Η Eni αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εξάλλου η γερμανική Uniper πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μια τράπεζα με έδρα την Ευρώπη, γνωστοποίησε σήμερα αυτή η εταιρεία κοινής ωφελείας στην εφημερίδα Rheinische Post.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκπαιδευμένα δελφίνια ανέπτυξαν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα - Ποια είναι η αποστολή τους

Νέος κύκλος καταθέσεων από γιατρούς για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Πρωτοφανείς πυρηνικές απειλές και ενεργειακός πόλεμος από τον Πούτιν – Η Ευρώπη απορρίπτει τον εκβιασμό της Μόσχας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης