Πόλεμος στην Ουκρανία: Δείτε το σοκαριστικό βίντεο που έδειξε ο Ζελένσκι στον ΟΗΕ - «Οι Ρώσοι μας θέλουν σκλάβους», είπε

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δείτε το σοκαριστικό βίντεο που έδειξε ο Ζελένσκι στον ΟΗΕ - «Οι Ρώσοι μας θέλουν σκλάβους», είπε

Στο σύντομο βίντεο εικονίζονταν απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούτσα - «Οι Ρώσοι σκότωναν και βασάνιζαν για την ευχαρίστησή τους» δήλωσε ο Ζελένσκι στην ομιλία του 

zelensky-united-nations3
Τη φρίκη του ουκρανικού πολέμου κατέδειξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα από ένα βίντεο που προκαλεί αποτροπιασμό και ανατριχίλα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδειξε, συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προεδρεύουσας του οργάνου αυτού.

Αυτές οι εικόνες είναι «φοβερές», είπε η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δηλώνοντας «σκανδαλισμένη» από τα πλάνα που έδειχναν πτώματα ή μέλη των θυμάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Στο σύντομο βίντεο εικονίζονταν απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούτσα.

«Να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας»

Κλείσιμο
Στην ομιλία του ο Ζελένσκι ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει «αμέσως» δράση για αυτά τα «εγκλήματα πολέμου» που, όπως είπε, διέπραξαν οι Ρώσοι στη χώρα του. Διαφορετικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε «απλώς να κλείσουν», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, καθώς και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα του Οργανισμού ώστε «το δικαίωμα στο βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα στον θάνατο».

«Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δικαίωμα να (προκαλεί) τον θάνατο (…) Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε σιωπηλούς σκλάβους», τόνισε.

«Τώρα χρειαζόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Αν δεν ξέρετε πώς να πάρετε αυτήν την απόφαση, μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: είτε να αποπέμψετε τη Ρωσία, ως επιτιθέμενη, ώστε να μην μπλοκάρει αποφάσεις που αφορούν τη δική της επίθεση. Κατόπιν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη», είπε στην ομιλία του, παρουσία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είτε, η άλλη επιλογή είναι να δείξετε, σας παρακαλώ, ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε ή να αλλάξουμε», συνέχισε. «Αν δεν υπάρχει εναλλακτική, η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθείτε».

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί (πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού) έχουν εκτοπιστεί. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 1.430 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και 121 παιδιά. Σημείωσε όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.

Στο  μήνυμά του στα Ηνωμένα Έθνη ο Ζελένσκι μίλησε για τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο, κατηγορώντας τη Ρωσία για σφαγές αμάχων.

«Ρώσοι στρατιώτες σκότωναν και βασάνιζαν για την ευχαρίστησή τους» τόνισε ο Ζελένσκι ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν οι αντίπαλοι». 

Επανέλαβε ότι οι ενέργειες των Ρώσων μοιάζουν πολύ με αυτές της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και ότι η προπαγάνδα του Βλαντιμίρ Πούτιν μεταφέρει το μίσος σε άλλες χώρες πέρα από την Ουκρανία.

Πρόκειται για την πρώτη ομιλία του Ουκρανού προέδρου στον ΟΗΕ, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν αμάχους και βιάζουν γυναίκες. 

Έκανε εκτενή αναφορά στην πόλη Μπούτσα, όπου καταγράφεται ένα σκηνικό φρίκης, μιλώντας για γενοκτονία

«Ο ρωσικός στρατός σκότωσε εσκεμμένα οποιονδήποτε υπηρέτησε τη χώρα μας. Στόχευσαν και σκότωσαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους. Ξεκλήρισαν οικογένειες, ενήλικες και παιδιά, ενώ προσπάθησαν να κάψουν πτώματα. Στέλνω μήνυμα εκ μέρους των πολιτών που τιμούν καθημερινά τη μνήμη των νεκρών και τη μνήμη των αμάχων που σκοτώθηκαν και πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους αφού βασανίστηκαν. Μερικοί από αυτούς πυροβολήθηκαν στους δρόμους» πρόσθεσε ο Ζελένσκι. 

«Οι ενέργειες αυτές δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες των τρομοκρατών» τόνισε. 

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε σαφείς αιχμές και για πόλεμο προπαγάνδας, λέγοντας ότι οι  Ρώσοι είναι ικανοί «να κατηγορήσουν τους πάντες, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις δικές τους ενέργειες».

 «Θα πουν μάλιστα ότι τα βίντεο με τα πτώματα είναι στημένα», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

«Τιμωρήστε παραδειγματικά τη Ρωσία»

«Εχουμε απτές αποδείξεις από δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στην Μπούτσα» υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το Άρθρο 1, Κεφάλαιο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ποιος είναι ο σκοπός του οργανισμού μας; Ο σκοπός  είναι η διατήρηση της ειρήνης. Και τώρα ο Χάρτης του ΟΗΕ παραβιάστηκε, ξεκινώντας από το άρθρο 1. Τι νόημα έχουν όλα τα άλλα άρθρα;» διερώτηθηκε, ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος.

Κάλεσε τον ΟΗΕ να προχωρήσει σε παραδειγματική τιμωρία για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιτες ανάλογες ενέργειες. 

Μουδιασμένος ο κόσμος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, 1,2 δισ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, «κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», έχει συνέπειες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας 1,2 δισεκ. ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η ανάλυσή μας δείχνει πως 74 αναπτυσσόμενες χώρες, με έναν συνολικό πληθυσμό 1,2 δισεκ. ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να απευθυνθεί αργότερα στη συνεδρίαση μέσω βιντεοσύνδεσης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός κράτους που υφίσταται πόλεμο θα εκφωνήσει λόγο με αυτό τον τρόπο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει, τώρα. Χρειαζόμαστε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, στη βάση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Όπως είπε, είναι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν γίνει ποτέ στη διεθνή τάξη και στην αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ειρήνης, που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών του».

«Έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωτική εισβολή, σε πολλά μέτωπα, ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ουκρανίας, από ένα άλλο, τη Ρωσική Ομοσπονδία -μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε για μία ακόμη φορά.

Η οποία έχει, για τη Μόσχα «πολλούς σκοπούς μεταξύ των οποίων η επαναχάραξη διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων μεταξύ δύο χωρών», επέμεινε, αναφερόμενος στο Κρεμλίνο.

«Η ρωσική επίθεση οδήγησε επίσης στον εκτοπισμό τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ένα μήνα μόνο -- η πιο ραγδαία αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Γκουτέρες.

Ειδήσεις σήμερα

«Η συμβίωση με τον ιό δεν θα είναι εύκολη», λέει ο Πρασσάς - Τι θα γίνει με την 4η δόση

Έφτασε στον Κορυδαλλό η Πισπιρίγκου - Γιατί είναι «κόκκινο πανί» στις φυλακές, θα προαυλίζεται μόνη

Η «μουντή» καλημέρα στο συγκλονιστικό σκίτσο του Αρκά για τις φρικαλεότητες στη Μπούτσα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης