Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα άνοδο στις τιμές του αερίου έφερε ο εκβιασμός Πούτιν στην Ευρώπη με το ρούβλι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα άνοδο στις τιμές του αερίου έφερε ο εκβιασμός Πούτιν στην Ευρώπη με το ρούβλι

Κάτω οι ευρωαγορές  και η Wall Street - Πτώση στις τιμές του πετρελαίου μετά από την απόφαση Μπάιντεν να  ρίξει στην αγορά 1.000.000 βαρέλια την ημέρα από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ - Θα μπει σε κίνδυνο η κυριαρχία του δολαρίου, κι άλλες χώρες ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε ο Πούτιν, λέει η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ

agores434
Νέα «έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου, που ούτως ή άλλως ήταν σε πολύ ψηλά επίπεδα προκάλεσαν οι δηλώσεις Πούτιν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι από αύριο Παρασκευή, οι «μη φιλικές χώρες» - δηλαδή τα κράτη-μέλη της Ε.Ε θα χρειαστεί να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια προκειμένου να προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Στις 18.30 ώρα Ελλάδας, το φυσικό αέριο με παράδοση Μαΐου είχε φτάσει στα 124,5 ευρώ η ΜWh, με άνοδο 4%.

Αντίθετα, η δημοσιοποίηση του σχεδίου Μπάιντεν να «ρίξει» στην αγορά 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ έριξε αρχικά κατά 5,9% τις τιμές
του αμερικανικού αργού,κοντά στα 100 δολλάρια το βαρέλι ωστόσο στις 18.30 ώρα Ελλάδαςη πτώση είχε περιοριστεί το 4%.

Αντίστοιχα, στην ευρωπαϊκή αγορά, το πετρέλαιο τύπου Brent έχανε μόλις 2,9%, μένοντας στα πολύ υψηλά επίπεδα των 108 ευρώ ανά βαρέλι.

Οι ευρωαγορές εμφανίζουν απώλειες στο τέλος του πρώτου τριμήνου, με το ελληνικό χρηματιστήριο να «κατεβάζει» τις απώλειες για αυτό το διάστημα στο 1,55%.

Γενικότερα, οι διεθνείς αγορές επιβεβαιώνουν ότι η πορεία του ρωσοουκρανικού πολέμου τους δίνει τάση, κάτι που έγινε σαφές στην αρχή της εβδομάδας όταν οι ενδείξεις προσέγγισης των δύο εμπόλεμων πλευρών οδήγησαν σε παγκόσμιο ράλι.

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ για το δολάριο


Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία του δολαρίου, είπε η Τζίτα Γκόπιναθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, για να συμπληρώσει ότι κάποιες χώρες «επαναδιαπραγματεύονται» το νόμισμα με το οποίο θα πληρώνονται για το διεθνές εμπόριο.

Όπως είναι γνωστό, με τις κυρώσεις των Δυτικών έχουν παγώσει πάνω από 300 δισ δολάρια συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας, όπως και η δυνατότητά της να μετέχει στο διεθνές εμπόριο, πλην του τομέα της ενέργειας. Ωστόσο, η κίνηση αυτή λειτούργησε σαν «ξυπνητήρι» για πολλές χώρες - ότι εξαρτώνται «πάρα πολύ» απο το αμερικανικό νόμισμα.




Ειδήσεις σήμερα:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Είχε συνεργούς; - Δύο άτομα στο «κάδρο» των ερευνών

ΑΣΕΠ 13K/2021: Ξεκίνησε η υποβολή δικαιολογητικών για τις 1.468 θέσεις σε δήμους

Πάτρα: Όταν ο γάμος της Ρούλας και του Μάνου ήταν πρωτοσέλιδο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης