Πίνο Μανιάτσι: Ο κυνηγός της σικελικής Μαφίας «ήρωας» σε νέο ντοκιμαντέρ του Netflix - Η συγκλονιστική ιστορία του

Πίνο Μανιάτσι: Ο κυνηγός της σικελικής Μαφίας «ήρωας» σε νέο ντοκιμαντέρ του Netflix - Η συγκλονιστική ιστορία του

Για πάνω από δύο δεκαετίες, ο  Ιταλός δημοσιογράφος Πίνο Μανιάτσι αγωνιζόταν σε ένα μικρό στούντιο ειδήσεων να αποκαλύψει τα εγκλήματα της Κόζα Νόστρα - Ο αγώνας του, μέσα από το μικρότερο τηλεοπτικό κανάλι της Ιταλίας, όχι μόνο δικαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά πριν από λίγες ημέρες έγινε και ντοκιμαντέρ στο Netflix

mafia-hunter-0
Οι αποκαλύψεις του Πίνο Μανιάτσι εκτιμάται ότι συνέβαλαν στη σύλληψη περισσότερων από 30 ατόμων που σχετίζονται με την σκληρή εγκληματική οργάνωση, Cosa Nostra. Ο αγώνας του δημοσιογράφου διασταυρώθηκε με πολλούς κινδύνους και στην πραγματικότητα, είναι τυχερός που βρίσκεται στη ζωή καθώς υπήρξε αμέτρητες φορές στόχος της εν λόγω συμμορίας, την οποία αποκαλούσε ακόμη και στο CNN «Σκ@τά της Σικελίας».

Ο Μανιάτσι είναι το επίκεντρο του νέου ντοκιμαντέρ του Netflix «Vendetta: Truth, Lies and the Mafia» (σ.σ. «Βεντέτα, Ψέματα και η Μαφία»), που έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 24 Σεπτεμβρίου. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη γενναιότητα του αντισυμβατικού δημοσιογράφου στην αντιμετώπιση της ιταλικής εγκληματικής οργάνωσης, πριν αστυνομία και κοινό στραφούν εναντίον του. Ξετυλίγει επίσης τη ζωή της δικαστού Συλβάνας Μαγκούτσο, που βρέθηκε σε μεγάλη αντιπαράθεση με τον Μανιάτσι. Και οι δύο αυτοί πρωταγωνιστές στον αγώνα κατά της Μαφίας βρίσκονται σήμερα στη φυλακή…

Vendetta, truth lies and the mafia | Official Trailer | Netflix


Από ήρωας... «εγκληματίας»

Ο Τζουζέπε Μανιάτσι, κατά κόσμον Πίνο, γεννημένος στο Παλέρμο της Σικελίας στις 25 Μαρτίου του 1953, είναι Ιταλός δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής του καναλιού Telejato (ΤελεΤζάτο). Είναι γνωστός για την εκστρατεία του κατά της Κόζα Νόστρα αλλά και για τις δημοσιογραφικές του έρευνες και αποκαλύψεις σχετικά με την κακή διαχείριση των κατασχεμένων προϊόντων από το Δικαστήριο του Παλέρμο, υπό την προεδρία της πρώην δικαστού Συλβάνας Σαγκούτο.

Ο Μανιάτσι αγόρασε το 1999 το τοπικό κανάλι Telejato όπου δημιούργησε και παρουσίαζε ένα πρόγραμμα στο οποίο κατήγγειλε με θάρρος τα εγκλήματα της Κόζα Νόστρα. Η δραστηριότητά του αυτή τον έκανε να περιληφθεί σε μία λίστα με τίτλο «Ήρωες της πληροφορίας» που συντάχθηκε από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Την ίδια χρονιά, ο Μανιάτσι ξεκίνησε έρευνα για τις παράνομες σχέσεις μεταξύ αιρετών αξιωματούχων και μελών της Κόζα Νόστρα.

Κλείσιμο
mafia-hunter-1
Το 2016, κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να εκβιάσει τον Τζοακίνο Ντε Λούκα, τον Δήμαρχο του Μποργκέτο - μια κατηγορία που βασίστηκε σε πλάνα από κρυφές κάμερες που τον έδειχναν να παίρνει χρήματα από τη σύζυγο του δημάρχου. Ο Μανιάτσι αρνήθηκε την κατηγορία και τον περασμένο Απρίλιο, αθωώθηκε μετά από πενταετή δικαστική μάχη. Την ημέρα της αθωωτικής απόφασης, συναισθηματικά φορτισμένος, δήλωσε έξω από το Δικαστήριο, στο Time: «Τα τελευταία χρόνια έχω καταστραφεί. Ήθελαν να καταστρέψουν το κανάλι μου αλλά δεν τα κατάφεραν. Τους ενημερώνω λοιπόν ότι εγώ θα συνεχίσω να είμαι δημοσιογράφος».

Στο δικαστήριο, κατέθεσε πως επισκέφθηκε τη σύζυγο του δημάρχου για να πληρωθεί για μία διαφήμιση της επιχείρησής της στο κανάλι του. Ο Maniaci υποστήριξε: «Τριακόσια ευρώ συν 100 ευρώ οφειλή από τον προηγούμενο μήνα και 66 ευρώ ΦΠΑ. Αυτά πήρα! Ποιος εκβιάζει για 400 ευρώ και χρεώνει και ΦΠΑ;» Ισχυρίστηκε επίσης ότι στο απόσπασμα από το βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε σε μια συνάντηση που κράτησε μια ώρα, είχε γίνει επεξεργασία κατά τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται πως ζητούσε χρήματα για να σταματήσει να προβάλλονται από το κανάλι του θέματα με αρνητικό για τον δήμαρχο περιεχόμενο.

mafia-hunter-2


Ο εχθρός της Μαφίας

Ο Μανιάτσι εδώ και 21 χρόνια αγωνίζεται να αποκαλύψει τη Μαφία και τους συμμάχους της και ισχυρίζεται ότι το κίνητρό του είναι να πάψει η Σικελία να φέρει την κακή φήμη που έχει, λόγω της Μαφίας: «Η Σικελία είναι μια γη που κόβει την ανάσα - θάλασσα, ήλιος, αξιοθέατα - αλλά σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι τη γνωρίζουν ως τη γη της Μαφίας και αυτό με εξοργίζει». Ο δημοσιογράφος έγινε για πρώτη φορά εχθρός της συμμορίας όταν αποκάλυψε τις σχέσεις μεταξύ της ιδιοκτήτριας του μεγαλύτερου αποστακτηρίου της Ευρώπης που ρύπαινε επί σειρά ετών την περιοχή με μέλος με Μαφίας και με την κυβέρνηση. Έκτοτε, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συντονίζονταν στο μικρό, οικογενειακό τηλεοπτικό δίκτυό του (εκεί εργάζονται η σύζυγος και τα παιδιά του) κι όπως λέγεται ακόμη και ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο, ο αρχινονός της Κόζα Νόστρα, που πέθανε στο νοσοκομείο των φυλακών το 2016 σε ηλικία 83 ετών, παρακολουθούσε με προσοχή όλα όσα αποκάλυπτε ο Μανιάτσι.

Το 2007, η ομάδα του Mανιάτσι έκανε ένα ρεπορτάζ για τους «Στάβλους της Ντροπής», ένα οικόπεδο που ανήκει σε οικογένειες της Μαφίας, όπου βρίσκονταν πολλοί μυστικοί αχυρώνες. Πιστεύεται ότι αυτό ήταν το αρχηγείο της Κόζα Νόστρα για περισσότερα από 20 χρόνια, το σημείο όπου οργάνωναν την εγκληματική τους δράση και γίνονταν συναντήσεις των αρχηγών των διαφόρων οικογενειών της Μαφίας. Μετά από μια μεγάλη έρευνα της Αστυνομίας οι αχυρώνες γκρεμίσθηκαν και το 2009 οι αστυνομικοί συνέλαβαν το αρχηγικό μέλος της Μαφίας της Σικελίας Ντομένικο Ρακούλια.

mafia-hunter-3


Ο Ντομένικο Ρακούλια ή Mimmo, γνωστός και με το παρατσούκλι «Ο Βετεράνος» ήταν στη λίστα των πιο καταζητούμενων Ιταλών εγκληματιών και κρυβόταν για περισσότερα από 15 χρόνια. Μετά τη σύλληψη του αφεντικού των αφεντικών της Μαφίας, Μπερνάντο Προβεζάνο , το όνομά του αναφέρθηκε ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους μαζί με τον Ματέο Μεσσίνα Ντενάρο και τον Σαλβατόρε Λο Πικολο.

Ο Ρακούλια καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Τζιρολάμο Λα Μπαρμπέρα πατέρα του Γιοακίνο Λα Μπαρμπέρα, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς μάρτυρες στη δίκη για τη δολοφονία του Τζοβάννι Φαλκόνι, τον Ιούνιο του 1994. Το 2004 καταδικάσθηκε επίσης σε ισόβια κάθειρξη για μια σειρά δολοφονιών στη δεκαετία του 1990. Την τρίτη φορά που καταδικάσθηκε σε ισόβια ήταν για την εμπλοκή του στην απαγωγή και δολοφονία του 11χρονου Τζιοζέπε Ντι Ματέο, γιου ενός μαφιόζου που έγινε μάρτυρας εναντίον της Μαφίας. Το αγόρι είχε απαχθεί τον Νοέμβριο του 1993 για να αναγκασθεί ο πατέρας του να ανακαλέσει την κατάθεσή του. Το αγόρι δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1996 μετά από 779 ημέρες αιχμαλωσίας - το σώμα του διαλύθηκε σε ένα βαρέλι με οξύ για να καταστραφούν τα στοιχεία.

Η σύλληψη του Ρακούλια ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας, η οποία ειδοποίησε τον Μανιάτσι, που κατέγραψε τη σύλληψη και στη συνέχεια πρόβαλε το βίντεο από το κανάλι του, ότι η κίνησή του αυτή θα τον έβαζε στο στόχαστρο της Μαφίας. Από το 2007 ήταν υπό αστυνομική προστασία, σύμφωνα με τον Guardian, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Κόζα Νόστρα να φθάσει σε αυτόν.

mafia-hunter-4


ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΙ…ΣΚΥΛΙΑ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΣΤΥΛΟ

Ένα χρόνο αφότου τέθηκε υπό αστυνομική προστασία, ο έφηβος γιος του αφεντικού της Μαφίας Βίτο Βιτάλε, Μικέλε, προσπάθησε να πνίξει τον Mανιάτσι μέχρι θανάτου και σχεδόν το κατάφερε. Ο νεαρός έπιασε και τις δύο άκρες της γραβάτας του Μανιάτσι και «τις τραβούσε με δύναμη, σαν να σφίγγει τη θηλιά», θυμάται ο δημοσιογράφος. «΄Ηθελε να με πνίξει ... Ο διπλός κόμπος μου έσωσε τη ζωή», εξήγησε ο Μανιάτσι σε ένα βίντεο για την επίθεση. «Δεν τα κατάφερε επειδή ο πατέρας μου με είχε μάθει πώς να δένω τον διπλό κόμπο και όπως μπορείτε να δείτε, ο διπλός κόσμος δεν σφίγγει». Βέβαια ξυλοκοπήθηκε βάναυσα, του έσπασαν δόντια, πολλά πλευρά και του μαύρισαν τα μάτια. Ο Μικέλε Βιτάλε καταδικάστηκε σε 6,5 χρόνια φυλάκιση για την επίθεση.

Αλλά η Μαφία δεν σταμάτησε εκεί στις προσπάθειές της να φιμώσει τον Μανιάτσι. Όπως ο ίδιος επαναλάμβανε κατά καιρούς: «Είχαν μια ειδικότητα στο να με εκφοβίζουν και να με απειλούν». Το 2014, ο Guardian ανέφερε μια σειρά επιθέσεων σε βάρος του, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας, στις 3 Δεκεμβρίου 2014, των δύο σκύλων του, ενός Βέλγικου λυκόσκυλου και ενός Αγγλικού σέτερ, ενέργεια που θεωρήθηκε απάντηση – προειδοποίηση της Κόζα Νόστρα. Τα σκυλιά, που ο Μανιάτσι αγαπούσε πολύ, κρεμάστηκαν από ένα μεταλλικό στύλο κοντά στο χώρο της δουλειάς του. Αυτή η ενέργεια σε βάρος του Μανιάτσι συγκίνησε την κοινή γνώμη, μέχρι και τον Ματέο Ρέντσι, τότε Πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε την υποστήριξή του.

mafia-hunter-5


Μια εβδομάδα νωρίτερα το αυτοκίνητο του Μανιάτσι πυρπολήθηκε και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησαν στο παρμπρίζ του και του έκοψαν τα φρένα. Είπε τότε στο CNN: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε δεχτεί πολλές απειλές από τη Μαφία, όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλά νεαρά άτομα από το προσωπικό του σταθμού μου. Έχουμε δεχθεί ακόμη και σωματική επίθεση κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων».

Στο ντοκιμαντέρ, ο Μανιάτσι παραδέχεται ότι φοβόταν πολλές φορές επειδή πίστευε ότι το αυτοκίνητό του μπορεί να ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. «Κάθε φορά που βάζω μπρος το αυτοκίνητό μου, κλείνω τα μάτια μου», λέει.. Οι ανησυχίες του δεν είναι αβάσιμες, καθώς πιστεύεται ότι η Κόζα Νόστρα είναι πίσω από τις δολοφονίες τουλάχιστον έξι γνωστών Ιταλών δημοσιογράφων τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, μια έκθεση του Κοινοβουλίου αποκάλυψε ότι οι Ιταλοί δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν περισσότερες από 2.000 «πράξεις εχθρότητας» από το 2006 έως και το 2014.

mafia-hunter-Sylvana-Saguto
Sylvana Saguto


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ

Ενώ ο Μανιάτσι αναδείχθηκε ως προσωπικότητα στον αγώνα κατά της Μαφίας και ήρωας του λαού, όλα τελείωσαν απότομα το 2016, όταν κατηγορήθηκε για εκβιασμό και συκοφαντική δυσφήμηση. Αυτές οι κατηγορίες αμαύρωσαν τη φήμη του δημοσιογράφου και τον έκαναν persona non grata στη Σικελία - ακόμη και η πατρίδα του, η πόλη Παρτένικο (από το αρχαίο Ελληνικό «Παρθενικόν») στην περιοχή του Παλέρμο, του απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο.

Το 2016, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Βιτόριο Τερέζι δήλωσε στο CNN: «Δεν χρειαζόμαστε τις υπηρεσίες κατά της Μαφίας του κ. Πίνο Μανιάτσι» ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας Φραντσέσκο Λο Βόι δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος «επανειλημμένα έδειξε πλήρη αδιαφορία για τους θεσμούς του Κράτους, την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη».

Ωστόσο, ο Μανιάτσι πίστευε ότι στην πραγματικότητα Αστυνομία και Δικαιοσύνη αναζητούσαν εκδίκηση αφού τα τηλεοπτικά του ρεπορτάζ ισχυρίζονταν ότι μέλη της Μαφίας πλούτιζαν από τη δουλειά των δύο Αρχών. Είπε: «Καταφέραμε να αποκαλύψουμε αξιωματούχους για κακή διαχείριση δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασχέθηκαν από τα συρτάρια της Μαφίας. Κάποιος πρέπει να κάνει τη βρώμικη δουλειά, και υποθέτω ότι αυτός είμαι εγώ».

mafia-hunter-Vito-Vitale
Vito Vitale


Το 2013, ο Μανιάτσι είχε κάνει αναφορά για διαφθορά εντός της ιταλικής Δικαιοσύνης και υπέβαλε διάφορες κατηγορίες κατά της Δικαστού Συλβάνα Σαγκούτο. ΄Ηταν η Δικαστής στην δίκη του διαβόητου μαφιόζου της Σικελίας Τότο Ρίνα, το 1993. Η ίδια, θεωρούνταν απηνής διώκτης της Μαφίας. Είχε την ευθύνη για την ανάθεση της διεύθυνσης επιχειρήσεων της Μαφίας, που είχαν κατασχεθεί και βρέθηκε στο τέλος αντιμέτωπη με 39 κατηγορίες, μετά από έρευνα της Αστυνομίας σε συνέχεια των καταγγελιών του Μανιάτσι. Κατηγορήθηκε για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας, της υπεξαίρεσης και της εκμετάλλευσης της θέσης της για να τοποθετήσει φίλους και μέλη της οικογένειάς της σε εργασιακά πόστα με υψηλή αμοιβή. Η Σαγκούτο, κρίθηκε ένοχη για διαφθορά και καταδικάστηκε πέρσι σε οκτώμισι χρόνια φυλάκιση. Σήμερα, βρίσκεται στη φυλακή απ’ όπου και συνεχίζει να επιμένει για την αθωότητά της. Ο Μανιάτσι απαλλάχθηκε από την κατηγορία του εκβιασμού, αλλά κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση. Καταδικάστηκε στις 8 Απριλίου 2021 σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών. Σήμερα βρίσκεται στη φυλακή…


Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν: Στέλνει €94 εκατ. σε 20 κράτη-μέλη για την αγορά τεστ - Ανάμεσά τους Ελλάδα και Κύπρος

Συνελήφθη ο δράστης της ληστείας στην οδό Μητροπόλεως - Τον έπιασαν με καλάσνικοφ

Για πρώτη φορά δύο διεμφυλικοί υποψήφιοι μπαίνουν στη Μπούντεσταγκ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης