Ε.Ε - Εμβόλια: Έρχεται νέος μηχανισμός ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων που παρασκευάζονται στην Ευρώπη

emvolia

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να βρίσκει την απαραίτητη πλειονοψηφία των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου

Έναν νέο μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να βρίσκει την απαραίτητη πλειονοψηφία των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου.

Βάσει του πιο πιθανού σεναρίου οι εξαγωγές του εμβολίου των Pfizer-BioNTech προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να απαγορευτούν, μέχρι η ΕΕ να αποκτήσει τα εμβόλια που χρειάζεται για να εμβολιαστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε θα συνομιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, αύριο και μεθαύριο, μετά την αποκάλυψη ότι περίπου 29 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της AstraZeneca, μέρος των οποίων προορίζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκαν κρυμμένες σε εγκαταστάσεις της αγγλο-σουηδικής εταιρείας στη Ρώμη. Η τεράστια αυτή ποσότητα, που αντιστοιχεί στο σύνολο των εμβολίων έχει παραδώσει έως τώρα η φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακαλύφθηκε έπειτα από επιθεώρηση των ιταλικών αρχών κατ' εντολή του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ήθελε να εξακριβώσει τι ακριβώς παράγει η AstraZeneca εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Ενώ η αγγλο-σουηδική εταιρεία δεν μπόρεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τον αριθμό των δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19 που θα παρέδιδε στην Ε.Ε, οι Βρυξέλλες αναρωτιούνται, εύλογα, για τον προορισμό αυτού του τεράστιου αποθέματος. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, ορισμένες από αυτές τις δόσεις παρασκευάστηκαν από την υπεργολάβο της AstraZeneca στην Ολλανδία. Είναι πιθανό ότι ορισμένες από αυτές τις δόσεις προορίζονται πράγματι για την Ε.Ε, και περιμένουν μόνο τις τελικές δοκιμές, αλλά οι Βρυξέλλες υποπτεύονται επίσης ότι μεγάλο μέρος τους προορίζεται για εξαγωγή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι βασίζεται στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στην ΕΕ, για να συνεχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού. Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία απέκλεισε 250.000 δόσεις που βρέθηκαν στις ίδιες ακριβώς εγκαταστάσεις της εταιρείας και προορίζονταν για την Αυστραλία. Από τότε, η AstraZeneca δεν υπέβαλε άλλο αίτημα εξαγωγής.

Βάσει του συμβολαίου της με την Ε.Ε η AstraZeneca έπρεπε να παραδώσει περίπου 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά έως τώρα δεν έχει καταφέρει να πιάσει παρά μόλις το 30% του στόχου. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος χαρακωμάτων με το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να απαγορεύσει την εξαγωγή αυτού του «κρυμμένου θησαυρού» μέχρι να δοθούν σαφείς και πειστικές απαντήσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, η E.E παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, κυρίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα εμβόλια δεν διανέμονται δίκαια σε όσους έχουν υπογράψει συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, κυρίως προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και το Μεξικό, αναμένεται να γίνει δεκτή από την πλειοψηφία των κρατών-μελών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου. Η Ε.Ε είχε επιτρέψει την εξαγωγή εμβολίων προς τα προαναφερθέντα κράτη, ενώ αυτά δεν απέστειλαν στην Ε.Ε ούτε μια δόση εμβολίου. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται ότι δεν θα απαγορεύσει σε καμία περίπτωση την εξαγωγή εμβολίων στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, κυρίως σε αυτές της υποσαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μέτρο για την επιτάχυνση της έγκρισης προσαρμοσμένων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, ως άμεση ενέργεια στο πλαίσιο του εκκολαπτηρίου HERA, του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου ετοιμότητας για τη βιοάμυνα κατά των παραλλαγών της νόσου COVID-19. Εισάγει διατάξεις στην οικεία νομοθεσία της ΕΕ που θα δίνουν στις εταιρείες τη δυνατότητα να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων εγκαίρως και θα καθιστούν εφικτή την έγκριση προσαρμοσμένων εμβολίων βάσει μικρότερου συνόλου πρόσθετων δεδομένων που θα υποβάλλονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά πως «το εκκολαπτήριο HERA θα ενισχύσει και θα επιταχύνει την απόκριση της ΕΕ στις παραλλαγές. Δίνουμε τη δυνατότητα στον EMA να επιταχύνει την κανονιστική έγκριση επικαιροποιημένων εμβολίων για την αντιμετώπιση νέων παραλλαγών. Ταχύτερη έγκριση σημαίνει περισσότερα εμβόλια σε κυκλοφορία και περισσότερα εμβολιασμένα άτομα στην Ευρώπη».

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε σχετικά πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να προσαρμόζουμε τα εμβόλια το συντομότερο δυνατόν για την αντιμετώπιση νέων και δυνητικά ανθεκτικών στα εμβόλια παραλλαγών. Σήμερα προτείνουμε άμεσες και ευέλικτες λύσεις για την ταχεία έγκριση εμβολίων, χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς ως προς την ασφάλεια και την αποδοτικότητα. Με το εκκολαπτήριο HERA, ο σκοπός μας είναι να προβλέπουμε και να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά».

Μπορεί να απαιτηθούν προσαρμογές στις δραστικές ουσίες εγκεκριμένου εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μεταλλάξεων ή παραλλαγών του ιού. Με βάση την προσέγγιση που ακολουθείται για τις προσαρμογές των εμβολίων κατά της ανθρώπινης γρίπης, οι αλλαγές στον κανονισμό για τις τροποποιήσεις προσδιορίζουν ποιες διατάξεις ισχύουν για τις προσαρμογές της δραστικής ουσίας εγκεκριμένων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Οι αλλαγές αυτές θα εξασφαλίσουν την εξορθολογισμένη αντιμετώπιση κάθε τροποποίησης εγκεκριμένου εμβολίου και θα επεκτείνουν την κάλυψη των νέων διατάξεων σε όλους τους κορωνοϊούς. Η τροποποίηση προβλέπει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τον χειρισμό των αλλαγών στην άδεια κυκλοφορίας μετά την έκδοση της αρχικής άδειας κυκλοφορίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Αποφυλακίστηκε και λίγες ώρες μετά διέρρηξε αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας
Κλοπή από τραπεζικές θυρίδες στο Ψυχικό: Εξιχνιάστηκε η υπόθεση - Δράστης ο Βασίλης Γκουρούσης

Κλοπή από θυρίδες στο Ψυχικό: Ο ιδρώτας και η μεγάλη τσάντα λάπτοπ «έκαψαν» τον Βασίλη Γκουρούση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης