Νικολά Σαρκοζί: Από την προεδρία στην καταδίκη για διαφθορά - Τι θα ακολουθήσει

Νικολά Σαρκοζί: Από την προεδρία στην καταδίκη για διαφθορά - Τι θα ακολουθήσει

O Σαρκοζί  γίνεται ο πρώτος πρόεδρος ο οποίος καταδικάστηκε να εκτίσει μέρος της ποινής του στη φυλακή - Αναμένεται να ασκήσει έφεση - Ο ρόλος της Εθνικής Οικονομικής Εισαγγελίας της Γαλλίας

sarkozy
Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία, ως ο πρώτος πρόεδρος, που όχι απλώς καταδικάζεται από γαλλικό δικαστήριο, αλλά ως ο πρώτος «αρχηγός του γαλλικού κράτους» οποίος καταδικάστηκε να εκτίσει ένα μέρος της ποινής του μέσα στη φυλακή. Ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε επίσης καταδικαστεί για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος το 1990, το δικαστήριο δεν είχε διατάξει τον εγκλεισμό του.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει δικαίωμα έφεσης και ενδέχεται να μην περάσει ούτε μια ημέρα στη φυλακή καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, το έτος εγκλεισμού του, θα μπορούσε να το περάσει υπό αυστηρή κατ' οίκον επιτήρηση.

Η υπόθεση του Νικολά Σαρκοζί χρονολογείται από την προεκλογική περίοδο του 2007. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του προς τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ ώστε να λάβει πληροφορίες που αφορούσαν στην εις βάρος έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας, από την κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ.

Ο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται ότι υποσχέθηκε ως αντάλλαγμα στον δικαστή μια θέση στο πριγκιπάτο του Μονακό. Η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία της χώρας η οποία συνεστήθη το 2013, εκτίμησε ότι υπήρξε όντως περίπτωση διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, καθώς είχε συναφθεί μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στον Σαρκοζί, τον δικηγόρο του Τιερί Χερτσόγκ και τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, και ζήτησε την καταδίκη του σε τέσσερα έτη φυλάκισης, εκ των οποίων θα εξέτιε τα δύο.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Δικαστήριο των Παρισίων, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας προσπάθησε, στα μέσα της δεκαετίας του 2010, να λάβει εμπιστευτικές πληροφορίες από τον δικαστή Αζιμπέρ, κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας του καθώς υποσχέθηκε στον δικαστή ανώτατη θέση στο Μονακό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρώην πρόεδρος θα ασκήσει έφεση για την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης τριών ετών. Όπως δήλωσε η δικηγόρος του, Ζακλίν Λαφόν, επρόκειτο για μια «εξαιρετικά αυστηρή απόφαση» η οποία ήταν «εντελώς αδικαιολόγητη».

Κλείσιμο
Η σύζυγος του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι, αντέδρασε στην απόφαση του γαλλικού Δικαστηρίου και με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε χαρακτηριστικά «Αγάπη μου, πρόκειται για μία τεράστια τρέλα... ο αγώνας συνεχίζεται, η αλήθεια θα λάμψει».

Η συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της Εθνικής Οικονομικής Εισαγγελίας της Γαλλίας, η ίδρυση της οποίας δεν είχε γίνει αποδεκτή από αρκετούς νομικούς στη χώρα, καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας Ζαν - Φρανσουά Μονέρ, είχε υπερασπιστεί την απόφασή του να ασκήσει δίωξη κατά του πρώην πρόεδρου της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «κανείς, ούτε Δικαστής, ούτε ακόμα και ένας πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, μπορεί να είναι υπεράνω του Νόμου».

Ειδήσεις σήμερα:

Η προοπτική του καιρού για τον Μάρτιο: Πότε έρχεται κρύο και κακοκαιρία - «Πέφτει» από σήμερα η θερμοκρασία

Αλέξης Κούγιας: Προαναγγέλλει μηνύσεις κατά πάντων - Βάζει στο στόχαστρο Καπουτζίδη, «φωτογραφίζει» Καινούργιου

Μπαρτσελόνα: Συνελήφθη ο Μπαρτομέου για το σκάνδαλο Barcagate
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης