ΗΠΑ: Καμία δίωξη για τον θάνατο αφροαμερικανού στη διάρκεια της σύλληψής του στο Ρότσεστερ-Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: Καμία δίωξη για τον θάνατο αφροαμερικανού στη διάρκεια της σύλληψής του στο Ρότσεστερ-Δείτε βίντεο

Η ιατροδικαστική υπηρεσία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Ντάνιελ Προυντ οφειλόταν σε ανθρωποκτονία

daniel_prude
Σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε κανέναν από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της σύλληψης, τον Μάρτιο του 2020, του Ντάνιελ Προυντ στο Ρότσεστερ, που οδήγησε στον θάνατο από ασφυξία του αφροαμερικανού σαραντάρη που είχε υποστεί ψυχωτικό επεισόδιο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, η Λετίσια Τζέιμς.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη», σχολίασε η επικεφαλής της εισαγγελίας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση επαφιόταν αποκλειστικά και μόνο στους ενόρκους.





Δυνάμει του αμερικανικού ποινικού δικαίου η εισαγγελία συγκαλεί ενίοτε σώμα ενόρκων το οποίο, αφού ενημερωθεί για την υπόθεση, καλείται να αποφασίσει εάν θα πρέπει να ασκηθούν ή όχι διώξεις και να διεξαχθεί δίκη.


Κλείσιμο



«Περιμέναμε άλλη απόφαση από αυτή στην οποία κατέληξε σήμερα (σ.σ. χθες) το σώμα των ενόρκων», εξήγησε η Λετίσια Τζέιμς, αλλά «σε τελευταία ανάλυση είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε αυτή την απόφαση».

Βίντεο της σύλληψης την 23η Μαρτίου 2020, από κάμερα που φόραγε αστυνομικός στην πόλη αυτή στο βόρειο άκρο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Γυμνός στον δρόμο εν μέσω χιονόπτωσης όταν φθάνουν οι αστυνομικοί, ο Ντάνιελ Προυντ δεν ήταν οπλισμένος και πολύ γρήγορα του περάστηκαν χειροπέδες, προτού ένας από τους αστυνομικούς να του φορέσει κουκούλα στο κεφάλι για να τον εμποδίσει να φτύνει τους αστυνομικούς, καθώς τους είπε πως είχε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.




Το βίντεο δείχνει κατόπιν τον έναν από τον αστυνομικούς να πιάνει και με τα δύο του χέρια το κεφάλι του Ντάνιελ Προυντ και να το πιέζει στην άσφαλτο, προτού ο άνδρας να χάσει τις αισθήσεις του.

Ο άνδρας, ηλικίας 41 ετών, άοπλος, εν μέσω ψυχωτικού επεισοδίου τη στιγμή της σύλληψής του, πέθανε μία εβδομάδα αργότερα στο νοσοκομείο, χωρίς να βγει ποτέ από το κώμα.

Η υπόθεση προκάλεσε διαδηλώσεις στην πόλη και στη Νέα Υόρκη, με αίτημα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία του Ρότσεστερ. Οι κινητοποιήσεις εξώθησαν τον μέχρι τότε επικεφαλής της αστυνομίας, τον ΛαΡόν Σινγκλτέρι, ο οποίος είναι αφροαμερικανός να παραιτηθεί από το αξίωμα τον Σεπτέμβριο.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Ντάνιελ Προυντ οφειλόταν σε ανθρωποκτονία.

Ο τρόπος που πέθαναν ο Ντάνιελ Προυντ, ο Τζορτζ Φλόιντ, η Μπριόνα Τέιλορ, κατά τη διάρκεια βίαιων συλλήψεων, ήταν η αιτία που ξέσπασε κύμα διαδηλώσεων και επεισοδίων στις ΗΠΑ από τον Μάιο.

«Το ποινικό σύστημα είναι μεγάλη ανάγκη να μεταρρυθμιστεί», τόνισε χθες η εισαγγελέας, καθώς «έχει σχεδιαστεί για να προστατεύονται οι αστυνομικοί, να αποφεύγεται να δίνουν λόγο».


Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Πιο βαθιά στο «κόκκινο» η Αττική - «Κλειδώνει» η παράταση του lockdown 

Υπόθεση Λιγνάδη: Σφοδρή σύγκρουση δικηγόρων - Νέες αποκαλύψεις προανήγγειλε ο συνήγορος του μηνυτή 

Survivor: Οι τρεις κόκκινες υποψήφιες προς αποχώρηση και τα... μαγειρέματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης