Υπόθεση Λιγνάδη: Σφοδρή σύγκρουση δικηγόρων - Νέες αποκαλύψεις προανήγγειλε ο συνήγορος του μηνυτή

Υπόθεση Λιγνάδη: Σφοδρή σύγκρουση δικηγόρων - Νέες αποκαλύψεις προανήγγειλε ο συνήγορος του μηνυτή

Σφοδρή σύγκρουση μέσω δηλώσεων από τους εμπλεκόμενους δικηγόρους - Για «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλους δήθεν μάρτυρες μιλά ο Αλέξης Κούγιας, που υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης θα αθωωθεί  - Για απελπισία και ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων μιλά ο δικηγόρος του μηνυτή Γιάννης Βλάχος, που προανήγγειλε νέες μαρτυρίες σε βάρος του

lignadis_main1
Σφοδρή αναμένεται να είναι η δικαστική διαμάχη στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, που αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου αύριο στον ανακριτή, για να ζητήσει νέα προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη. 

Ήδη, τόσο η πλευρά των μηνυτών, όσο και η υπεράσπιση έχουν επιδοθεί σε αντεγκλήσεις μέσω δηλώσεων, με τον δικηγόρο του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια να επιχειρεί την αποδόμηση τόσο του κατηγορητηρίου, όσο και των μηνυτών, που χαρακτηρίζει «αναξιόπιστες προσωπικότητες», ενώ σημειώνει ότι οι δήθεν μάρτυρες είναι «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλοι. Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Βλάχος, συνήγορος θύματος, κάνει λόγο για «απελπισία και ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων» της υπερασπιστικής πλευράς του ηθοποιού και σκηνοθέτη, που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή. Μάλιστα μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι είναι «κλασική μέθοδος υπεράσπισης δραστών να αμφισβητούν την ηθική ποιότητα του θύματος» και προανήγγειλε νέες μαρτυρίες και αποκαλύψεις σε βάρος του κατηγορούμενου. 

Ο κ. Κούγιας επιχείρησε να συνδέσει την υπόθεση με πολιτικά κίνητρα και συγκεκριμένα με την επένδυση στο Ελληνικό, λέγοντας ότι στόχος των καταγγελιών είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Πάντως όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1,  εφόσον ο εντολέας του το δεχθεί, θα προχωρήσει σε μήνυση κατά της κυρίας Μενδώνη για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε κατά του κ. Λιγνάδη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με τον κ. Βλάχο να απαντά ότι τυχόν σύνδεση του εντολέα του, Σουηδού πολίτη, 
με πολιτικά κίνητρα, «προσβάλλει τη νοημοσύνη και τη Δικαιοσύνη».  Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι ο ισχυρισμός  «επιχειρεί να τρομοκρατήσει να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες».


«Σκηνοθετούσε αυτούς που πλησίαζε»

Ο κ. Βλάχος περιέγραψε πώς δρούσε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, που ήταν περιστοιχισμένος από συγκεκριμένο κύκλο παιδιών και που όπως λέει χρησιμοποιούσε και σκηνοθετούσε ακόμη και στις μεταξύ τους σχέσεις.

«Δε σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Έδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα ανέφερε ότι υπήρξαν και παιδιά που θέλησαν να αυτοκτονήσουν. 
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μέθοδο για να προσεγγίσει τα παιδιά και να εκδηλώσει κακοποιητικές συμπεριφορές, ικανοποιώντας τις διαθέσεις τους.

«Υπήρχε η μέθοδος της προσέγγισης, της προσέλκυσης, της κατάκτησης. Ακολουθούσε το στάδιο της ψυχαγωγικής χειραγώγησης. Πρόκειται για παιδιά που δεν είχαν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, δεν είχαν διαμορφωθεί ως προς τη σεξουαλικότητα τους, δεν είχαν ισορροπήσει μέσα στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ήταν αυτό της σωματικής κακοποίησης. Είναι ένα μοτίβο δράσης που προκύπτει από τα περισσότερα παιδιά, με τα οποία έχω μιλήσει», σημειώνει ο δικηγόρος του θύματος.

Κοινά χαρακτηριστικά το μοτίβο δράσης του

Κλείσιμο
Ο κ. Βλάχος υποστηρίζει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε ισχυρό ένστικτο, τόσο στην επιλογή των θυμάτων του, όσο και στη μεταχείρισή τους, με κοινά χαρακτηριστικά στο μοτίβο δράσης.

«Ήταν η αίγλη του θεάτρου, η δημοσιότητα που είχε ο ίδιος, οι υποσχέσεις ότι μαζί μου θα κάνεις μια λαμπρή καριέρα, η εκπεφρασμένη του αγάπη, ο θαυμασμός για άτομα ηλικίας 14-15 χρονών. Τα παιδιά είχαν χάσει την ικανότητα της διάκρισης, του κατά πόσο ήταν σωστό και αποδεκτό το να έχουν συγκεκριμένου επιπέδου σχέσεις με τον άνθρωπο που ήταν πολύ μεγαλύτερος τους. Τα χρησιμοποιούσε και τα σκηνοθετούσε ακόμα και στις σχέσεις μεταξύ τους. Μιλάμε για κύκλο παιδιών που μονίμως είχε γύρω του. Δε σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Έδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους. Έχω ακούσει περιπτώσεις παιδιών που ήθελαν να αυτοκτονήσουν», είπε.

Η μήνυση που υπέβαλε περιλαμβάνει και ονόματα κι άλλων παιδιών, που βρίσκονταν στο περιβάλλον του. Δεν ήταν μπροστά τη στιγμή του βιασμού, όμως στο πλαίσιο της προσέγγισης υπήρχαν κι άλλα άτομα, τα οποία έχουν καταθέσει», υπογράμμισε.

«Όσο προχωράει η ιστορία όλο και περισσότερα άτομα αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν κι αυτοί τη δική τους μαρτυρία στα συμβάντα για όσα έχουν ακούσει από θύματα ιστορίες για κακοποιήσεις που έχουν υποστεί», είπε ο κ. Βλάχος, που ζήτησε διαφύλαξη της ανωνυμίας τους, μέχρι να φτάσει η μαρτυρίας τους μέχρι το ακροατήριο, εάν και εφόσον ο Δημήτρης Λιγνάδης παραπεμφθεί σε δίκη.

Για «χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες», μιλά ο Κούγιας

Την αποδόμηση των μηνυτών, αλλά και των μαρτύρων επιχειρεί από την πλευρά της η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη, με τον Αλέξη Κούγια να μιλά για «χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες», ενώ χαρακτηρίζει «”επαγγελματίες” ομοφυλόφιλους τους δήθεν μάρτυρες».

Σε δήλωσή του που απέστειλε στα ΜΜΕ, ο κ. Κούγιας περνά στην αντεπίθεση και δηλώνει έκπληκτος με τη σύλληψη του εντολέα του, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη, λόγω της ανεπάρκειας του υλικού της δικογραφίας.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c9gwx436k2op-st)


Ο κ. Κούγιας έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει νέα προθεσμία για την αναβολή του κ. Λιγνάδη, προκειμένου να διασφαλίσει περισσότερο χρόνο, ωστόσο ασκεί κριτική για το περιεχόμενο της δικογραφίας. Όπως λέει περίμενε ότι θα είχε «αποδεικτικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή εις βάρος του, καθώς και της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως».

Όπως λέει, με «δυσάρεστη έκπληξη διαπίστωσε ότι η δικογραφία δεν περιέχει τίποτα από αυτά, που έχω συνηθίσει σχεδόν πέντε δεκαετίες να διαπιστώνω ότι υπάρχουν, όταν ενεργοποιούνται διαδικασίες, όπως αυτές που ενεργοποιήθηκαν αστραπιαίως εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c9g9lmt5fxhd-st)


Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των μηνύσεων, ο κ. Κούγιας μιλά για «χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες. Όσον αφορά τους δήθεν μάρτυρες που δήθεν επιβεβαιώνουν γεγονότα, πρόκειται για «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους, και μία κυρία 40 ετών, η οποία ομολογεί ότι ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη και είχε σεξουαλική σχέση με τον κύριο Λιγνάδη, ενώ ήταν δεσμευμένη, και της οποίας η προσωπικότητα είναι γνωστή στο χώρο του θεάτρου, λεπτομέρειες της οποίας θα αναδείξουμε με το απολογητικό μας υπόμνημα και όσα θα απολογηθούμε στην κυρία Ανακριτή».

Σε αυτό το πλαίσιο, κάνει λόγο «για δήθεν παθόντες και δήθεν βιασθέντες», οι οποίοι καταθέτουν ότι πριν την οιαδήποτε πράξη, την οποία δήθεν ονομάζουν βιασμό, είχαν δήθεν ερωτικές σχέσεις με τον κύριο Λιγνάδη επί μακρό χρονικό διάστημα».

Ο κ. Κούγιας υποστηρίζει ότι η υπόθεση έχει στόχο την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, γιατί συνδέεται με την απεμπλοκή της επένδυσης στο Ελληνικό. 

«Ο κ. Λιγνάδης θα αθωωθεί. Δεν ξέρω αν θα αντέξει η ανακριτής την πίεση της κοινής γνώμης που έχει προκαταδικάσει έναν καλλιτέχνη» δήλωσε ο κ. Κούγιας λίγο αργότερα στο MEGA, προσθέτοντας με νόημα: «Αν αντέξει η ανακρίτρια, θα πάμε καλά. Αν όχι, ο καθένας πρέπει να βασιστεί στη συνείδησή του». 



Βλάχος: Απελπισία και ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων

Στους ισχυρισμούς της πλευράς Λιγνάδη απάντησε ο κ. Βλάχος, που έκανε λόγο για «απελπισία και ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων», ενώ αναφέρεται και στις αιτιάσεις της υπεράσπισης περί πολιτικών σκοπιμοτήτων, λέγοντας ότι τυχόν σύνδεση του εντολέα του, Σουηδού πολίτη, με πολιτικά κίνητρα, «προσβάλλει τη νοημοσύνη και τη Δικαιοσύνη», ενώ «επιχειρεί να τρομοκρατήσει να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες».

«Ο ισχυρισμός ότι ο εντολέας μου, Σουηδός πολίτης, έχει πολιτικά κίνητρα προσβάλλει τη νοημοσύνη και τη Δικαιοσύνη που ενήργησε με αποφασιστικότητα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, ενώ επιχειρεί να τρομοκρατήσει να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες.

Η απελπισία και η ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να δηλητηριαστεί περαιτέρω ο Έλληνας πολίτης που παρακολουθεί με τρόμο και απέχθεια όσα δυστυχώς συνέβησαν και αποκαλύπτονται καθημερινά. Δεν προσφέρεται ο ανθρώπινος πόνος και το σιωπηλό τραύμα αυτών των ανθρώπων για κομματική εκμετάλλευση.

Το δημοκρατικό και λειτουργικό πολιτικό μας σύστημα οφείλει να αποδείξει ότι δεν επιδέχεται κανενός είδους σκοπιμότητες και άμεσους ή εμέσους εκβιασμούς από κατηγορούμενος για βαρύτατα εγκλήματα, και να μην παρασυρθεί σε ανούσιες αντιπαραθέσεις με αφορμή μια κοινωνική και ποινική υπόθεση στην πλάτη κακοποιημένων παιδιών».



Ειδήσεις σήμερα:

Φρένο στον πολιτικό βούρκο - Τι θα πει ο Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Βουλή

Μοντέλο του OnlyFans καταγγέλλει: Καθολικό σχολείο απέβαλε τα 3 παιδιά μου λόγω της καριέρας μου

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 31 συλληφθέντες του ΑΠΘ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης