Κορωνοϊός: Πιο βαθιά στο «κόκκινο» η Αττική - «Κλειδώνει» η παράταση του lockdown

Κορωνοϊός: Πιο βαθιά στο «κόκκινο» η Αττική - «Κλειδώνει» η παράταση του lockdown

Τα σενάρια για λιανεμπόριο και σχολεία - Έκρηξη του ιικού φορτίου σε κέντρο, δυτικό τομέα και Πειραιά δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ - Άνοδος με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα

sintagma-mann
Η απροσδόκητη εκτόξευση της πανδημίας στη χώρα, όπως καταγράφεται καθαρά πλέον από τις 2.147 νέες διαγνώσεις, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους που αυξάνονται, δείχνει πως η πληγή του κορωνοϊού δύσκολα κλείνει, με βαριές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Η διασπορά του ιού μας γυρνά στις δύο πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη, οπότε σημειώθηκαν για τελευταία φορά νέα κρούσματα πάνω από 2.000, γεγονός που αναμένεται να έχει συνέπειες και στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για τη σταδιακή άρση του lockdown, η οποία όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα στην Αττική.

Η «Μήδεια» έκανε τα μαγικά της και παραμόρφωσε την επιδημιολογική εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας: η κακοκαιρία περιόρισε τη διενέργεια ελέγχων, δυσκολεύοντας την μετακίνηση πολιτών αλλά και το έργο των Κινητών Μονάδων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αποτέλεσμα το αποτύπωμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιπλέον, φαίνεται ότι το ψύχος δεν απέτρεψε συγχρωτισμούς και ενδοοικογενειακή διασπορά και, πολύ πιθανώς, περιπτώσεις με έντονη συμπτωματολογία να πήγαν απευθείας σε νοσοκομεία για έλεγχο, εξηγώντας εν μέρει τον πολλαπλασιασμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία (299 χθες).

Τα σενάρια για επαναλειτουργία λιανεμπορίου, σχολείων και άρση του αυστηρότερου lockdown κατακόκκινων περιοχών όπως η Αττική σε μία ή δύο εβδομάδες μάλλον θα επανεξεταστούν, μετά το αποκαρδιωτικό άλμα των νέων κρουσμάτων που απέδωσαν τα 55.543 τεστ -τα 30.124 μοριακά-, τους διασωληνωμένους σταθερά περισσότερους καθημερινά (357 από 346 χθες) και τις αυξανόμενες εισαγωγές, κατά το πλείστον στο λεκανοπέδιο.

Όπως είχαν επισημάνει οι ειδικοί, η τρέχουσα εβδομάδα θα κρίνει τις εξελίξεις. Με εξαίρεση τους κατά 2 λιγότερους θανάτους από χθες (22 από 24) και τα ελπιδοφόρα νέα από το εμβολιαστικό μέτωπο -730.410 εμβολιασμοί σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δεδομένα-, τα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία παρά σκιαγραφούν το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Αρνητικό ρεκόρ η Αττική – Απογοητευτικά τριψήφια σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Στη γνώριμη πρωτιά η Αττική, φιλοξενεί τα μισά νέα κρούσματα (1.047) σε κάθε της γειτονιά και ιδίως στο κέντρο με 285, ενώ ο Πειραιάς μετατρέπεται σε «καμίνι» μετά τις 259 νέες διαγνώσεις και μια αναλογία 57,68 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Η παραπάνω αναλογία που αποδίδει το ιικό φορτίο κινείται σε διψήφια για όλες τις περιφερειακές ενότητες του λεκανοπεδίου. Έτσι, τον πρωτοστάτη Πειραιά ακολουθούν η Δυτική Αττική με αναλογία 30,45 και 49 νέα κρούσματα -αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες-, οι Νήσοι με 32,15 (24 κρούσματα), το Κέντρο με 27,68, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 28,59 (140 κρούσματα), ο Νότιος με 18,87 (100 κρούσματα) και ο Βόρειος με 16,06 (95 κρούσματα), και τέλος η Ανατολική Αττική με 18,91 (95 κρούσματα).

Κλείσιμο
Η αποτύπωση της αρνητικής πορείας της Αττικής, τα νοσοκομεία της οποίας δέχτηκαν χθες 179 ασθενείς με COVID-19 –οι περισσότεροι στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Θριάσιο» και «Αττικόν»– συμπληρώνεται και από άλλους επιδημιολογικούς δείκτες όπως τα επίπεδα του ιού στα αστικά λύματα. Για την εβδομάδα που πέρασε μέχρι την Κυριακή, η μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων ανήλθε σε 16% μόλις «μια αργή μείωση που δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες φορές, όπου έπεφταν πιο γρήγορα τα ποσοστά μετά από lockdown» ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, κ. Νίκος Θωμαΐδης, σχετικά με το υψηλότερο φορτίο στον πληθυσμό και την αναγκαία παράταση του lockdown που συνεπάγονται τα δεδομένα.

Αρχίζει πια να αποκρυσταλλώνεται και η αυξητική τάση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, με τα 205 νέα κρούσματα και τον πονοκέφαλο των μεταλλάξεων να εντείνει τον προβληματισμό. Υπενθυμίζεται ότι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης τα οποία οδήγησαν τον δήμο στο αυστηρότερο lockdown. Η μετάλλαξη κρίνεται η πλέον επικίνδυνη καθώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Στην Αχαΐα του πολύ αυξημένου κινδύνου, τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις 13 Φεβρουαρίου και ισχύουν έως σήμερα μάλλον δεν έχουν αποφέρει ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για σήμερα, η περιφερειακή ενότητα σημειώνει 121 νέα κρούσματα και υψηλή αναλογία μολύνσεων ανά 100.000 πληθυσμού στις 38,99.

Από τις 59 συνολικά περιφερειακές ενότητες στις οποίες εντοπίζεται ο SARS-CoV-2 για σήμερα, Αιτωλοακαρνανία (30 και αναλογία 14,23), Αρκαδία (30 - 41,53), Έβρος (40 14 - 27,04), Εύβοια (46 - 21,82), Ηλεία (31 - 19,46), Κάλυμνος (25 - 84,88), Κορινθία (18 - 12,41), Λάρισα (44 - 15,48), Νάξος (11 - 52,79), Χαλκιδική (39 - 36,82), Χίος (11 - 20,88), Ηράκλειο (32 - 10,47) και Ρέθυμνο (18 - 21,03) συνοδεύονται από επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Τέλος, αλλαγές εμφάνισε και ο χάρτης επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για τέσσερις περιοχές: η Θεσσαλονίκη πέρασε στο κόκκινο από το πορτοκαλί, ενώ στο πορτοκαλί από το κίτρινο βρέθηκαν Χίος, Γρεβενά και Κέρκυρα.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Άλμα με 2.147 τα νέα κρούσματα - 357 οι διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι 

Μαρτυρία φοιτήτριας για Λιγνάδη: Τον έβλεπα να αυνανίζεται μέσα στην αίθουσα 

Κούγιας για υπόθεση Λιγνάδη: «Ο Λιγνάδης θα αθωωθεί» 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης