Τρομοκρατική οργάνωση οι Χούθι για τις ΗΠΑ - «Οι πράξεις του Τραμπ είναι τρομοκρατικές», απαντούν

Τρομοκρατική οργάνωση οι Χούθι για τις ΗΠΑ - «Οι πράξεις του Τραμπ είναι τρομοκρατικές», απαντούν

Καταδικάζουν τον χαρακτηρισμό τους ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ λίγο πριν την αποχώρηση Τραμπ από τον Λευκό Οίκο

houthis
Οι αντάρτες Χούθι καταδίκασαν σήμερα την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ να εγγράψει το κίνημά τους στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και είπαν ότι επιφυλάσσονται του δικαιώματος να ανταποδώσουν.

«Οι Αμερικανοί είναι η προέλευση της τρομοκρατίας. Η πολιτική και οι πράξεις της κυβέρνησης Τραμπ είναι επίσης τρομοκρατικές. Οι πολιτικές της αντανακλούν μια σκέψη σε κρίση και είναι καταδικαστέες και έχουμε το δικαίωμα να ανταποδώσουμε», ανέφερε στο Twitter υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ανταρτών, ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι.

«Δεν αφορά τον λαό της Υεμένης η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ από τη στιγμή που αυτή εμπλέκεται στη δολοφονία Υεμεντιών», πρόσθεσε. Η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, δέκα ημέρες πριν από το τέλος της θητείας της, ότι θα εγγράψει τους αντάρτες Χούθι στον κατάλογό της των τρομοκρατικών οργανώσεων, κάτι που σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς κινδυνεύει να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο εξήγησε ότι θα ενημερώσει το Κογκρέσο για την απόφαση αυτή προκειμένου να ενισχυθεί «η αποτροπή των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» των Χούθι και της «ανάμιξης του ιρανικού καθεστώτος» συμμάχου της υεμενίτικης αντάρτικης οργάνωσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, σύμμαχος της Ουάσινγκτον.

Τρία στελέχη του κινήματος θα εγγραφούν επίσης στη μαύρη λίστα, ανάμεσά τους ο ηγέτης του, ο Άμπντελ Μάλικ αλ Χούθι.

Η απόφαση αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί φοβούνταν ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αφού ηττήθηκε, θα επιδίωκε να καταφέρει κάποιο μεγάλο διπλωματικό πλήγμα στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του στη Μέση Ανατολή, πριν από την άφιξη στον Λευκό Οίκο, την 20ή Ιανουαρίου, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θέλει να ξαναρχίσει ο διάλογος με την Τεχεράνη.

Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης δήλωσε, με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter ότι «υποστηρίζει σθεναρά» την απόφαση των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του το Ιράν καταδίκασε και αυτό την αμερικανική απόφαση. Ο αμερικανικός κατάλογος των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι «μια διαδικασία που έχει χάσει την αξιοπιστία της (...) Είναι σαφές πως τέτοιες ενέργειες αντανακλούν την πολύ δυσμενή κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών» στη Μέση Ανατολή, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα: 

Soho Karen: Η 22χρονη που εξόργισε το διαδίκτυο - Κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο ή παρεξηγημένη;

Sex and the City: «Κάρι», «Μιράντα» και «Σάρλοτ» επιστρέφουν σε νέα σειρά - Δείτε το trailer! 

Στο τέλος της εβδομάδας η εκλογή του νέου αρχηγού του κόμματος της Μέρκελ - Οι κύριοι υποψήφιοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης