Παγκόσμια ανησυχία για τον εμπλουτισμό του ουρανίου από το Ιράν – Στο «κόκκινο» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Παγκόσμια ανησυχία για τον εμπλουτισμό του ουρανίου από το Ιράν – Στο «κόκκινο» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η Τεχεράνη παραβίασε την συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό της πρόγραμμα ενώ κατέσχεσε και νοτιοκρεάτικο δεξαμενόπλοιο

ouranio-iran-41
Διεθνή ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση του Ιράν πως ξεκίνησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20% σηματοδοτώντας έτσι, παραβίαση της διεθνούς συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Τον Μάιο 2019, έναν χρόνο μετά την μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την διεθνή συμφωνία που συνοδεύθηκε από την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει βασικές της δεσμεύσεις, ανάμεσά τους και ο περιορισμός του βαθμού εμπλουτισμού του ουρανίου.

«Εδώ και λίγα λεπτά, η διαδικασία της παραγωγής εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου ξεκίνησε στην μονάδα εμπλουτισμού του Φορντόβ», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για την διεθνή διπλωματική σκακιέρα.

«Περίπου στις 7 το βράδυ (17:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) φθάσαμε το 20%», δήλωσε ο Καμαλβαντί στη συνέντευξη αυτή, την οποία έδωσε πριν από τα μεσάνυχτα. Μετά την ώρα αυτή, πρόσθεσε, «η παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% αναμένεται ότι θα γίνει εντελώς σταθερή, κάτι που σημαίνει πως εισάγουμε στην είσοδο [των συσκευών φυγοκέντρησης ουράνιο εμπλουτισμένο στο 4%] και παίρνουμε 20% στην έξοδο».

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως άρχισε τη διαδικασία που έχει στόχο να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20% στον υπόγειο σταθμό του Φορντόβ. Η απόφαση αυτή αντιβαίνει στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας βάσει της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη.

Ο Καμαλβαντί εξήγησε πως ο οργανισμός του έθεσε σε εφαρμογή έναν νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο και δίνει εντολή την κυβέρνηση να επαναλάβει αμέσως την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου στο 20% με ρυθμό 120 κιλών ετησίως. Το Ιράν παρήγε ουράνιο εμπλουτισμένο στο επίπεδο αυτό πριν από τη σύναψη της συμφωνίας της Βιέννης, με την οποία είχε δεχθεί να περιορίσει τον εμπλουτισμό στο 3,67%.

Μπορεί οι Βρυξέλλες να μην έχουν λάβει ακόμη κάποια επίσημη απόφαση, ωστόσο όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, πριν την επιβεβαίωση της είδησης από τον διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), πρέπει να αποφευχθεί «κάθε μέτρο που θα μπορούσε να απειλήσει την διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας». «Η συμφωνία αυτή θα διαφυλαχθεί όσο όλοι οι συμμετέχοντες σέβονται τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε.

Αυτό το νέο μέτρο αποδέσμευσης από τη συμφωνία έρχεται σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων με τις ΗΠΑ. «Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν κατά 20% στο Φορντόβ είναι μια σαφής προσπάθεια να αυξήσει την εκστρατεία του για πυρηνικό εκβιασμό, μια προσπάθεια που θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί.

Κλείσιμο
Το Ιράν κατέσχεσε επίσης χθες ένα δεξαμενόπλοιο σημαίας Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τα ημιεπίσημα πρακτορεία ειδήσεων του Ιράν, με το αιτιολογικό της «δημιουργίας περιβαλλοντικής και χημικής ρύπανσης στον Περσικό Κόλπο».  Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας επανεξετάζει το εάν και κατά πόσον θα γίνει προγραμματισμένη επίσκεψη κορυφαίου Νοτιοκορεάτη διπλωμάτη στο Ιράν την Κυριακή.

Στη Σεούλ, αξιωματούχος του ΥΠΕΞ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «δεν είναι σαφές επί του παρόντος» αν η επίσκεψη του Τσόι θα γίνει πράγματι. Το Hankuk Chemi συνελήφθη επειδή ρύπαινε τον Κόλπο, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει 7.200 τόνους αιθανόλης. Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κιανγκ Κιον-χουά τόνισε σήμερα πως καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του πλοίου και των μελών του πληρώματός του, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Και οι δύο κινήσεις ήρθαν μια μέρα μετά την επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία των ΗΠΑ του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί και λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από το τέλος της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο ΣτΕ προσφεύγει η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια!

Υπουργείο Παιδείας: Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Ποια μέτρα θα ισχύσουν

Γεωργιάδης: Την Πέμπτη οι αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης