Ιράν: Ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20%

Ιράν: Ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20%

Να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και των αραβικών χωρών του Κόλπου θέλει η Ουάσινγκτον για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου απέναντι στο Ιράν

nucleart
Το Ιράν επανέλαβε τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο 20% στην υπόγεια πυρηνική μονάδα του Φορντόβ, ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr. Ο βαθμός αυτός εμπλουτισμού δεν επιτρέπεται από την διεθνή συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Εδώ και λίγα λεπτά, η διαδικασία της παραγωγής εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου ξεκίνησε στην μονάδα εμπλουτισμού του Φορντόβ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος.

Η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία μίας σειράς παραβιάσεων των όρων της διεθνούς συμφωνίας, που ξεκίνησαν το 2019 σε απάντηση της αποχώρησης της Ουάσινγκτον από την συμφωνία και της επαναφοράς του αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Επέμβαση ΗΠΑ για ενότητα του Κόλπου απέναντι στο Ιράν μετά τον εμπλουτισμό του ουρανίου

Η κρίση μεταξύ του Κατάρ και τεσσάρων αραβικών χωρών αναμένεται να κυριαρχήσει στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), η οποία πραγματοποιείται αύριο, Τρίτη, στη Σαουδική Αραβία, καθώς τόσο το Ριάντ όσο και η Ντόχα φαίνεται να επιθυμούν να γυρίσουν σελίδα.

Τον Ιούνιο του 2017 η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι έχει στενές σχέσεις με το Ιράν, ότι στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα –την οποία θεωρούν “τρομοκρατική” οργάνωση οι χώρες του Κόλπου και το Κάιρο-- και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος. Η Ντόχα είχε απορρίψει τις κατηγορίες.

Η ρήξη συνοδεύτηκε από οικονομικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των εναέριων και θαλάσσιων συνδέσεων με το Κατάρ και του μοναδικού χερσαίου συνόρου του εμιράτου με τη Σαουδική Αραβία.

Προκειμένου να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, οι τέσσερις χώρες ζητούσαν από το Κατάρ να κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, που είναι γνωστό για τις επικρίσεις του εναντίον κάποιων αραβικών καθεστώτων, και μια τουρκική βάση.

Όμως το Κατάρ θεώρησε ότι αυτά τα αιτήματα πλήττουν την κυριαρχία του.

Η Ουάσινγκτον τελικά επενέβη στη διαμάχη επιμένοντας στη σημασία της ενότητας του Κόλπου απέναντι στο Ιράν.

Αμερικανικές πιέσεις

Έπειτα από πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια “εκστρατεία μέγιστης πίεσης” στην Τεχεράνη, έπειτα και από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Κλείσιμο
Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν είχε δήλωσε τον Νοέμβριο ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ ήταν να επιτραπούν σε αεροπλάνα από το Κατάρ να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το Κατάρ, από την πλευρά του, μπορεί να ζητήσει από το al Jazeera να ρίξει τους τόνους έναντι της Σαουδικής Αραβίας.

Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου της GCC, που θα πραγματοποιηθεί στην αλ Ούλα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας. Εκτός από τη διοργανώτρια χώρα, στο GCC συμμετέχουν το Μπαχρέιν, τα Εμιράτα, το Κατάρ, το Ομάν και το Κουβέιτ.

Ο γενικός γραμματέας του GCC Ναγιέφ Φάλαχ αλ Χαζράφ μετέβη στις 30 Δεκεμβρίου στη Ντόχα για να έχει συζητήσεις με θέμα την κρίση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι.

“(Στη σύνοδο) θα ανακοινώσουν μια προκαταρκτική συμφωνία παρουσία του εμίρη (του Κατάρ), ο οποίος μάλλον θα συμμετάσχει στη σύνοδο”, εκτίμησε ο Αντρέας Κριγκ αναπληρωτής καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου.

Αν και ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, έχει προσκληθεί επισήμως στη σύνοδο, δεν έχει διευκρινίσει αν θα συμμετάσχει.

Πολιτικές πηγές στον Κόλπο επισημαίνουν ότι είναι έτοιμη μια συμφωνία για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών όπως και μέτρα ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης, αλλά δεν φαίνεται να συμφωνούν όλες οι χώρες.

Επιφυλάξεις

Το Κάιρο και το Αμπού Ντάμπι έχουν στηρίξει επισήμως τις διαπραγματεύσεις, όμως, σύμφωνα με σαουδαραβική πηγή, τα Εμιράτα δεν θέλουν να κάνουν υποχωρήσεις απέναντι στο Κατάρ.

Στις 22 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκάργκας είχε κατηγορήσει μέσα ενημέρωσης του Κατάρ ότι “υπονομεύουν” τις προσπάθειες συμφιλίωσης.

Εξάλλου το λιμενικό του Μπαχρέιν και του Κατάρ έχουν έρθει σε αντιπαράθεση αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ντόχα κατηγόρησε την Πολεμική Αεροπορία του Μπαχρέιν ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο του Κατάρ, σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Αν και τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία νιώθουν υποχρεωμένα να υποχωρήσουν στις πιέσεις των ΗΠΑ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Μπαχρέιν ως λόγο για να εξακολουθήσουν να δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στο Κατάρ”, υπογράμμισε ο Κριγκ.

Σε συνέντευξή του στις 5 Δεκεμβρίου ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, διαβεβαίωσε ότι επίκειται μια επίλυση στην κρίση.

Το Κουβέιτ, η χώρα που διεξάγει τις περισσότερες προσπάθειες μεσολάβησης, επίσης έχει ανακοινώσει ότι όλες οι πλευρές έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για εξεύρεση “τελικής συμφωνίας” στις πιο πρόσφατες “επωφελείς συζητήσεις”, στις οποίες συμμετείχαν και οι ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα:  

Ανησυχούν οι ειδικοί λόγω γιορτών: 140 ασθενείς εισήχθησαν χθες στα νοσοκομεία

Τροχαίο στη Λάρισα: «Θέλουμε την αλήθεια» λέει η οικογένεια της 19χρονης που άφησε την τελευταία της πνοή την Πρωτοχρονιά

Αγωνία για τον διοικητή του Θριασίου - Νοσηλεύεται διασωληνωμένος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης