Ιράν: Θρίλερ με τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα - Η φονική ενέδρα της Μοσάντ

Ιράν: Θρίλερ με τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα - Η φονική ενέδρα της Μοσάντ

Πώς έγινε το χτύπημα - Σήμερα κηδεύτηκε ο επιστήμονας - «Επιτεθείτε στη Χάιφα, εάν το Ισραήλ δολοφόνησε τον Μοσέν Φαχριζαντέχ» γράφει δημοσίευμα σκληροπυρηνικής εφημερίδας

IRANO_NEOE_2
Φορώντας μάσκες, οι παρευρισκόμενοι στη νεκρώσιμη ακολουθία που τελέστηκε σήμερα στην Τεχεράνη στη μνήμη του Μοσέν Φαχριζαντέχ, είπαν το ύστατο χαίρε στον «πατέρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

Η φονική ενέδρα κατά του καθηγητή Φαχριζαντέχ που έγινε στο προάστιο Αμπσάρντ της Τεχεράνης, στις 27 Νοεμβρίου, «δείχνει» ότι στήθηκε από την ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ, που έχει ισχυρούς πυρήνες δράσης μέσα στο Ιράν.

Η κηδεία του άτυχου επιστήμονα τελέστηκε σε εξωτερικό τμήμα του υπουργείου Άμυνας του Ιράν στην Τεχεράνη, με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγού Χοσεΐν Σαλάμι, του αρχηγού της Φρουράς Κουντς, στρατηγού Εσμαίλ Γκάανι, του αρχηγού πολιτικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαχεί και του υπουργού Πληροφοριών, Μαμούντ Αλαβί.

Οι παρευρισκόμενοι κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλο αλλά φορούσαν μάσκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ ακούγονταν αποσπάσματα από το Κοράνι και άλλα θρησκευτικά κείμενα.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, στρατηγός Αμίρ Χατάμι φίλησε το φέρετρο.

«Η δολοφονία του Φακριζαντέχ θα κάνει τους Ιρανούς πιο ενωμένους, πιο αποφασιστικούς», είπε, στην επικήδειο ομιλία του... «Θα συνεχίσουμε με περισσότερη δύναμη», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του προβλήθηκαν απευθείας από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Πώς έγινε η επίθεση

Ο επιστήμονας έπεσε θύμα δολοφονίας την Παρασκευή σε προάστιο της Τεχεράνης. Ενα αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά από αυτό στο οποίο βρισκόταν ο επιστήμονας, πριν ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών. Νεκρός από τα πυρά έπεσε κι ένας εκ των φρουρών του.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι ο Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε από ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο.

Ο κορυφαίος επιστήμονας της χώρας, που θεωρούνταν εγκέφαλος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, οδηγούσε με συνοδηγό τη γυναίκα του ένα αλεξίσφαιρο όχημα το πρωί της Παρασκευής. Οι δυο τους συνοδεύονταν από ένα κονβόι τεθωρακισμένων οχημάτων.

Σε κάποιο σημείο, το κονβόι προσπέρασε το όχημα του Φαχριζαντέχ για να ασφαλίσει την περιοχή, τότε ακούστηκε ανταλλαγή πυροβολισμών, κάτι που ανάγκασε τον Ιρανό επιστήμονα να σταματήσει στην άκρη του δρόμου, καθώς νόμιζε ότι το αυτοκίνητό του αντιμετώπιζε πρόβλημα. Εκείνη τη στιγμή ενεργοποιήθηκε το τηλεχειριζόμενο πολυβόλο που ήταν τοποθετημένο σε ένα όχημα Nissan που βρισκόταν περίπου 150 μέτρα μακριά. Μία από τις σφαίρες τον χτύπησε στην πλάτη, ενώ λίγα λεπτά αργότερα το Nissan εξερράγη. Αυτό φέρεται να επισημαίνει η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «το περιστατικό είχε διάρκεια περίπου τρία λεπτά και δεν ήταν παρών κανένας δολοφόνος, επειδή οι σφαίρες προήλθαν από αυτόματα όπλα». Ο ιδιοκτήτης του Nissan δεν βρίσκεται πλέον στο Ιράν.

Μία περιγραφή του βίαιου περιστατικού έδωσαν στη δημοσιότητα και οι New York Times, η οποία όμως, παρότι επικαλείται τον ιρανικό Τύπο, είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του Fars.

Σύμφωνα με τους NYT το Nissan ήταν παγιδευμένο και εξερράγη τη στιγμή που μια ομάδα 12 οπλισμένων ανδρών βρέθηκε στο σημείο είτε με μοτοσικλέτες, είτε με αυτοκίνητα και άνοιξε πυρ.

Συναγερμός σε πρεσβείες

Την ίδια ώρα, οι πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού υπό τον φόβο αντιποίνων από την πλευρά της Τεχεράνης.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated, άρθρο γνώμης σε σκληροπυρηνική εφημερίδα προτρέπει το Ιράν να επιτεθεί στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα εάν το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού φυσικού επιστήμονα.

Αν και η εφημερίδα «Kayhan» υποστηρίζει εδώ και καιρό επιθετικά αντίποινα για όσους βάζουν στο στόχαστρο συμφέροντα του Ιράν, το χθεσινό άρθρο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας οποιαδήποτε επίθεση με τρόπο που να καταστρέφει εγκαταστάσεις «προκαλώντας επίσης σοβαρές ανθρώπινες απώλειες».

Το Ισραήλ, ύποπτο για δολοφονία ιρανικών πυρηνικών επιστημόνων κατά την τελευταία δεκαετία, δεν έχει σχολιάσει τη βίαιη δολοφονία του Μοσέν Φακριζαντέχ.

Στο μεταξύ, έκδηλη ανησυχία επικρατεί ευρύτερα σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή για ενδεχόμενο πλήγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, και ειδικότερα της πανίσχυρης Επαναστατικής Φρουράς κατά ισραηλινών στόχων ανά τον πλανήτη.

Σε συναγερμό είναι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Όπως αναφέρουν μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας και ειδικών αποστολών, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλι Χαμενεί και ο πρόεδρος της χώρας Ρουχανί, ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ, ο υπουργός Αμυνας Αμίρ Χαταμί αλλά και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ταξίαρχος Χουσείν Ντενγκάν έχουν επισημάνει ότι η Τεχεράνη θα εκδικηθεί για τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού φυσικού της χώρας.

Ο Φακριζαντέχ εδώ και μερικά χρόνια είχε στοχοποιηθεί προσωπικά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμίν Νετανιάχου, ειδικά το 2018, όταν σε παρουσίαση του περίφημου φακέλου του μυστικού προγράμματος «AMAD» (δηλαδή εγγράφων του ιρανικού στρατιωτικού προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων από τα τέλη της δεκαετίας ’90 μέχρι το 2003) τον είχε προσωπικά αναφέρει ως «πρόσωπο-κλειδί».

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν Ιρανοί διπλωμάτες, μέλη της ριζοσπαστικής σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, αλλά και φιλοϊρανικοί κύκλοι σε πολλά κράτη της Μεσογείου.

Ο Μοσέν Φαχριζαντέχ ήταν ο έκτος κορυφαίος πυρηνικός φυσικός που δολοφονείται τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ήταν καθηγητής πυρηνικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιμάμ Χουσεΐν και πρώην επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου φυσικής και πυρηνικών δραστηριοτήτων της Επαναστατικής Φρουράς.

Για την Τεχεράνη η εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠA, ως και του προτεινόμενου συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζακ Σάλιβαν θεωρούνται ως κινήσεις που θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν την ένταση που υπήρχε επί προεδρίας Τραμπ, όμως η φονική ενέδρα της 27ης Νοεμβρίου ρίχνει λάδι στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες: Αγοράζουν τη δόση τους, μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, μέρα μεσημέρι εν μέσω καραντίνας

Oruc Reis: Βάζει πλώρη για Τουρκία - Δεν ανανεώθηκε η Navtex

Νιγηρία: Ώρες αγωνίας για τους ομήρους Έλληνες ναυτικούς – «Είμαστε στο έλεος του Θεού» λένε οι οικογένειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης