O Ερντογάν κηρύσσει πόλεμο στον δυτικό πολιτισμό, γράφει το γερμανικό «Focus»

O Ερντογάν κηρύσσει πόλεμο στον δυτικό πολιτισμό, γράφει το γερμανικό «Focus»

Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τον Τούρκο πρόεδρο

agia_sofia
Προβληματικό εταίρο της Ευρώπης αποκαλούν τα γερμανικά ΜΜΕ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενα στην επιθετική πολιτική του στη Μεσόγειο και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου κηρύσσει τον πόλεμο κατά του δυτικού πολιτισμού.

«Ελλάδα και Κύπρος ήταν οι μόνες που ζητούσαν από την Ε.Ε ότι πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα με τον Ερντογάν προκειμένου να καταστεί σαφές στον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι σόλο προσπάθειές του στη Μεσόγειο δεν είναι πλέον ανεκτές από τους Ευρωπαίους. Αλλά τώρα και άλλες χώρες της Ε.Ε κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου», σχολιάζουν γερμανικά δημοσιεύματα.

Εκπομπή «tagesschau» της γερμανικής τηλεόρασης «ARD - «Ερντογάν - Ευρώπη: Tι συμβαίνει με τον προβληματικό εταίρο;»

«ΕΕ και ΝΑΤΟ ανησυχούν για την αντιπαράθεση τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων με μια γαλλική φρεγάτα. Οι επιθετικές πολιτικές του Ερντογάν - συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Συρία και τη Λιβύη - δέχονται σφοδρές επικρίσεις», γράφει στην ιστοσελίδα του το ειδησεογραφικό μαγκαζίνο «Tagesschau» της γερμανικής τηλεόρασης «ARD».

Όπως υποστηρίζει στο άρθρο της η δημοσιογράφος Χέλγκα Σμιντ, «για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν αυτές που ζητούσαν από την Ε.Ε ό να μιλήσει ξεκάθαρα στον Ερντογάν. Και για να καταστεί επίσης σαφές στον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι σόλο προσπάθειές του στη Μεσόγειο δεν είναι πλέον ανεκτές από τους Ευρωπαίους. Αλλά τώρα και άλλες χώρες της ΕΕ κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου», όπως σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Ο Ερντογάν υπερέβαλε με τις επιθετικές του πολιτικές κατά της Μεσογείου», όπως συμπεραίνει η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ναταλί Λουαζό, στενή σύμβουλος προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν:

«Η Τουρκία τώρα ενεργεί πολύ συχνά ενάντια στα συμφέροντά μας», λέει η Γαλλίδα ευρωβουλευτής εξηγώντας τον συλλογισμό της:

«Η εισβολή στη Συρία έχει αποδυναμώσει τον αγώνα εναντίον των ισλαμιστών. Η παράνομη γεώτρηση φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και, τέλος, η παρέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύη: παραβιάζει την "διάσκεψη του Βερολίνου" με τον κίνδυνο διχασμού της Λιβύης. Στη "διάσκεψη του Βερολίνου", η Τουρκία, μαζί με έντεκα άλλες χώρες, δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να παραδίδουν όπλα στη Λιβύη.

Υπάρχει ένας λόγος που όλο και πιο συχνά η έντονη κριτική για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέρχεται τώρα από τη Γαλλία», επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα και προσθέτει:

«Υπήρξε σχεδόν μια στρατιωτική ανταλλαγή πυρών στη Μεσόγειο πριν από τέσσερις εβδομάδες - επειδή τα τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν μια γαλλική φρεγάτα να ελέγξει το εμπάργκο όπλων. Η παρ' ολίγον σύγκρουση έχει προκαλέσει ανησυχίες όχι μόνο στην ΕΕ. Διερευνάται επίσης από μία επιτροπή στο ΝΑΤΟ».

«Το γεγονός ότι δύο κράτη-μέλη της Συμμαχίας είναι τόσο εχθρικά είναι πρωτοφανές. Ωστόσο, οι κυρώσεις είναι απίθανες. Η Τουρκία θεωρείται στρατηγικά σημαντική στα νοτιοανατολικά της Συμμαχίας».

Μαζική κριτική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην ΕΕ, φυσικά, πολλοί το βλέπουν διαφορετικά.

«Η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να μας εκβιάσει», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι ενταξιακές συνομιλίες που έχουμε με την Τουρκία ήταν λάθος. Αυτό δημιούργησε μεγάλη απογοήτευση στην τουρκική πλευρά... Πρέπει να καταλήξουμε σε μια νέα εταιρική σχέση. Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για αυτό», τόνισε ο Βέμπερ.

«Πολλοί ευρωβουλευτές και από από άλλες πολιτικές ομάδες ζητούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας - εφόσον ο Ερντογάν διεκδικεί την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου, χώρας μέλους της ΕΕ. Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο επικεφαλής σε θέματα διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέ Μπορέλ.

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, υποψήφια για ένταξη και σύμμαχος του ΝΑΤΟ», λέει. «Η τρέχουσα αρνητική τάση στις σχέσεις μας πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί», προσθέτει.

«Από την πλευρά του Μπορέλ, οι κυρώσεις είναι λάθος τρόπος. Την επόμενη Δευτέρα, ο ίδιος θέλει να θέσει στο τραπέζι το ζήτημα της πολιτικής της Τουρκίας στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ», γράφει το δημοσίευμα.

Γερμανικό περιοδικό «Focus»

Κλείσιμο
Υπό τον τίτλο: «Μουσουλμανική προσάρτηση της Αγίας Σοφίας: Με την τελευταία του κίνηση, ο Ερντογάν κηρύσσει τον πόλεμο στον δυτικό πολιτισμό», το γερμανικό περιοδικό «Focus» σχολιάζει τις προθέσεις του Σουλτάνου του Βοσπόρου στη Μεσόγειο:

«Ο Ερντογάν γίνεται όλο και πιο επιθετικός: στρατιωτικά στη Λιβύη και τη Συρία, στα σύνορα συγκρούεται με την Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων και χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως πολιτικό όπλο. Με το τελευταίο του έργο, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποπαίρνει τη Δύση».

«Είναι μια κήρυξη πολέμου κατά του δυτικού πολιτισμού: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει πολιτικά διακηρυγμένο στόχο: ο Ερντογάν επιζητά να ταπεινώσει επιδεικτικά τη Δύση».

«Ο Ερντογάν κινείται στρατιωτικά στη Συρία και τη Λιβύη, υπονομεύει το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων και προκαλεί τη Γαλλία με στοχοθετώντας με στρατιωτικά μέσα τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, εκβίασε την Ευρώπη με το «όπλο της μετανάστευσης», όπως προειδοποιούν οι διπλωμάτες των Βρυξελλών. Εάν η ΕΕ δεν συμμορφώνεται, ανοίγει τα σύνορα και στέλνει ξανά εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ευρώπη. Ο κυνικός ρόλος του «μπράβου» της ΕΕ πληρώνεται σε δισεκατομμύρια. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί: «Το ΝΑΤΟ έχει πρόβλημα με την Τουρκία!»

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία και η Ελλάδα, απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Ο Τούρκος πρόεδρος «έκανε ένα ιστορικό λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας. Πρέπει να υπάρξει κατάλληλη απάντηση σε αυτήν την προσβολή στον χριστιανικό κόσμο. Η ΕΕ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την απόφαση ατυχής. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πανικοβλήθηκε. Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη λύπη του: «Σκέφτομαι την Αγία Σοφία και με πονάει πολύ».

Ειδήσεις σήμερα:

Τζόνι Ντεπ: Στο δικαστήριο φωτογραφίες που τράβηξε ο σωματοφύλακάς του μετά από φερόμενες επιθέσεις της Χερντ

Ο Βαρουφάκης απαντά στις καταγγελίες: Αν έχουν πρόβλημα με μένα φεύγω αν το αποφασίσει το 50% συν 1

Αγιά Σοφιά - Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Πένθιμα οι καμπάνες, μεσίστιες οι σημαίες την 24η Ιουλίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης