Κορωνοϊός - ΕΕ: 12 κράτη-μέλη ζητούν αναστολή του κανονισμού επιστροφής χρημάτων ακυρωμένων πτήσεων

Κορωνοϊός - ΕΕ: 12 κράτη-μέλη ζητούν αναστολή του κανονισμού επιστροφής χρημάτων ακυρωμένων πτήσεων

Η Επίτροπος Μεταφορών δήλωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να προβαίνουν σε επιστροφές χρημάτων για ακυρωμένες πτήσεις 

5551525_137_0_1384_675_1000x541_80_0_0_7ad8c177bf5a9cceed486d4d91fdfade
Οι κυβερνήσεις 12κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τους κανόνες που υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες να προβαίνουν σε πλήρη επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένες πτήσεις και αντί αυτού να προσφέρουν κουπόνια για μελλοντικές πτήσεις.

Aεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa και της Air France-KLM, επιδιώκουν κρατική διάσωση, καθώς τα μέτρα lockdown λόγω του ιού έχουν οδηγήσει στην καθήλωση των αεροσκαφών τους για περισσότερο από ένα μήνα, χωρίς να διαφαίνεται τέλος στην κρίση αυτή.

Οι υπουργοί Μεταφορών του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσωρινή τροποποίηση του κανονισμού.

Σε κοινή τους δήλωση που εκδόθηκε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, τόνισαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να προβεί κατεπειγόντως στην τροποποίηση. Οι καταναλωτές πρέπει να δέχονται κουπόνια αντί για επιστροφές χρημάτων με συγκεκριμένους όρους.

Ωστόσο, στη συνάντηση, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ αντιτάχθηκαν σε αλλαγές στους ισχύοντες κανόνες, ώστε να μην ανατρέψουν τις νόμιμες προσδοκίες των επιβατών. Δεν ελήφθη κάποια απόφαση.

Η Επίτροπος Μεταφορών είπε προηγουμένως ότι οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να προβαίνουν σε επιστροφές χρημάτων για ακυρωμένες πτήσεις και μπορούν να προσφέρουν κουπόνια μόνο εάν οι επιβάτες το δεχτούν.

Στην ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Μεταφορών ανέφεραν ότι τα κουπόνια πρέπει να ισχύουν για καθορισμένο χρονικό διάστημα και να περιλαμβάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης εάν δεν χρησιμοποιηθούν πριν από το τέλος αυτής της περιόδου. Θα πρέπει επίσης να παρέχεται προστασία σε περίπτωση χρεοκοπίας αεροπορικών εταιρειών.

Η λύση, ανέφεραν οι υπουργοί, θα βοηθούσε τις αεροπορικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, επιτρέποντας παράλληλα ένα κοινό και επαρκές επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.

Οι υπουργοί Μεταφορών της Ένωσης συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης μαζί με ομολόγους τους από τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, για να συζητήσουν πώς θα συντονίσουν τη χαλάρωση των περιορισμών καθώς τα κράτη μέλη αρχίζουν την αίρουν μέτρα απαγόρευσης.

Οι υπουργοί ζήτησαν από την Επιτροπή να παρουσιάσει κατευθυντήριες γραμμές το συντομότερο δυνατό για τον τομέα των μεταφορών και τόνισαν ότι κανόνες όπως τα υγειονομικά μέτρα για διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς θα πρέπει να εναρμονιστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη για να διασφαλιστεί η συνοχή.

Η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές την επόμενη εβδομάδα.


Ειδήσεις σήμερα:

Ελικόπτερο του ΝΑΤΟ κατέπεσε ανοιχτά της Κεφαλονιάς

Άνοιγμα σχολείων: Στις 15 Ιουνίου οι Πανελλαδικές - Όλο το σχέδιο της επιστροφής στα θρανία

Κορωνοϊός - Βρετανία: «Εκτοξεύθηκαν» στους 3.811 οι νέοι θάνατοι - Μέτρησαν για πρώτη φορά κέντρα φροντίδας και γηροκομεία
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης