Τρεις λόγοι για να μην ξαναφάτε τηγανητές πατάτες!

Τρεις λόγοι για να μην ξαναφάτε τηγανητές πατάτες!

Σύμφωνα με έρευνα, το τηγάνισμα σε μία πατάτα, την μετατρέπει άμεσα σε ανθυγιεινή «βόμβα» πού μπορεί να προκαλέσει με την πάροδο του χρόνου καρκίνο, καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη

Τρεις λόγοι για να μην ξαναφάτε τηγανητές πατάτες!
Οι λατρεμένες τηγανητές πατάτες έχουν παγκοσμίως πολύ κακή φήμη, αλλά εξίσου πολύ καλή γεύση για να σε πείσουν να τις... αποχωριστείς!

Σίγουρα, μία τροφή που είναι τηγανητή δεν είναι σε καμία περίπτωση υγιεινή, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουμε να εθελοτυφλούμε και να πέφτουμε συχνά - πυκνά με τα μούτρα στην αμαρτία...

Δυστυχώς, υπάρχουν τρεις πολύ σοβαροί λόγοι που κανείς από εμάς δεν πρέπει να καταναλώνει τηγανητές πατάτες (τουλάχιστον έξω από το σπίτι).

Κλείσιμο
Σύμφωνα με έρευνα, το τηγάνισμα σε μία πατάτα, την μετατρέπει άμεσα σε ανθυγιεινή «βόμβα» πού μπορεί να προκαλέσει με την πάροδο του χρόνου

Πρώτον: Καρκίνο

Δεύτερον: Καρδιαγγειακά προβλήματα

Τρίτον: Διαβήτη

Λίπη: Τα κακά και τα χειρότερα

Με το σημερινό τρόπο διατροφής είναι δύσκολο να λείψει το λίπος από τη διατροφή μας και επομένως να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες από την έλλειψή του. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, καθώς το λίπος υπάρχει στις περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε και σε ορισμένες μάλιστα σε πολύ υψηλή περιεκτικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί κανείς να ξεπεράσει τις απαιτούμενες ποσότητες κατά πολύ. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Η συνολική ημερήσια πρόσληψη λίπους στη διατροφή μας με βάση τις συστάσεις διεθνών φορέων και οργανισμών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30-35% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως. Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά εξαρτάται και από το είδος του λίπους. Για τα μέγιστα οφέλη στην υγεία, οι επιστήμονες συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από μονοακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο).

Eίναι νόστιμα, είναι «αμαρτωλά», είναι κυνηγημένα και παρεξηγημένα. Βούτυρο, ελαιόλαδο, μαργαρίνες, σπορέλαια δίνουν γεύση στη διατροφή μας, μπορούν όμως να μας φορτώσουν με αρκετά κιλά και ορισμένα από αυτά μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.

Τι συμβαίνει όμως, με τα trans λιπαρά;

Μια ιδιαίτερη κατηγορία λιπαρών είναι τα trans. Στην πραγματικότητα δεν αποτελούν εντελώς ξεχωριστή κατηγορία, αλλά υποπροϊόν της θερμικής κυρίως επεξεργασίας των πολυακόρεστων λιπαρών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για λίπη που έχουν υποστεί τη βιομηχανική διεργασία της υδρογόνωσης, για να είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και να έχουν στερεά μορφή, όπως κάποιες μαργαρίνες.

Πηγές: Τρόφιμα τα οποία περιέχουν trans λιπαρά είναι κυρίως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, οι έτοιμες ζύμες, οι τηγανητές πατάτες των fast food, τα τηγανητά λαχανικά που καταναλώνουμε έξω, όπως τα onion rings κλπ.

Πώς επηρεάζουν την υγεία μας; Τα trans είναι τα πλέον επιβλαβή λιπαρά, αφού οδηγούν όχι μόνο σε αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης, αλλά και σε μείωση της «καλής». Ενοχοποιούνται σήμερα για προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, με κυριότερο αυτό της αρτηριοσκλήρυνσης.

Πόσα trans να καταναλώνουμε; Η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι μηδενική. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, φροντίστε τουλάχιστον να περιορίσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση trans λιπαρών οξέων. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης