Τρεις λόγοι για να μην ξαναφάτε τηγανητές πατάτες!

Τρεις λόγοι για να μην ξαναφάτε τηγανητές πατάτες!

Σύμφωνα με έρευνα, το τηγάνισμα σε μία πατάτα, την μετατρέπει άμεσα σε ανθυγιεινή «βόμβα» πού μπορεί να προκαλέσει με την πάροδο του χρόνου καρκίνο, καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη

Οι λατρεμένες τηγανητές πατάτες έχουν παγκοσμίως πολύ κακή φήμη, αλλά εξίσου πολύ καλή γεύση για να σε πείσουν να τις... αποχωριστείς!

Σίγουρα, μία τροφή που είναι τηγανητή δεν είναι σε καμία περίπτωση υγιεινή, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουμε να εθελοτυφλούμε και να πέφτουμε συχνά - πυκνά με τα μούτρα στην αμαρτία...

Δυστυχώς, υπάρχουν τρεις πολύ σοβαροί λόγοι που κανείς από εμάς δεν πρέπει να καταναλώνει τηγανητές πατάτες (τουλάχιστον έξω από το σπίτι).

Σύμφωνα με έρευνα, το τηγάνισμα σε μία πατάτα, την μετατρέπει άμεσα σε ανθυγιεινή «βόμβα» πού μπορεί να προκαλέσει με την πάροδο του χρόνου

Πρώτον: Καρκίνο

Δεύτερον: Καρδιαγγειακά προβλήματα

Τρίτον: Διαβήτη

Λίπη: Τα κακά και τα χειρότερα

Με το σημερινό τρόπο διατροφής είναι δύσκολο να λείψει το λίπος από τη διατροφή μας και επομένως να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες από την έλλειψή του. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, καθώς το λίπος υπάρχει στις περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε και σε ορισμένες μάλιστα σε πολύ υψηλή περιεκτικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί κανείς να ξεπεράσει τις απαιτούμενες ποσότητες κατά πολύ. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Η συνολική ημερήσια πρόσληψη λίπους στη διατροφή μας με βάση τις συστάσεις διεθνών φορέων και οργανισμών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30-35% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως. Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά εξαρτάται και από το είδος του λίπους. Για τα μέγιστα οφέλη στην υγεία, οι επιστήμονες συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από μονοακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο).

Eίναι νόστιμα, είναι «αμαρτωλά», είναι κυνηγημένα και παρεξηγημένα. Βούτυρο, ελαιόλαδο, μαργαρίνες, σπορέλαια δίνουν γεύση στη διατροφή μας, μπορούν όμως να μας φορτώσουν με αρκετά κιλά και ορισμένα από αυτά μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.

Τι συμβαίνει όμως, με τα trans λιπαρά;

Μια ιδιαίτερη κατηγορία λιπαρών είναι τα trans. Στην πραγματικότητα δεν αποτελούν εντελώς ξεχωριστή κατηγορία, αλλά υποπροϊόν της θερμικής κυρίως επεξεργασίας των πολυακόρεστων λιπαρών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για λίπη που έχουν υποστεί τη βιομηχανική διεργασία της υδρογόνωσης, για να είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και να έχουν στερεά μορφή, όπως κάποιες μαργαρίνες.

Πηγές: Τρόφιμα τα οποία περιέχουν trans λιπαρά είναι κυρίως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, οι έτοιμες ζύμες, οι τηγανητές πατάτες των fast food, τα τηγανητά λαχανικά που καταναλώνουμε έξω, όπως τα onion rings κλπ.

Πώς επηρεάζουν την υγεία μας; Τα trans είναι τα πλέον επιβλαβή λιπαρά, αφού οδηγούν όχι μόνο σε αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης, αλλά και σε μείωση της «καλής». Ενοχοποιούνται σήμερα για προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, με κυριότερο αυτό της αρτηριοσκλήρυνσης.

Πόσα trans να καταναλώνουμε; Η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι μηδενική. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, φροντίστε τουλάχιστον να περιορίσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση trans λιπαρών οξέων. 


ΣΧΟΛΙΑ (24)

Aris

Και στο σπίτι όταν τρώμε θέλει προσοχή. Όταν αγοράζεις ελαιόλαδο να γράφει έξτρα παρθένο και όχι παρθένο απλά. Σε πολύ γνωστό επώνυμο ελαιόλαδο πολυεθνικής αν δεις την ετικέτα κάτω κάτω θα λέει με μικρά γράμματα σχέτο παρθένο από μίγμα εξευγενισμένων και παρθένων. Δηλαδή σε αναλογία ότι νάναι σπορέλαιο και με μια σταγόνα ταγκισμένο παρθένο με οξύτητα 3% για να πάρει όλο γεύση. Το εξευγενισμένο για όσους δεν κατέχουν είναι το υδρογονωμένο που λέει. Είναι η ίδια κατεργασία που κάνουν στο ντήζελ κίνησης τα διυλιστήρια για να έχει αυτό το άχρωμο χρώμα. Κάτι σαν την κοροιδία φρέσκος φυσικός χυμός και με μικρά γράμματα από συμπυκνωμένο και με ζάχαρη.

Chris Brown

Καλά πάτε καλαααααααα; Για ποια υγιεινη διατροφή μιλάτε στην Ελλάδα;Στα Goodys η στα KFc ή στα Mac;; πού όλα τα Ελληνόπουλα είναι χωμένα εκει μεσα? Και πειτε μου ποιος εστιατορας μεσα στην κριση βαζει εξτρα παρθενο ελαιολαδο... ουτε ξερουμε τι τρωμε. Γενικότερα ασφαλές είναι ο,τι τρώμε ΣΠΙΤΙ μας που ξερουμε τι υλικα χρησιμοποιούμε.Αυτές οι έρευνες ειναι κατ' εμε σημαντικοτατες διότι αφυπνούν την κοινή γνώμη και τα νέα παιδιά που δεν εχουν ιδεα απο διατροφικη παιδεια................. ΥΓ: ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πώς η έρευνα εγινε αμερικη, ξερω εγω που έγινε, αλλά ποιος ειπε οτι δεν μας αφορα;;;;;;;Πρώτη φορά διαβάζετε ξενη έρευνα; Δεν σας καταλαβαίνφ....

Ω θεοί...

Πες τα γιατι απο τα υπόλοιπα σχόλια φαίνεται πόση άγνοια υπάρχει! Κρίμα!

kyriakos

Ο ενας ελληνοβλακας αντιγραφει κι οι αλλοι το χαφτουν!!!

John From NY

Ρε χαϊβάνια αυτο το άρθρο γράφτηκε Αμερικη για να υποστηρίξει την απόφαση FDA για απαγόρευση Trans fat...μην γράφετε οτι σας κατέβει δεν μίλησε κανεις για κανονικό λάδι και αφήστε τα κουραφεξαλα οτι Ελλαδα μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο και τρίχες. Κάτω ζούσα ολα τα χρονια. Όλο σουβλάκια junk τρώμε...βρωμικο φουλ...το υγιεινο στο Ελλαντα ειναι Everest 6 μήνες σε βαθιά κατάψυξη...εδώ ΝΥ οι νέοι αλλάζουν συνήθειες...McDonalds έχει γίνει κάτι παροχυμένο σαν το κάπνισμα...

ΛΕΛΕ

ΚΑΛΑ ΑΣΕ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ!!!!ΑΝ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΣΕΙΣ ΜΕ ΑΓΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ,ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ,ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ...ΟΥΤΕ ΚΑΚΑ ΛΙΠΑΡΑ ΕΧΟΥΝ,ΟΥΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ...ΟΠΟΤΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΦΟΒΑ....ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑ,ΜΑΡΓΑΡΙΝΕΣ,ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΗΣΑΜΕΛΑΙΑ.....

γμ

και φυσικά φρέσκιες ... όχι αυτές που κυκλοφορούν στις ψησταριές και στο ίδιο λάδι συνεχώς!!! Φυσικά κανένας έλεγχος ...για τον καταναλωτή... Βέβαια δεν περιμέναμε το άρθρο αυτό, κινδυνολογώντας έτσι αόριστα, να μας πεί : ότι είναι (πολύ) τηγανισμένο ή καμένο είναι ανθυγειινό. (π.χ & στο χωριάτικο ψωμί που είναι παραψημένο ως συνήθως, γιατί να μην υπάρχει το ίδιο πρόβλημα ?) Απλά πρέπει επιτέλους κάποιος επίσημος φορέας να μας ενημερώσει ...για όλα αυτά.. και κάποιος επίσημος φορέας να ελέγχει ... π.χ τα φυτοφάρμακα κάνουνε θραύση ή όχι?

Bari

Ζήτω οι στατίνες. Αφού το 80% της χοληστερόλης παρασκευάζεται στο συκώτι μας. Τι μας έπρηξαν με τα φαγητά. Άντε με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής (λαχανικά, τρέξιμο 5 χλμ την ημέρα και άλλες οικολογικές αηδίες) να την ρίξεις 10%-15%. Πάρε στατίνη και ξενοιάζεις. Μπορεί να στην ρίξει μέχρι 45%-50%.

Μανώλης

Έχεις αναρωτηθεί γιατί το συκώτι να παράγει μια βλαβερή ουσία; Μήπως δεν είναι βλαβερή αλλά είναι αδύνατο να ζήσουμε χωρίς χοληστερίνη; Μήπως οι στατίνες καταστρέφουν την υγεία, αλλά είναι και επικερδές φάρμακο; Ψάξ' το λίγο, είναι δυνατόν ο οργανισμός να λειτουργεί ενάντια στην επιβίωσή του και να θέλει φάρμακα για να ισιώνει; Κρίμα είναι...

couch potato

Τρομοκρατες της υγειας σας βαρεθηκα! Θα τρωω οτι γουσταρω, το καταλαβατε; Αντε γεια

Τηγανούλης

πατατούλα μου, πατατουλίτσα μου, πατατινα μου σε αγαπώ κι ας μου κανεις κακό; πειράζει που με το που ειδα το αρθρο πηγα και εκανα μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΗΓΑΝΙΑ; ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΥ!!!!!!!!

ψαγμένος

Διαβάζω ότι οι τηγανιτές πατάτες αυξάνουν τη χοληστερίνη, αλλά όπως είναι γνωστό η χοληστερίνη περιέχεται ΜΟΝΟ σε ζωικές τροφές. Επομένως αν τηγανιστούν οι πατάτες σε αγνό φυτικό λάδι ΔΕΝ περιέχουν χοληστερίνη. Και οπωσδήποτε οι μαργαρίνες (trans λιπαρά) είναι ανθυγιεινές και θα πρέπει να αποφεύγονται. Άλλωστε επινοήθηκαν όχι προς όφελος της υγείας, αλλά για περισσότερο κέρδος και χρονική διάρκεια διατήρησης του προϊόντος, όπως και το λευκό ψωμί. Η χρήση του όρου "τηγάνισμα" σαν κάτι το ανθυγιεινό δεν πρέπει να γίνεται τόσο αβασάνιστα όπως γίνεται στο άρθρο. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν τα υλικά που χρησιμοποιούμε. Άλλωστε η κουζίνα της Άπω Ανατολής που χρησιμοποιεί σε μεγάλη κλίμακα το σωτάρισμα και το τηγάνισμα με φυτικό λάδι θεωρείται από τις πιο υγιεινές. Πολλές ασθένειες της Δύσης άγνωστες σε εκείνους του λαούς όταν τρεφόντουσαν με την παραδοσιακή διατροφή τους (που περιλάμβανε τηγάνισμα των τροφών με φυτικό λάδι), εμφανίστηκαν και σ'αυτούς όταν υιοθέτησαν το δυτικό τρόπο διατροφής.

Μανώλης

Επειδή είσαι 'ψαγμένος' θα έπρεπε να ξέρεις τι ακριβώς είναι η χοληστερίνη και αν κάνει κακό. Ψάξε λίγο ακόμη. Εύκολο είναι με το διαδίκτυο.

ψαγμένος

Δεν καταλαβαίνω σε τι διαφωνείς από αυτά που έγραψα. Θα έπρεπε να είσαι πιο συγκεκριμένος.

Tina

Γιατί πρέπει σε αυτό τον κόσμο ό,τι είναι ΥΠΕΡΟΧΟ να είναι και ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ; Εχετε δίκιο στο ρεπορτάζ, ωστόσο αν τηγανίζει κανεις στο σπίτι με ελαιολαδο και πεταμα σε καθε τηγανισμα ειναι λιγοτερο ανθυγιεινο. αλλα που να βρουν οι ξενοι λαδακι του θεου... εχει και αυτό το junk μια νοστιμια ομως εξω.........

Bari

Δυστυχώς τα νόστιμα υπέρ καταναλώνονται και αυτό είναι το πρόβλημά τους. Τα άνοστα που θεωρούνται και υγιεινά αν υπέρ καταναλωθούν θα δημιουργήσουν και αυτά πρόβλημα στην υγεία. Το θέμα δεν είναι τι τρως αλλά πόσο συχνά και σε τι ποσότητες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

doctor01

Σε ανακοίνωσή τους, 13 Ιατρικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν τη διαδικασία επιστράτευσης των πολιτών με εκβιαστικούς όρους – Συνταγματικά κατοχυρωμένη η πρόσβαση των πολιτών στον γιατρό της επιλογής τους

20