Ελληνική μελέτη αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του σπέρματος στην επιτυχία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Ελληνική μελέτη αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του σπέρματος στην επιτυχία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Η ενδελεχής αξιολόγηση του σπέρματος είναι «κλειδί» στην πρόβλεψη της επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

13086-e1493716354352
«Φως» στον ειδικό ρόλο που παίζει το σπέρμα στην έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) ρίχνει καινοτόμος ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Asian Journal of Andrology. Η πολυπληθής ομάδα των Ελλήνων ερευνητών διαπίστωσε ότι συγκεκριμένοι συνδυασμοί που αφορούν μη φυσιολογικές παραμέτρους του σπέρματος επιδρούν καθοριστικά στο αποτέλεσμα της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης. Η αναγνώριση του συνδυασμού των παραμέτρων αυτών συμβάλλει στην εξατομικευμένη διάγνωση και στην πιο ακριβή πρόγνωση της έκβασης της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο επιστημονικός κλάδος της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής εστιάζει κυρίως στις υπογόνιμες γυναίκες, ενώ υστερεί ως προς τη διάγνωση ακριβείας και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Εδώ και δεκαετίες η μικρογονιμοποίηση (ICSI) ή αλλιώς ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου, δίνει λύση στις περιπτώσεις των ανδρών με σοβαρό πρόβλημα στον αριθμό ή την κινητικότητα του σπέρματος ή ακόμη και στην παντελή έλλειψη σπερματοζωαρίων (αζωοσπερμία).

Η μικρογονιμοποίηση (ICSI) περιγράφεται ως μία μικροχειρουργική επέμβαση στο ωάριο. Κάτω από ένα πολύ ισχυρό μικροσκόπιο συλλαμβάνεται ένα σπερματοζωάριο με μικροπιπέτα και αφού διατρηθεί η ζώνη του ωαρίου, τοποθετείται το σπερματοζωάριο μέσα στο κυτταρόπλασμα του ωαρίου.

Το προφίλ της μελέτης

Η έρευνα έλαβε άδεια από την Επιτροπή Βιοηθικής της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής με στόχο να μελετήσει το πώς μη φυσιολογικές παράμετροι του σπέρματος επηρεάζουν το αποτέλεσμα της μικρογονιμοποίησης (ICSI).

Οι Δρ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Τερψιθέα Βαξεβάνογλου, Διευθύντρια Εμβρυολογικού Εργαστηρίου και Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, Διευθυντής της Κλινικής «Γένεσις Αθηνών» και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, σχεδίασαν, ανέλυσαν και σύνταξαν τη μελέτη σε συνεργασία με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Μάρα Σιμοπούλου, τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Ευάγγελο Μαζιώτη, την υποψήφια διδάκτορα Άννα Ραπάνη, τον Καθηγητή Πειραματικής Φυσιολογίας ΕΚΠΑ, Μιχάλη Κουτσιλιέρη και τα υπόλοιπα μέλη της Ερευνητικής Ομάδας Φυσιολογίας Αναπαραγωγής και Κλινικής Εμβρυολογίας του ΕΚΠΑ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 1.855 κύκλους που είχαν πραγματοποιηθεί την περίοδο 2014-19 στη «Γένεσις Αθηνών» και αφορούσαν σε ζευγάρια που είχαν υποβληθεί για πρώτη φορά σε αυτόλογη ICSI.

Κλείσιμο
Οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες 18-50 ετών και γυναίκες 18-40 ετών που υποβλήθηκαν σε πλήρη διερεύνηση υπογονιμότητας, περιλαμβανομένων και εξετάσεων για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ορμονική αξιολόγηση, υπερηχογραφικό έλεγχο ωοθηκών, υστεροσαλπιγγογραφία και ανατομική αξιολόγηση της μήτρας.

«Γνωρίζαμε πως αν και μέσω της μικρογονιμοποίησης η υπογονιμότητα λόγω ανδρικού παράγοντα αντιμετωπίζεται, ωστόσο δεν είναι σαφές σε τί βαθμό και σε ποιο αναπτυξιακό επίπεδο οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν το σπέρμα επηρεάζουν την έκβαση ενός κύκλου IVF», εξηγεί o Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων μη φυσιολογικών παραμέτρων στο σπερμοδιάγραμμα και όταν ένας από τους δύο είναι η ολιγοζωοσπερμία, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα φυσιολογικά ποσοστά γονιμοποίησης και ανάπτυξης βλαστοκύστης (το στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου μετά από 5-6 ημέρες καλλιέργειας σε εργαστηριακό περιβάλλον). Εάν τα έμβρυα καταφέρουν να φτάσουν στο αναπτυξιακό ορόσημο που είναι το στάδιο της βλαστοκύστης, τότε η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης δεν επηρεάζεται από τις μη φυσιολογικές παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι είναι ώρα να επενδύσουμε στην έρευνα που αφορά τον ανδρικό παράγοντα καθώς πρόκειται για ένα πεδίο που έχει διερευνηθεί λιγότερο ενώ η συμβολή του σπέρματος στη δημιουργία του εμβρύου είναι εξίσου σημαντική με εκείνη του ωαρίου. Η Γένεσις Αθηνών μέσω της ερευνητικής της δραστηριότητας εμπλουτίζει διαρκώς τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία με καινοτόμα δεδομένα για την αντιμετώπιση της τόσο της γυναικείας όσο και της ανδρικής υπογονιμότητας», υπογραμμίζει ο Δρ. Πάντος.


Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκινά ξανά η δίκη για τη δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα στον Λαγανά Ζακύνθου το 2017

Οι λέσχες μπαίνουν στα γραφεία των ΠΑΕ- Τέλος οι αναστολές για οπαδική βία

Τέταρτη ημέρα αγωνίας για τους 10 αγνοούμενους στο Euroferry Olympia - Συνεχίζονται οι έρευνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης