Κρασί: το βασικό «λεξικό» για αρχάριους

Κρασί: το βασικό «λεξικό» για αρχάριους

Η ιστορία του οίνου– γεμάτη άγνωστα ονόματα και παρεξηγημένους όρους

κρασι-αντρα-δοκιμαζει-κρασι
Ο κόσμος του κρασιού μπορεί να είναι μοναδικός, υπέρχος και γευστικός. Ο πολιτισμός του κρασιού έχει μια βαθιά ιστορία και ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παρόν. Η ιστορία του οίνου– γεμάτη άγνωστα ονόματα πύργων, εκτενείς ποικιλίες και παρεξηγημένους όρους – μπορεί να κάνει την γνώση του να μοιάζει σαν μια δια βίου διαδικασία. Αλλά η εκμάθηση για το κρασί δεν χρειάζεται να είναι τρομακτική για τους νέους μπάρμαν ή τους καταναλωτές. Αυτός ο οδηγός περιγράφει τα βασικά στοιχεία του κρασιού: ορολογία του κρασιού και τον τρόπο σωστής γεύσης του. Επίσης μπορείς να εντυπωσιάσεις συνδαιτημόνες και φίλους με τις γνώσεις σου ξεκινώντας από το μεγάλο ερώτημα ποια είναι η διαφορά μεταξύ Merlot και Cabernet! Και τα δύο είναι κόκκινα αλλά… είναι ίδια; Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.

           Ένα πράγμα που είναι δύσκολο για το κρασί είναι ο φαινομενικά ατελείωτος κατάλογος των όρων του κρασιού που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το κρασί και την οινική κουλτούρα. Πάμε να δούμε τι σημαίνουν αυτοί οι όροι και πώς χρησιμοποιούνται όταν συζητάμε για το κρασί.

Εξαερισμός
Η διαδικασία της έκθεσης του κρασιού στον αέρα αναγκάζει το κρασί να απορροφήσει οξυγόνο και να απελευθερώσει το άρωμα και τη γεύση του κρασιού. Αυτή η διαδικασία αραιώνει επίσης ορισμένους ατμούς οινοπνεύματος, γεγονός που επιτρέπει στις πιο λεπτές πτυχές ενός κρασιού να γίνουν πιο εμφανείς.

Επιθετικό
Αυτό αναφέρεται σε μια πικρή, ίσως σε κάποια δυσάρεστη, γεύση σε ένα κρασί που προκαλείται από υψηλά επίπεδα τανινών ή οξέος.

Γηράσκων
Η διαδικασία αποθήκευσης του κρασιού σε ξύλινα βαρέλια για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, προκειμένου να αναπτυχθούν πολύπλοκες γεύσεις και να μεταδοθούν κάποιες από τις γεύσεις ξύλου του βαρελιού στο κρασί.

Apéritif
Αυτός ο όρος μπορεί να αναφέρεται σε ένα κρασί ή άλλο αλκοόλ που σερβίρεται πριν από ένα γεύμα για να ανοίξει η όρεξη. Αυτά τα κρασιά είναι γενικά ξηρά, σε αντίθεση με τα γλυκά.

Άρωμα
Η μυρωδιά που παράγεται φυσικά από ένα κρασί και τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του.

Ισορροπία
Όταν ένα κρασί αναφέρεται ως ισορροπημένο σημαίνει ότι τα γευστικά προφίλ του κρασιού – γλυκό, φρούτο, αλκοόλ – είναι ομοιόμορφα παρόντα και ανάλογα με τις τανίνες και το οξύ των κρασιών.  Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης