Κορωνοϊός - Ισραηλινή έρευνα: Γιατί κινδυνεύουν λιγότερο όσοι έχουν άσθμα

Κορωνοϊός - Ισραηλινή έρευνα: Γιατί κινδυνεύουν λιγότερο όσοι έχουν άσθμα

Ποια είναιο τα τρία σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι ασθενείς με άσθμα μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν με COVID

asyhma12
Τα άτομα που έχουν άσθμα κινδυνεύουν να μολυνθούν κατά 30% λιγότερο από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με έρευνα Ισραηλινών επιστημόνων.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», η μελέτη υπό τον τίτλο: «Η ευαισθησία COVID-19 στο βρογχικό άσθμα», που αναμένεται να δημοσιευτεί στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Allergy and Clinical Immunology», δείχνει ότι, σε αντίθεση με όσα έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα από τους γιατρούς, τα άτομα με βρογχικό άσθμα έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν με COVID-19.

Τα ευρήματα της μελέτης δεν σχετίζονται με την ηλικία, το φύλο ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

«Υπάρχουν τρία σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι ασθενείς με άσθμα μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν με COVID», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Εζέν Μερχόν, επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Φροντίδας στις Υπηρεσίες Υγείας «Leumit».

Η πρώτη έχει να κάνει με τη φύση: Η αναπνευστική αλλεργία σχετίζεται με σημαντικές μειώσεις στους υποδοχείς ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) στους πνεύμονες.

Πρόκειται για την πρωτεΐνη που παρέχει το σημείο εισόδου του COVID-19 με τον ιό να προσκολλάται και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Η δεύτερη είναι κοινωνιολογική: Τα άτομα με άσθμα είναι πιο πιθανό να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η διατήρηση καλής υγιεινής υπό το φόβο ότι θα μολυνθούν ευκολότερα.

Κλείσιμο
Επιπλέον, όσοι κάνουν θεραπεία για το άσθμα λαμβάνουν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (ICS), τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης του ιού.

Ο Μέρζον επισημαίνει ακόμη ότι τα περισσότερα άτομα με χρόνιο άσθμα χρησιμοποιούν inhalers (εισπνευστικές συσκευές). Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση τους μπορεί να μειώσει την αναπαραγωγή του COVID-19.

Μέχρι τώρα, το βρογχικό άσθμα δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς σε σχέση με τη νόσο του κορωνοϊού, όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες στη μελέτη τους,

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία από τη βάση δεδομένων του εθνικού Ιδρύματος Υγείας της Leumit που απαριθμεί 725.000 μέλη.

Συμπεριέλαβε όλους τους εγγεγραμμένους στο Ταμείο Υγείας που είχαν κάνει τεστ για COVID-19 από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2020 - περίπου 37.569 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 2.266 θετικών στον ιό.

Το άσθμα εντοπίστηκε σε 153 ασθενείς ή το 6,75% των θετικών ασθενών με COVID-19 και σε 3.388 ασθενείς ή το 9,62% αυτών που είχαν βρεθεί αρνητικοί στον ιό.

Προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες από την Κίνα και την Ιταλία αποκάλυψαν ότι λίγοι ασθενείς με COVID-19 είχαν άσθμα, σημειώνει η ισραηλινή έρευνα.

Το άσθμα αναφέρθηκε στο 9% των ασθενών που νοσηλεύονταν με COVID-19 στη Νέα Υόρκη και το 14% στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτουν οι συντάκτες της έρευνας.

«Ωστόσο, όλα αυτά τα δεδομένα προήλθαν από τον πληθυσμό εσωτερικών ασθενών COVID-19», εξήγησαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, τόνισαν ότι, στην περίπτωση του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το 2003, οι ασθενείς με άσθμα φάνηκαν να είναι λιγότερο ευαίσθητοι στη λοίμωξη από κορωνοϊό, ο οποίος χρησιμοποιεί επίσης την πρωτείνη ACE2 ως υποδοχέα εισόδου.

Ωστόσο, «οι αναφερόμενοι υποδοχείς εισόδου για τους περισσότερους άλλους κορωνοϊούς δεν περιλαμβάνουν το ACE2 και επιδεινώνουν το άσθμα κατά τη μόλυνση».

Η Μέρζον εξήγησε ακόμη ότι η μελέτη θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην εξατομίκευση συστάσεων για διαφορετικές ομάδες του κοινού και να επιτρέψει στους επαγγελματίες υγείας να κάνουν καλύτερη διάκριση μεταξύ των ασθενών που διατρέχουν υψηλότερο και χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, παρά μόνο όσων αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τι δείχνουν τα στοιχεία: Κάτω από το 1 το RT, αλλά στα ύψη το επιδημιολογικό φορτίο

Έλληνες έφτιαξαν σε 8 μήνες rapid test για τον κορωνοϊό - «Οι νέοι ερευνητές είναι ικανότατοι!»

Οι επιτήδειοι που ζητούν «κούρεμα» στα ενοίκιά τους με... πονηριές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης