Με συγχωρείτε δεσποινίς. Πόσα σας οφείλω, εν συνόλω;

sitaras_for_8_dec_2018_photo_3

¨Ένας από τους πρώτους Μεγαλοπαντοπώλες που χρησιμοποίησαν γυναίκες σαν ταμίες ήταν και ο Παντελής Θανόπουλος, της γνωστής και σήμερα μεγάλης αλυσίδας της περιοχής της Κηφισιάς, στις αρχές του 20ου αιώνα. Και επειδή βέβαια εθεωρείτο πρότυπο επιτυχημένου επιχειρηματία δεν άργησαν σταδιακά και άλλοι συνάδελφοί του να τον ακολουθήσουν.

Κάποιοι αναγνώστες πιθανώς να σκεφτούν σιγά το κατόρθωμα. Θα ήθελα λοιπόν να πω σε αυτούς ότι το να απασχολήσεις γυναίκα υπάλληλο στο μαγαζί σου ήταν μια πολύ «προχωρημένη» απόφαση για τον συντηρητισμό εκείνης της εποχής. Ήταν ακόμη νωπό το πάθημα του ζαχαροπλάστη Κουτρουμάνου που τόλμησε να βάλει γυναίκες γκαρσόνες στο μαγαζί του της Πανεπιστημίου, όπου δημιούργησαν τέτοια επεισόδια οι ερωτύλοι φοιτητές από το απέναντι Πανεπιστήμιο που η Αστυνομία του το έκλεισε για να μη διασαλευτεί η τάξις.

Φαίνεται όμως ότι άλλο η γυναίκα γκαρσόνα και άλλο η γυναίκα ταμίας. Το εγχείρημα όχι μόνο πέτυχε αλλά έφερε και έξτρα παράδες στους τολμηρούς εμπόρους...

Οι σπαρταριστές σκηνές που ξετυλίχτηκαν στα μαγαζιά είναι καθ’ όλα πραγματικές και μας θυμίζει το άδολο πνεύμα, τον αυθορμητισμό και την αφέλεια που χαρακτήριζε τους προγόνους μας εκείνων των καιρών.

sitaras_for_8_dec_2018_photo_2


Και αυτό το πρωτότυπο επεισόδιο,γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, το έχω συμπεριλάβει στο βιβλίο μου

«Ξεφυλλίζοντας Παλιές Εφημερίδες» από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

«Οι πελάται ενός εδωδιμοπωλείου παθαίνουν κάποιο περίεργον είδος επιλησμοσύνης. Ενώ πηγαίνουν με την απόφασιν ή με την παραγγελίαν της γυναίκας των ν’ αγοράσουν πέντε, λόγου χάριν, είδη, λησμονούν τα τέσσερα. Αλλά δεν τα λησμονούν οριστικώς. Τα ξαναθυμούνται τμηματικώς. Ένα κρούσμα της ειδικής αυτής επιλησμοσύνης μου έτυχε να παρακολουθήσω προ ολίγων ημερών.

Ο κύριος, τον οποίον συνώδευα, αγόρασε το τυρί του. Το επλήρωσε στο ταμείον και το παρέλαβε. Έξαφνα εχτύπησε το κούτελό του με την παλάμη του.

-Διάβολε! Ξέχασα να πάρω και εληές…

-Να της πάρης.

Επήρε και της εληές του, έτρεξε στο ταμείον, επλήρωσε και επήγε να τας παραλάβη. Καθώς επήγαινε, ξαναχτύπησε το κούτελό του.

-Ξέχασες πάλι τίποτε;

-Μα βέβαια. Ξέχασα να πάρω καραμέλες για τα παιδιά. Και θα χαλάσουν τον κόσμο, άμα με ιδούν να πάω με άδεια τα χέρια.

Επανελήφθη η ιδία διαδικασία. Αλλά όχι δια τελευταίαν φοράν. Ο φίλος είχε ξεχάσει ακόμη ότι του είχαν παραγγείλει από το σπίτι του ν’ αγοράση τσίρους και μουστάρδα. Να τα είχε θυμηθή τουλάχιστον και τα δύο μαζή. Αλλά θυμήθηκε πρώτα τους τσίρους και κατόπιν τη μουστάρδα.

sitaras_for_8_dec_2018_photo_1


-Είδες εκεί, αδερφέ! Ένα μυαλό κι’ αυτό ρωμαίικο. Αντί να κάνω έναν κόπο, έκανα πέντε.

Είχε μεταβή πράγματι πέντε φορές εις το ταμείον, αντί να μεταβή μια και καλή.

-Πως σου φαίνεται αυτό;

-Να πας να κυτταχθής σε κανένα ψυχίατρο.

Ο άνθρωπος, εν τούτοις, δεν φαίνετο ν’ ανησυχή υπερβολικά δια την κατάστασίν του.

-Οπωσδήποτε με παρηγορεί το γεγονός, ότι δεν είμαι ο μόνος, που την παθαίνω… είπε. Βλέπω πως την παθαίνουν και πολλοί άλλοι.

Και, πράγματι, την επάθαιναν. Το ταμείον, χάρις εις την περιεργοτάτην αυτήν επιλησμοσύνην της πελατείας, είχενεξαιρετικήνκίνησιν.

-Δεσποινίς σας παρακαλώ…

-Με συγχωρείτε δεσποινίς. Πόσα σας οφείλω, εν συνόλω;

-Μου κάνετε τη χάρη δεσποινίς να μου χαλάσετε;

-Σας ευχαριστώ πολύ, δεσποινίς.

Οι πελάται δεν ήσαν μόνον επιλήσμονες. Ήσαν και εις πρωτοφανή βαθμόν ευγενείς. Υπεκλίνοντο, ευχαριστούσαν, εζητούσαν διαρκώς συγγνώμην, παρελάμβαναν τα ρέστα χωρίς να τα μετρήσουν και ήσαν ολόκληροι μειδίαμα και γλυκύτης. Έξαφνα ακούσθηκε μία εκμυστήρευσις μεταξύ δύο σοβαρών κυρίων.

-Θαύμα αυτή η ταμίας.

-Βασιλοπούλα.

-Κεφαλάκι για στέμμα.

-Αν την είχε το Κράτος σ’ ένα ταμείον εισπράξεων, δεν θα έμενεν Έλλην που να μην πληρώση τους φόρους του.

-Θαύμα, τέλος πάντων, θαύμα!

Το «θαύμα» υπερήφανον από την συνείδησιν των μυστικών του δυνάμεων, εσκόρπιζε γύρω την ευλογίαν της χάριτος. Και οι πιστοί συνέρρεαν ταπεινοί και συντετριμμένοι...».

(«Εστία», 1930, Παύλος Νιρβάνας)

Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)

Διαβάστε κι άλλες ιστορίες για την Παλιά Αθήνα στην ιστοσελίδα www.paliaathina.com

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Χαχαχα

Μιλάμε για πολύ λιγούρια....

Eng

Γυναικα "γκαρσονα"... Τρικυμια

Θριαμβος, δεσποινις 39

Και σταδιακά οι γυναίκες εξελίχθηκαν από ευτυχισμένες μάνες και κύριες του σπιτιού τους σε νευρωτικες δουλες του εργοδότη τους

κωστας

Και οχι μονον! Τωρα σου λενε "με πηρες μπουμπουκι στα 35 μου" (!!!) και θεωρουν οτι εχουν δικαιωμα στο κερατο στα 50 τους με τον συμβασιουχο που οι ιδιες προσελαβαν... Εκ των υστερων, καταλαβαινω απολυτα τους συναγωνιστες που τις γραφουν κανονικα και ενδιαφερονται μονον πως θα περασουν ενα ευχαριστο βραδυ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lallas_art

Οι σπουδές του Δ. Λάλ(λ)α και η γνωριμία του με τον Ρ. Βάγκνερ- Ο έρωτάς του για την σύζυγο του Βάγκνερ Cosima - Η επιστροφή του στη Μακεδονία- Η άγνωστη επικοινωνία του με τον Ίωνα Δραγούμη - Ο ‘’Μακεδονικός Παιάν’’- Ο θάνατός του και η τραγική κατάληξη των έργων του

5
sitaras01

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις στη νέα στήλη «Καλό Βόλι», που θα σας συντροφεύσει μέχρι τις εκλογές, θα μιλήσουμε σήμερα για την αναγκαιότητα που ανάγκαζε τους προγόνους μας να συνοδεύουν τις όποιες τους δοσοληψίες με το Δημόσιο με «γρηγορόσημα» σε είδος ή σε χρήμα.

ekloges_ar


Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις στη νέα στήλη «Καλό Βόλι», που θα σας συντροφεύσει μέχρι τις εκλογές, θα μιλήσουμε σήμερα για τα πολύ παλιά ευκλεή χρόνια που ψήφιζαν με σφαιρίδια, μικρά σαν σκάγια –εξ ου και η μεταφορική χρήση της λέξης «βόλι»...

german-invasion-greece-1941-790x400

Οι πολεμικές προετοιμασίες στην Ελλάδα- Η γερμανική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία- Οι Γερμανοί επιτίθενται στη χώρα μας (Απρίλιος 1941)- Η γενναία ελληνική αντίσταση- Ενέργειες απαράμιλλου ηρωισμού που άφησαν άναυδους τους Γερμανούς- Η προέλαση των Γερμανών ως την ανακατάληψη της Αθήνας.

25
feraios_rigas_art

Άγνωστα στοιχεία από τη ζωή του Ρήγα – Η δράση και το όραμά του – Ο Θούριος και η Χάρτα – Η προδοσία του Οικονόμου – Το τραγικό τέλος του Ρήγα και των συντρόφων του – Έγγραφα από τα αρχεία της Αυστρίας και της Ρουμανίας

5