Γνωστοί και άγνωστοι Μακεδονομάχοι

Γνωστοί και άγνωστοι Μακεδονομάχοι

Από την ίδρυση της Εξαρχίας στην εξέγερση του Ίλιντεν - Το κομβικό σημείο του Μακεδονικού Αγώνα: ο θάνατος του Παύλου Μελά - Αγωνιστές από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και γηγενείς Μακεδονομάχοι  που έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία

Το Μακεδονικό ζήτημα, εξακολουθεί να δεσπόζει στην επικαιρότητα. Σήμερα, ημέρα του μεγάλου παμμακεδονικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονική, σκεφτήκαμε να αναφερθούμε σε ορισμένους, από τους χιλιάδες Μακεδονομάχους. Κάποιους γνωστούς, κάποιους λιγότερο γνωστούς και κάποιους σχετικά άγνωστους.

Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για μια ελεύθερη, ελληνική Μακεδονία. Μερικοί έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τραυματίστηκαν. Και πολλοί από αυτούς που βγήκαν αλώβητοι από τις μάχες με τους Τούρκους και τους Βούλγαρους, πήραν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, ακόμα και τη Μικρασιατική εκστρατεία. Χωρίς καμία ουσιαστική ανταμοιβή, πολεμώντας μόνο για τις αξίες, τα ιδανικά τους και την Ελλάδα …

Τα γεγονότα ως την εξέγερση του Ίλιντεν 

Το 1870, ιδρύθηκε η βουλγαρική Εξαρχία, η αυτοκέφαλη βουλγαρική Εκκλησία δηλαδή. Το γεγονός αυτό, σήμανε την αρχή του ελληνοβουλγαρικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο των επισκοπών στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κήρυξε το 1872 την Εξαρχία σχισματική. Η ανάδειξη του πανσλαβισμού σε βασικό άξονα της ρωσικής πολιτικής, είχε σαν αποτέλεσμα με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878), τη δημιουργία μιας «μεγάλης Βουλγαρίας»

Κάνουμε εδώ μια παρένθεση, για να αναφέρουμε ότι οι ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Βουλγαρίας, είχαν αρχίσει να καλλιεργούνται από την Πανσλαβιστική Οργάνωση, πρώτη επίσημη εκδήλωση της οποίας ήταν το Α’ πανσλαβιστικό συνέδριο στην Πράγα, το 1848.
Ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες της οργάνωσης αυτής, ήταν ο Ρώσος κόμης Ιγνάτιεφ, διπλωμάτης, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας.

Θεωρείται ο ιθύνων νους της Συνθήκης. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, είπε στους Βουλγάρους: «Τώρα ας πάνε κολυμπώντας οι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη»!

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημιουργία της «μεγάλης Βουλγαρίας», είχαν ως αποτέλεσμα στο Συνέδριο του Βερολίνου (13 Ιουλίου 1878) που ακολούθησε, να γίνει επανακαθαρισμός των συνόρων. Ωστόσο, το θέμα της Μακεδονίας, άρχισε να απασχολεί την ευρωπαϊκή διπλωματία, η οποία ως τότε, μάλλον το αγνοούσε.

Οι Βούλγαροι, το 1885 κατέλαβαν πραξικοπηματικά την Ανατολική Ρωμυλία ενώ παράλληλα άρχισαν να ιδρύουν επισκοπές και εξαρχικά σχολεία στη Μακεδονία. Από ελληνικής πλευράς, στη Δυτική Μακεδονία, άρχισαν να λειτουργούν από το 1871 ελληνικά σχολεία . Ιδιαίτερα σημαντικό, ήταν το ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου (Κοζάνης), το οποίο θεμελιώθηκε τον Μάιο του 1873.

Το 1894, ιδρύθηκε στην Αθήνα η «Εθνική Εταιρεία», από αξιωματικούς του Στρατού, με σκοπό, ανάμεσα στους άλλους, τη διάσωση του υπόδουλου ελληνισμού της Μακεδονίας. Έτσι, το 1896, συγκροτήθηκαν αντάρτικα σώματα (Βερβέρη, Παπαδήμου, Βελέντζα, Σαράντη, Γκρούτα), που κατευθύνθηκαν προς τη Μακεδονία.

Ένας από τους θρυλικούς Μακεδονομάχους, ο πρώτος που έχασε τη ζωή του στον αγώνα για τη Μακεδονία, ήταν ο Αθανάσιος Μπρούφας (1850 – 1896), που σκοτώθηκε μετά από προδοσία των Βουλγάρων, σε μάχη με τους Τούρκους στο Μορίχοβο.Η ατυχής έκβαση του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897, είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της δραστηριότητας από ελληνικής πλευράς στη Μακεδονία. Άλλωστε και πριν, το επίσημο κράτος δεν υιοθετούσε αλλά και δεν απαγόρευε τις αποστολές στη Μακεδονία.

Όμως οι Βούλγαροι αποθρασύνθηκαν. Άγριες επιθέσεις των κομιτατζήδων σε πολλά χωριά της Μακεδονίας, αναγκάζουν ελληνικούς πληθυσμούς να προσχωρήσουν στη βουλγαρική Εξαρχία.
Η εξέγερση του Ίλιντεν (21/7/1903), παρά την τελική της αποτυχία, είχε σαν αποτέλεσμα, Έλληνες κάτοικοι χωριών όπως τα Άλωνα και το Κρατερό, να γίνουν στόχος των τουρκικών στρατευμάτων αλλά και ατάκτων που είχαν σταλεί στην περιοχή για να επιβάλλουν την τάξη με κάθε τρόπο.

Παράλληλα, πολλά χωριά που είχαν παραμείνει πιστά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποτέλεσαν τους πρώτους στόχους των Εξαρχικών. Ο ηρωικός θάνατος του Παύλου Μελά (13 Οκτωβρίου 1904), όπως αναφέραμε και σε σχετικό άρθρο μας στο protothema. gr (15/10/2017) είχε σαν αποτέλεσμα την εθνική αφύπνιση και τη συγκρότηση ένοπλων σωμάτων, που πολέμησαν εναντίον Βουλγάρων και Τούρκων στη Μακεδονία. Επικεφαλής τους, ήταν τόσο αξιωματικοί από την «Παλαιά Ελλάδα» όσο και ντόπιοι, γηγενείς οπλαρχηγοί.
Έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία

Στον Μακεδονικό Αγώνα, πήραν μέρος χιλιάδες.

Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες των Μακεδομάχων  έχασαν τη ζωή τους:
i) Αξιωματικοί αρχηγοί Σωμάτων    10
ii) Ιδιώτες αρχηγοί Σωμάτων            5
iii) Οπλαρχηγοί  Α΄ Τάξεως                  17
iv) Οπλαρχηγοί Β’ Τάξεως                   12
v) Ομαδάρχες                                       25
vi) Οπλίτες                                            315

Σύνολο                                                     -----
                                                                 384
Οι αξιωματικοί που πήραν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα, ήταν πενήντα. Οι δέκα από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Εκτός από τον Παύλο Μελά, οι υπόλοιποι ήταν.
i) Ανθυπολοχαγός Σαραντέλος ή Τέλος Αγαπηνός (καπετάνιος Άγρας).
 Καταγόταν από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας. 
Γεννήθηκε το 1881. Το 1901, αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Το 1906, απογοητευμένος από την αδράνεια της στρατιωτικής ζωής στην Ελλάδα, πέρασε τα σύνορα και επικεφαλής μικρού ένοπλου σώματος, έδρασε στο Βέρμιο, αλλά, κυρίως, στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών την οποία εκκαθάρισε από τους κομιτατζήδες. Προσβλήθηκε από ελονοσία και επρόκειτο να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αναμένοντας τον αντικαταστάτη του Δουμπιώτη επιχείρησε να προσεταιριστεί τα βουλγαρικά σώματα των Κασάσεφ και Ζλατάν με τους οποίους δεν είχε συγκρουστεί. Ζήτησε να συνεννοηθεί μαζί τους σε ουδέτερο έδαφος και πήγε μάλιστα στον τόπο των συζητήσεων μόνο με ένα οπλίτη. Καλόπιστα, παρέδωσε τον ατομικό του οπλισμού, όπως και του συνοδού του, στους κομιτατζήδες. Αυτοί τους αιχμαλώτισαν, τους περιέφεραν στα χωριά της περιοχής και στη συνέχεια τους κρέμασαν σ’ ένα δέντρο ανάμεσα στα χωριά Τέχοβο (σημ. Καρυδιά) και Βλάδο (σημ. Άγρας), στις 8 Ιουνίου 1907. Και η άνανδρη εκτέλεση του Τέλου Αγαπηνού έδωσε νέα ώθηση στον μακεδονικό αγώνα.

ii) Ανθυπολοχαγός Βλαχάκης Αντώνιος (Νάκης Λίτσας). 
Γεννήθηκε το 1874 στο Γύθειο Λακωνίας. Εγκατέλειψε τις σπουδές του και έγινε στρατιωτικός. Το 1897, τραυματίστηκε βαριά στη μάχη του Δομοκού.

Το 1905, ζήτησε άδεια για να μεταβεί στο Παρίσι και να τελειοποιήσει τις στρατιωτικές του σπουδές. Ωστόσο πήγε στη Μακεδονία και από την περιοχή του Βοΐου που ήταν το ορμητήριο του, πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον των κομιτατζήδων στη Σταρίτσανη και το Έζερετς. Για καλύτερη οργάνωση του αγώνα, ήρθε στην Αθήνα και επέστρεψε στη Μακεδονία με τον Λεωνίδα Πετροπουλάκη και 75 άνδρες.

Στις 7 Μαΐου 1906, σε συμπλοκή με τους κομιτατζήδες στο χωριό Οσνίτσανη (σημ. Καστανόφυτο της Φλώρινας) τραυματίστηκαν θανάσιμα και οι δύο.
iii) Ανθυπολοχαγός Λυμπερόπουλος Μαρίνος (καπετάν Κρόμπας), από την Ιθώμη της Μεσσηνίας. Γεννήθηκε το 1875. Έδρασε στην περιοχή του Μορίχοβου και έφθασε ως το Μοναστήρι. Έγινε φόβος και τρόμος των Βούλγαρων κομιτατζήδων. Η δράση του θορύβησε και
τους Τούρκους, που κινήθηκαν εναντίον του και τον περικύκλωσαν. Στις 7 Νοεμβρίου 1905, σκοτώθηκε στο χωριό Πετάλινο (σημ.ανήκει στη FYROM).
iv)  Λοχαγός Μωραΐτης Μιχαήλ (καπετάν Κόδρος), από την Αθήνα. Γεννήθηκε το 1856. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1897. Την άνοιξη του 1905, επικεφαλής σώματος 40 ανδρών, πέρασε στη Μακεδονία. Στις 16 Μαΐου 1905, συνέτριψε μεγάλη δύναμη κομιτατζήδων έξω από την Καστανερή. Δυο μέρες αργότερα, περικυκλώθηκε από μεγάλη δύναμη Τούρκων και σκοτώθηκε μαζί με τους περισσότερους άνδρες του.
v) Ανθυπολοχαγός Τσοτάκος Νικόλαος (καπετάν Γέρμας). Γεννήθηκε στη Γέρμα Λακωνίας το 1874, απ’ όπου πήρε και το ψευδώνυμό του. Ως Ανθυπολοχαγός, με ένα σώμα 45 επίλεκτων ανδρών, κυρίως από τη Λακωνία, στις 7 Ιουνίου 1907 πέρασε στη Μακεδονία όπου ανέπτυξε έντονη δράση προστασίας των ελληνικών πληθυσμών. Έπεσε όμως θύμα προδοσίας. Περικυκλώθηκε από 2.000 Τούρκους και έπεσε ηρωικά μαχόμενος (16/7/1907) στη θέση Καλογερικό. Μόλις τρεις από τους άνδρες του σκοτώθηκαν.
vi)  Ανθυπολοχαγός Παπαδάς Ζαχαρίας (καπετάν Φούφας) από τον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας. Γεννήθηκε το 1876. Στη Δυτική Μακεδονία, πέρασε το 1906. Έδρασε στην ευρύτερη περιοχή Βιτσίου – Φλώρινας – Περιστερίου. Τον Μάρτιο του 1906, εισέβαλε στην περιοχή των Κορεστίων, όπου απέκρουσε τουρκική επίθεση 250 ανδρών. Τον Ιούλιο του 1906, επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 10 Απριλίου 1907, επικεφαλής 35 ανδρών, πέρασε πάλι στη Μακεδονία. Τη νύχτα της 7ης προς 8η Μαΐου 1907, επιτέθηκε εναντίον Βούλγαρων κομιτατζήδων στο Παλαιοχώρι (σημ. Φούφας). Στη μάχη που ακολούθησε, έχασε τη ζωή του, μαζί με 4 άνδρες του.


vii) Ανθυπίλαρχος Πραντούνας Χρήστος (καπετάν Καψάλης). Ο πατέρας του, ναξιώτικης καταγωγής, ήταν ειρηνοδίκης στα Λεχαινά Ηλείας, όπου γεννήθηκε το 1873 ο Χρήστος Πραντούνας. Παππούς της μητέρας του, ήταν ο Μεσολογγίτης ήρωας του 1821, Χρήστος Καψάλης. Σπούδασε δυο χρόνια στην Ιατρική και το 1893 κατατάχθηκε εθελοντικά στο ιππικό. Ως λοχίας, διακρίθηκε στον πόλεμο του 1897. Το 1901, μετά από φοίτησή του σε στρατιωτική Σχολή, αποφοίτησε ως Ανθυπίλαρχος. Δεινός ιππέας, άριστος ξιφομάχος και σκοπευτής, χορευτής, αθλητής αλλά και καλλιτέχνης (ζωγράφος κλπ), ήταν περιζήτητος στους αριστοκρατικούς κύκλους της Αθήνας. Τα εγκατέλειψε όμως όλα για τη Μακεδονία. Του ανατέθηκε η πλέον επικίνδυνη αποστολή, της εκκαθάρισης της λίμνης των Γιαννιτσών από τους κομιτατζήδες. Στις 28 Απριλίου 1906, έδωσε σκληρή μάχη εναντίον επταπλάσιων εχθρών πάνω σε πλάβες (βάρκες). Πολεμούσε όρθιος, παρά τις προτροπές των συντρόφων του να προστατευτεί. Μια σφαίρα τον βρήκε στο μέτωπο. Τα τελευταία του λόγια ήταν «Ζήτω η Μεγάλη Ελλάς».
iix) Ανθυπολοχαγός Φραγκόπουλος Σπυρίδων (καπετάν Ζόγρας). Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1879. Καταγόταν από ονομαστή βυζαντινή οικογένεια. Σκοτώθηκε στα Λειβάδια του όρους Πάικο, στις 18/5/1905.
ix) Υπολοχαγός Παπαδόπουλος Γεώργιος (καπετάν Νικηφόρος Β’). Δυστυχώς βρήκαμε ελάχιστα στοιχεία γι’ αυτόν. Καταγόταν από τη Βράχα Αιτωλοακαρνανίας. Σκοτώθηκε στο Πέτροβο στις 22/6/1907.
x) Παύλος Κύρου. Σλαβόφωνος μακεδονομάχος από το Ανταρτικό της Φλώρινας. Από το 1881 ως το 1897, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου ήρθε σε επαφή με Μακεδόνες πολιτικούς, όπως ο Στέφανος Δραγούμης. Επέστρεψε στη Μακεδονία και δεν ενέδωσε στις πιέσεις των Εξαρχικών να τον προσεταιριστούν. Συνεργάστηκε με τον καπετάν Κώττα, τον Ι. Καραβίτη, τον Γ. Τσόντο, τον Ν. Καλομενόπουλο, τον Γ. Κατεχάκη και τον Ε. Σκουντρή. Σκοτώθηκε στο χωριό Τρίγωνο της Φλώρινας, στις 13 Νοεμβρίου 1906, καθώς έπεσε σε ενέδρα οθωμανικού αποσπάσματος.
xi) Ευάγγελος Νάτσης (Γεωργίου) ή Στρεμπενιώτης. Καταγόταν από τα Ασπρόγεια της Φλώρινας. Γεννήθηκε το 1876. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1897. Αρχικά, συνεργαζόταν με το βουλγαρικό κομιτάτο, ωστόσο η συνάντησή του με τον Γερμανό Καραβαγγέλη τον έκανε ν’ αλλάξει στάση. Το 1901, ήταν επικεφαλής σώματος 12 ανδρών. Τον Ιούνιο του 1903, ηγήθηκε ομάδας από Κρητικούς και Μακεδόνες. Μετά την εξέγερση του Ίλιντεν, πρόβαλε σθεναρή αντίσταση εναντίον των κομιτατζήδων. Στις 12/5/1904, επιστρέφοντας από το Μοναστήρι, έπεσε σε ενέδρα Βούλγαρων μεταξύ Αετού και Ασπρογείων και σκοτώθηκε.


xii) Καπετάν Κώττας (Κωνσταντίνος Χρήστου). Ένας από τους πιο ξακουστούς μακεδονομάχους. Γεννήθηκε στη Ρούλια της Φλώρινας (σημ. Κώτας) το 1863. Υπήρξε πρόκριτος της κοινότητας και πρόεδρός της από το 1893 ως το 1896. Έκανε διάφορα επαγγέλματα. Ήταν σλαβόφωνος και έδειχνε μηδενική ανοχή προς τους Τούρκους μπέηδες, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν θύματά του. Αρχικά βρέθηκε να πολεμά στο πλευρό των Εξαρχικών. Η αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα εναντίον του από τους Πετρόφ και Τσακαλάροφ, το 1901 και η γνωριμία του με τον Γερμανό Καραβαγγέλη το 1902, είχε σαν αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον των Τούρκων και των κομιτατζήδων. Τον Αύγουστο του 1902, με υπαρχηγούς τους Σ. Παρασκευαΐδη, Π. Κύρου και Δ. Νταλίπη, ξεκίνησε τη δράση του. Σημείωσε μεγάλες νίκες επί των τούρκων στον Λευκώνα, το Πισοδέρι και τον Άγιο Γερμανό. Από τον Ιανουάριο του 1904, συνεργάστηκε με Έλληνες αξιωματικούς που είχαν έρθει στη Μακεδονία. Στις 9 Ιουνίου 1904 συνελήφθη από τους Τούρκους στη Ρούλια και απαγχονίστηκε στο Μοναστήρι, παρά τις προσπάθειες για την απελευθέρωσή του. 
xiii)   Δημήτριος Γκογκολάκης. Καταγόταν  από το Μητρούσι Σερρών, απ’ όπου πήρε και το προσωνύμιο «Μητρούσης». Από το 1904, εντάχθηκε στο Σώμα του Χαλκιδικιώτη οπλαρχηγού Γιαγκλή. Η δολοφονία της γυναίκας του και του παιδιού τους από κομιτατζήδες το 1906, τον συγκλόνισε. Με τους άνδρες του, σκότωσε 30 κομιτατζήδες. Στις αρχές του 1907 φυγαδεύτηκε στην Αθήνα, όπου γνωρίστηκε και με τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Την άνοιξη του 1907 επέστρεψε στις Σέρρες, συγκροτώντας μικρό ένοπλο σώμα. Στις 13 Ιουλίου 1907, κυνηγώντας τον κομιτατζή Τάσκα στη συνοικία Καμενίκια των Σερρών, περικυκλώθηκε με 4 άνδρες του (τον ανιψιό του Μιχαήλ Ουζούνη, τον Ιωάννη Ούρδα και τους λοχίες Θεόδωρος Τουρλεντέ από τη Μεγαλόπολη και Νικόλαο Παναγιώτου από το Αγρίνιο) από την Οθωμανική στρατιωτική δύναμη της φρουράς Σερρών και εκατοντάδες ατάκτους. Ο Μητρούσης προσποιήθηκε ότι θα παραδοθεί και σκότωσε τον Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών. Στη μάχη που ακολούθησε, συνελήφθησαν οι Ούρδας και Παναγιώτου οι οποίοι αργότερα εκτελέστηκαν. Ο Μητρούσης με τους άλλους δύο, κλείστηκαν στο καμπαναριό της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας. Σκότωσαν πολλούς Οθωμανούς, αλλά και ο Θ. Τουρλεντές έχασε τη ζωή του. Ο Μητρούσης με τον Ουζούνη πολέμησαν ώσπου τους τελείωσαν οι σφαίρες. Με την τελευταία σφαίρα ο Μητρούσης σκότωσε τον ανιψιό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με μαχαίρι για να μην συλληφθεί…

Με τον ηρωικό και τραγικό θάνατο του Δημήτρη Γκογκολάκη, κλείνουμε εδώ το αφιέρωμά μας σε μερικούς από τους Μακεδονομάχους που έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία. Εκείνοι έκαναν το χρέος τους, αυτό που θεωρούσαν καθήκον προς την πατρίδα. Και αναμφισβήτητα η Μακεδονία και η Ελλάδα τους οφείλουν πολλά…

Πηγές:
«Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι 1903 – 1913», επιμέλεια Ιάκωβος Λ. Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 2008
Γιώτα Γ. Σφυρή, «Το Έπος του Μακεδονικού Αγώνα 1904 – 1908, Κρήτες και Μανιάτες Μακεδονομάχοι», εκδόσεις Βεργίνα, 2009

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Ευαγγελοσ Μεωρ. Μαραγκουδακης , Εγκονος ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡΙΦΑΝΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ!

Τον Αυγουστο του 1944 πραγματοποιηθηκε μεγαλη συγκεντρωση Γιουγκοσλαβων και σλαβοφωνων - Ελληνων κομμουνιστων, στο Μονστηρι και διακηρυχθηκε απο τους ηγετες "εγκληματιες κομμουνιστες" της σερβικης περιοχης (και οχι κρατος) Μπανοβινα Βαρδασκα η ανεξαρτησια της οπως ειχε πει ο Ρωσο-Γουγκοσλβο-βουλγαρο-Αγγλο-Αμερικανος πουλημενος Τιτο και σε μετοονομασια σε: Σοσιαλιστικη Δημοκρατια της <<ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ>> κι'αυτο εκτος (!!!) των πλαισιων του Γιουγκοσλαβικου κρατους με πρωτευσα τα Σκοπια!!! Την ιδια χρονια, τον Οτωβριο που εγινε η Γιουγκοσλαβικη - κομμουνιστικη Εθνοσυνελευση υπο την προεδρια του πουλημενου Τιτο δεχθηκαν (κατ'εντολη του ιδιου) η περιοχη (και οχι το κρατος) να λεγετε "Ομοσπονδο Τμημα της Ομοσπονδιακης Γιουγκοσλαβιας με το ονομα <<ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ>>" Μετα απο αυτο το ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ο Τιτο διορισε ως διοικητη τον καταζητουμενο ΑΡΧΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ Γκοτσεφ, που εκρεμμουσαν καταδικαστικες αποφασεις, αλλα κρυβοταν. Ο ΣΝΟΦΙΤΗΣ αυτος περιδιαβενε τα χωρια και τις Πολεις της Δυτικης Μακεδονιας και τοιχοκολουσε προκυριξεις και μοιραζε μανιφεστα που ελεγαν: "Τι ζητουν τα σκυλια οι Προσφυγες στην...Μακεδονια μας?!!! Δεν μπορουν να μας την παρουν,αλλα και δεν εχουν καμια δουλεια εδω. Να ξεκουμπιστουν και να φυγουν και να πανε στην Ανατολη και στην Τραπεζουντα απ'οπου ηρθανε, αλλιως θα τους πετσοκοψω και θα πεταξω τα κουφαρια τους στα σκυλια!!! Ασ μη ΞΕΧΝΑΜΕ ΛΟΙΠΩΝ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΒΟΥΛΓΑΡΟΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ "...ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ! "Ο ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπεξ) ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ (Αν και ο ιδιος απο εκει προερχετε) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ. Γιατι η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΙΑ!

@21/01/2018 23:21. Νίκος,

πολύ σωστά και αληθινά απαντάς στον ΑΝ ΝΕ:14:06, ο οποίος με περισσή ευαισθησία και φροντίδα ανακάλυψε και αναφέρεται κομπάζοντας από συγκρατημένη υπερηφάνεια σε δημοσίευμα τής εφημερίδας"Προς τη Νίκη" τού ΔΣ τής 28ης Μαρτίου 1949. Και πού? στους Ψαράδες στις Πρέσπες (ακόμα και σήμερα ένα ασήμαντο χωριουδάκι με καμιά εικοσαριά χαμόσπιτα) όπου παρουσία των επιφανών ελλήνων κομμουνιστών, Ν. Ζαχαριάδη και λοιπών απάτριδων, που είχαν ήδη με τις υπογραφές παραδώσει τη Μακεδονία μας στους Βουλγαροσλάβους. Και η Προπαγάνδα εκεί παρών, να παίζει το ανθελληνικό βιολί της σε σκοπούς τής αρεσκείας τους. Και βέβαια ο σλαβόφωνος συναγωνιστής κατσαπλιάς που παίρνει το λόγο είχε την άνεση να λέει και να γράφει ό,τι επιθυμεί η καρδούλα του. Εξάλλου μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα είναι το χωριό Άγιος Γερμανός και πιο κει η συνοριακή Γραμμή που σήμερα χωρίζει τη Μακεδονία με Νότια Σλαβία και Αλβανία. Το 1949 ο ΕΛΑΣ είχε πια αποτελειωθεί από τον αήττητο Ελληνικό Στρατό και τα υπολείμματα συμμοριτών με καπετάνιους, στρατηγούς και προπαγανδιστές, όλοι τους ξυπόλυτοι και πεινασμένοι, ψάχνανε μονοπάτι κι απόκρημνες πλαγιές για να βρουν διαφυγή και ασφάλεια στη μαμά Γιουγκοσλαβία τού Τίτο. Ο ΑΝ ΝΕ, δε βρίσκει λόγο να πει πόσοι Έλληνες πάνω στα νιάτα τους με ορθάνοιχτες τις πόρτες τής στρατιωτικής τους σταδιοδρομίας και καλοπέρασης, φεύγουν από την Ελεύθερη Ελλάδα, τα παρατήσανε όλα, για να περάσουν με χίλιες δυο προφυλάξεις και κινδύνους τα καλά φυλαγμένα σύνορα από τους Τούρκους και να βρεθούν κοντά στα αδέλφια τους Μακεδόνες και να αποτελειώσουν, με εκατοντάδες θυσίες, Τούρκους και στη συνέχεια τους κομιτατζήδες Βούλγαρους. Κι από τούτο το ενημερωτικό άρθρο τού Μιχάλη Στούκα βγαίνει ολοκάθαρη η πραγματικότητα και η Αλήθεια για τη Μακεδονία μας και τούς Έλληνες κατοίκους της. Α, κι αυτό: ωραία που σκέφτηκες να υπενθύμισες στους αναγνώστες τον κοντοχωριανό μου δικαστή Αναστ. Πολυζωίδη από την Ανατ.Μακεδονία που είχε τα κότσια μαζί Γ. Τερτσέτη να πουν ΟΧΙ στη θανατική απόφαση στο Θοδωρή Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα, ενώ όλοι οι άλλοι είπαν ναι! Για να μας πει, ο κ. ΑΝ ΝΕ, σε ποια γλώσσα υπεράσπισε στο Δικαστήριο τον Ήρωα Κολοκοτρώνη? Μήπως στα ...μακεδονίτικα των πλαστογράφων γυφτοσκοπιανών? Εδώ να μας απαντήσει ο λαλίστατος κρυπτοσκοπιανός και οπαδός τού "ουράνιου τόξου", που στις εθνικές εκλογές μόλις και πήραν 6.500 σταυρούς σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Να μας πει ακόμα: πώς οι δικοί του πέρα των συνόρων συμπεριφέρονται στους 120 χιλ. Έλληνες? Επιτρέπεται να συναθροίζονται? (Ο.Ε.)

Giorgos Orf

Καπετάν Μητρούσης Γκογκολάκης ...Δημήτριος-Μήτρος-Μητρούσης Το χωριό Μητρούση (Χομόνδος) πήρε το όνομά του από αυτόν και όχι αύτος από το χωριό Αναφέρεται και στη φωτογραφία...Χομόνδος

Αλέξανδρος

Αιωνία η μνήμη αυτών.

Αλεξης

Μηπως ξεχνατε καποια βασικα πραγματα... οπως οτι καπιοι μακεδονομαχοι ηταν Σλαβοφωνοι μισθοφοροι και οτι δεν πηγαν για να απελευθερωσουν τους Ελληνες που ηταν ελαχιστοι τοτε, αλλα να κατακτησουν την Μακεδονια.

Νικος

Μηπως εισαι πολυ αριστερος, λεμε τωρα. 30.000 Ελληνες ειχε μοναχα το Μοναστηρι. Οι Μακεδονες ειχαν επαναστατησει ηδη απο το 1821. Διαβασε λιγακι για τις επαναστασεις του Πολυγυρου και της Ναουσας που πνιγηκαν στο αιμα. Οπως για τους 3.000 Ελληνες που εσφαξαν οι Τουρκοι στην Θεσσαλονικη με το που κυρηχτηκε η Επανασταση. Τα ονοματα Εμμανουηλ Παππας, Γεωργακης Ολυμπιος, Χρηστος Φαρμακης, Μιχαλης Φλωρος, σου ακουγονται Σλαβοφωνα; Ή μηπως να σου θυμισω τον δικαστη Πολυζωιδη απο το Μελενικο της Μακεδονιας. Οσο για τους Σλαβοφονους Μακεδονομαχους, αυτοι ηταν τοσο Ελληνες στην εθνικη συνειδηση, που πεθαναν με το ονομα της Ελλαδας στα χειλη. Οι δε Βουλγαροι κομιτατζηδες τους φωναζαν γραικομανους, δηλαδη τρελους, μανιακους Ελληνες. Το σιγουρο παντως ειναι πως οι Σλαβοφωνοι ηταν πολυ πιο Ελληνες στη ψυχη και στην συνειδηση, απο ολοκληρη την σημερινη κυβερνηση νενεκων.

AN_NE

σωστός, σύντροφε! στην εφημερίδα του Δημοκρατικού (!) Στρατού "Προς τη Νίκη" της 28ης Μαρτίου 1949, αναφέρονται λεπτομέρειες από το 2ο Συνέδριο του ΝΟΦ (Narodno osloboditelen front - Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο/ ΕΑΜ των σλαβόφωνων) που έγινε στις 25 και 26 Μαρτίου 1949, στην εκκλησία του χωριού Ψαράδες στις Πρέσπες. Εκεί παραβρέθηκαν περισσότεροι από 600 αντιπρόσωποι του σλαβομακεδονικού λαού, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης και ο αντιστράτηγος των συμμοριτών Κώστας Γυφτοδήμος - Καραγιώργης. Ανάμεσα σε φρενήρεις επευφημίες και συνεχή συνθήματα για την "ενιαία πάλη ΚΚΕ και ΝΟΦ" ο Καραγιώργης ανέφερε και τα εξής χαρακτηριστικά: "Πόσοι είναι οι τόποι που βασανίστηκαν, στέναξαν τόσο κάτω από τόσους ζυγούς σκλαβιάς, όσο ο μακεδονίτικος λαός. Οι Τούρκοι Μπέηδες πιο παλιά, οι Σέρβοι κομιτατζήδες και οι Έλληνες κομιτατζήδες - οπλαρχηγοί, Παυλομελάδες και Καπετάν Βαρδαίοι, Τσόντοι και Γαρέφηδες, του έσφιγγαν τη θηλιά στο λαιμό. Το Ίλιντεν του 1903 ήταν ένα μεγάλο επαναστατικό ξεκίνημα. Μεγάλοι και δοξασμένοι άνδρες του σλαβομακεδονικού λαού, ο Ντέλτσεφ, ο Πετρώφ, ο Σαντάσκυ, ο Πανίστα, ο Τσάουλεφ, ο Γκρούεφ και τόσοι άλλοι, έδωσαν το αίμα τους για τη μακεδόνικη λευτεριά". Και συνέχισε: "Το ΚΚΕ έχει υποχρέωση από την ίδια τη διεθνιστική του φύση, από την ίδια τη μαρξιστική - λενινιστική σταλινική του κοσμοθεωρία, στάθηκε πιστό στον αγώνα του μακεδόνικου λαού και ολοκλήρωσε με την ιστορική του απόφαση της 5ης Ολομέλειας, τη σωστή γραμμή του στο εθνικό ζήτημα. Ο σλαβομακεδόνικος λαός, με τον αγώνα του, με τις θυσίες του, με την ένοπλη συμβολή του στον μεγάλο απελευθερωτικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του ελληνικού λαού, έχει κερδίσει έμπραχτα το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τη λεφτεριά του".

Χιλια μπραβο

Εξαιρετικο αρθρο κυριε Στουκα, για μια ακομη φορα. Και μπραβο για το αφιερωμα στον ενδοξο Μακεδονικο Αγωνα, ο οποιος οπως πολυ σωστα επισημανατε, αρχισε με την Συνθηκη του Αγιου Στεφανου, μια συνθηκη που οι "φιλοι" Ρωσοι επεβαλαν, συμφωνα με το δογμα του πανσλαβισμου (χαρακτηριστικα τα λογια του Ρωσου διπλωματη μετα την υπογραφη της Συνθηκςης οτι "οι Ελληνες μπορουν τωρα να πανε κολυμπωντας να παρουν την Πολη"). Ο Μακεδονικος Αγωνας, ενας ανισος, ηρωικος και τιτανιος αγωνας ολων των Ελληνων, χωρις καμμια υποστηριξη, ουτε καν απο την επισημη Ελληνικη Κυβερνηση, ενας διμετωπος αγωνας εναντιον της τρομοκρατιας των Βουλγαρων κομιτατζηδων, οι οποιοι προκαλεσαν την εξεγερση του Ιλιντεν και μετα αφησαν τα Τουρκικα αποσπασματα να σφαξουν τους Ελληνικους πληθυσμους της περιοχης (αλλο που δεν ηθελαν), και εναντια στις Τουρκικες δυναμεις, προκειμενου να προστατευσουν και να σωσουν τον Ελληνισμο της Μακεδονιας απο τον αφανισμο, ειτε μεσω του βιαιου εκβουλγαρισμου, ειτε μεσω του θανατου. Ενας αγωνας ο οποιος δοθηκε οχι μονο απο τους στρατιωτικους και τους οπλαρχηγους, αλλα και απο τους ιερεις σαν τον μεγιστο Μητροπολιτη Καραβεγγελη, απο τις ηρωικες δασκαλες και δασκαλους, οι οποιες(οι) πληρωσαν πολλες φορες με την ζωη τους απο τους κομιτατζηδες τον αγωνα τους, και απο τεραστιους διπλωματες σαν τον Ιων Δραγουμη. Και απο αυτο τον Αγωνα ποτε μην ξεχασουμε τα λογια τους, "να τρεξουμε να σωσουμε την Μακεδονια, γιατι αν τη σωσουμε, αυτη με την σειρα της θα σωσει την Ελλαδα."

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kokkino_main

Ενα βιβλίο με φόντο τη Γενοκτονία των Ποντίων έγινε η βάση για μία από τις ακριβότερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης - Η αθωότητα, η βαρβαρότητα και η Ιστορία περιπλέκονται με εξαιρετικά αποτελέσματα

36
black_sea

Τι προβλέπει η Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας- Τα Διεθνή Δικαστήρια και η οριοθέτηση της ΑΟΖ από αυτά- Οι περιπτώσεις που απασχόλησαν τα Διεθνή Δικαστήρια και η συσχέτισή τους με τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

14
smoke3

Οι πρόγονοί μας ήταν άκρως φυσιογνωμιστές και ¨ειδικοί ¨στη αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος. Έχω βρει άπειρα άρθρα γύρω από τα θέματα αυτά. Διάλεξα σήμερα κάτι σχετικό με το τσιγάρο διότι συν τοις άλλοις ήταν και επικίνδυνα θεριακλήδες.