Gogl-mogl: Το παλιό σπιτικό γιατροσόφι που μοιάζει με σούπα και λατρεύει η Barbra Streisand

Gogl-mogl: Το παλιό σπιτικό γιατροσόφι που μοιάζει με σούπα και λατρεύει η Barbra Streisand

Από τότε που υπάρχουν πονεμένοι λαιμοί, καταρροή και βήχας, υπάρχουν και οι σπιτικές θεραπείες 

kogel-mogel-mk
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της η γνωστή τραγουδίστρια, Barbra Streisand, θυμήθηκε ότι η μητέρα της, της συνέστησε μετά την πρώτη της μεγάλη συναυλία, ένα γιατροσόφι για να ξεκουραστούν οι φωνητικές χορδές της, από την ένταση. «Το πρώτο πράγμα που είπε, θυμάμαι, ήταν "Η φωνή σου χρειάζεται αυγά. Πρέπει να χρησιμοποιείς gogl-mogl, γιατί η φωνή σου πρέπει να γίνει πιο δυνατή"». Και έτσι έκανε. Η θεραπεία που της πρότεινε δεν είναι όμως άγνωστη μεταξύ της εβραϊκής κοινότητας, η οποία υιοθετεί εδώ και δεκαετίες αυτό το γιατροσόφι, πιστεύοντας ότι βοηθάει στα κρυολογήματα και τα αναπνευστικά προβλήματα.
barbra

Πιο συγκεκριμένα, το ποτό που ονομάζεται επίσης κογκλ-μογκλ και γκουγκλ-μαγκλ είναι ουσιαστικά σαν ένα ζεστό αυγοτάραχο, αραιωμένο για να είναι πόσιμο. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως φάρμακο στις εβραϊκές κοινότητες των Ασκενάζι της Ανατολικής Ευρώπης για τον πονόλαιμο, τον βήχα και τη λαρυγγίτιδα. Ωστόσο, το γιατροσόφι αυτό ξεπέρασε την περιοχή της Ευρώπης και διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και στα μέρη όπου οι άνθρωποι μιλούσαν γίντις – η γλώσσα του μεγαλύτερου μέρους του Εβραϊκού πληθυσμού.

Κλείσιμο
44161779_l_normal_none

Η προέλευσή του συνδέεται με έναν θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο, κάποτε στην πόλη Mogilev, στη Ρωσία, ζούσε ένας ψάλτης με το όνομα Γκόγκελ, ο οποίος τραγουδούσε στη χορωδία της συναγωγής της πόλης. Μια μέρα, ο ψάλτης Γκόγκελ κρυολόγησε και έχασε την φωνή του και στη συνέχεια τη δουλειά του. Δοκίμασε τα πάντα για να ανακτήσει τη φωνή του, αλλά τίποτα δεν βοήθησε. Τελικά, κάποιος του έφερε ένα παλιό φάρμακο: ωμά αυγά αναμεμειγμένα με κρασί. Όπως αποδείχθηκε, στον Κάντορ Γκόγκελ άρεσε πολύ η ζάχαρη, οπότε αποφάσισε να την προσθέσει στο μίγμα. Το φάρμακο αυτό τον βοήθησε να ανακτήσει την υπέροχη φωνή και έτσι το παρασκεύασμα πήρε το όνομα gogol-mogol.

Τι είναι το γκογκλ-μογκλ;

Αν και η συνταγή του έχει πολλές διαφορετικές παραλλαγές, το κοινό στοιχείο του είναι οι κρόκοι αυγών καλά χτυπημένοι με τη ζάχαρη. Άλλες εκδοχές περιλαμβάνουν ασπράδια αυγών, γάλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο, μέλι, φλούδα εσπεριδοειδών, χυμό και ρούμι ή κονιάκ. Μοιάζει με το αμερικάνικο eggnog και το ελληνικό αυγοτάραχο. Κάποιοι επίσης το συγκρίνουν με το zabaione, το οποίο είναι ένα ιταλικό επιδόρπιο που μερικές φορές σερβίρεται ως ρόφημα και φτιάχνεται από κρόκους αυγών, ζάχαρη και γλυκό κρασί.
Πέρα από τον θρύλο που το περιβάλλει, μπορεί να αναρωτιέστε αν υπάρχει όντως κάποια επιστήμη πίσω από το gogol-mogol. Μήπως το φάρμακο λειτουργεί πραγματικά για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου, της λαρυγγίτιδας και των συμπτωμάτων του κρυολογήματος; Η απάντηση φαίνεται να είναι θετική.

Τα αυγά και το μέλι που συνήθως περιέχει, μπορούν και τα δύο να περιθάλψουν το λαιμό και να τον κάνουν να αισθάνεται λιγότερο τραχύς. Το γκογκλ – μογκλ, όπως και τα περισσότερα ζεστά ροφήματα είναι επίσης πολύ καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο. Και το γάλα, που έχει στη συνταγή του, περιέχει τρυπτοφάνη, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε. Αν επιθυμείτε να το δοκιμάσετε οι ίδιοι, αφού βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε κάποιο από τα υλικά του, μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή:

44375437_l_normal_none

Συστατικά

1 ωμό αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1/2 γάλα
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο

Οδηγίες

Σε ένα φλιτζάνι, χτυπήστε το ωμό αυγό - ή μόνο τον κρόκο αν δεν σας αρέσει το ασπράδι - με το μέλι. Ανακατέψτε δυνατά μέχρι να αναμειχθεί και να αφρίσει. Σε ένα ξεχωριστό φλιτζάνι, ζεστάνετε το γάλα και το ανάλατο βούτυρο. Το βούτυρο θα πρέπει να λιώσει εντελώς. Το γάλα θα πρέπει να είναι πολύ ζεστό, αλλά να μην καίγεται. Ρίξτε το μείγμα γάλακτος και βουτύρου στο φλιτζάνι με το αυγό και το μέλι. Φροντίστε να το ανακατεύετε γρήγορα και συνεχώς ενώ το ρίχνετε. Πιείτε, όσο είναι ζεστό, με μικρές γουλιές.

44161783_l_normal_none

Fun Facts για το γκογκλ - μογκλ

Εκτός από την Barbra Streisand, που έπινε το γιατροσόφι όσο ήταν παιδί και έπειτα το χρησιμοποιούσε ως ενήλικη για να καταπραΰνει την φωνή της, και άλλοι άνθρωποι ιστορικά το χρησιμοποιούσαν. Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Εντ Κοχ, μοιράστηκε το 1978 με τους δημοσιογράφους τη θεραπεία του, για το κοινό κρυολόγημα: "Το γκουγκλ-μογκλ είναι ένα ποτό που είναι γνωστό για την σχεδόν μαγική του επίδραση. ... Είναι πολύ καλύτερο από έναν γιατρό. Με έναν γιατρό μένετε στο σπίτι για μια εβδομάδα και θα θεραπευτείτε. Με το γκουγκλ-μογκλ θα είστε σε θέση να πάτε στη δουλειά και θα θεραπευτείτε σε λιγότερο από μια εβδομάδα", είχε δηλώσει. Σήμερα το όνομα γκόγκολ-μόγκολ είναι πολύ δημοφιλές στη Ρωσία, καθώς αρκετά εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ ονομάζονται "Γκόγκολ-Μόγκολ", ενώ ορισμένα αλκοολούχα κοκτέιλ, επιδόρπια και μιλκσέικ έχουν επίσης λάβει αυτό το παρατσούκλι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης