Τέλμο Ροντρίγκεθ: Ο επαναστάτης αμπελουργός και ο «θησαυρός» της Σιέρα Ντε Γκρέδος

Τέλμο Ροντρίγκεθ: Ο επαναστάτης αμπελουργός και ο «θησαυρός» της Σιέρα Ντε Γκρέδος

Η συναρπαστική διαδρομή ενός τύπου που ταξίδεψε σε όλη την Ισπανία για να βρει και να σώσει παλιούς αμπελώνες ώστε να δημιουργήσει μοναδικά κρασιά

telmo
Ο Τέλμο Ροντρίγκεθ κοίταξε εκείνες τις λίγες ρίζες πάνω στην κορυφή ενός λόφου, που απείχαν ένα η μία από την άλλη, κοντές, αναιμικές, σε μια ξερική όσο και άνυδρη τοποθεσία της οροσειράς Σιέρα ντε Γκρέδος.

Η δίψα του να ταξιδέψει και να ανακαλύψει παλιά αμπέλια, τον έφερε εκείνη την συννενφιασμένη μέρα του 1999 στην περιοχή του Σεμπρέρος και σε αυτούς τους άγριους ουσιαστικά αμπελώνες, που επιζούσαν στο πείσμα των καιρών και της εγκατάλειψης από τους ιδιοκτήτες του.
Γόνος της οικογένειας Ροντρίγκεθ στην οποία ανήκει το οινοποιείο Ρεμελούρι στην Ριόχα, ο Τέλμο αποδείχθηκε απο νεαρός ακόμη ένας επαναστάτης αμπελουργός με όραμα.

Μεγαλωμένος σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούσαν τα σταφύλια, οι αμπελώνες και το κρασί, σπούδασε οινολογία στο Μπορντό και άρχισε να δουλεύει για λίγο σε κάποια κτήματα εκεί, όχι όμως για πολύ.    


Κλείσιμο
Τον γοητεύει πολύ γρήγορα η νοοτροπία των παραγωγών της Νότιας Γαλλία, που είναι πιο κοντά στο αμπέλι τους και γυρίζοντας στην πατρίδα του, νιώθει περιορισμένος στην οικογενειακή ιδιοκτησία.

Ξέρει ότι η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση αμπελώνας στον κόσμο με 966,000 εκτάρια, δηλαδή 9.966.000 στρέματα και μια χώρα που έχει πολλούς καλλιεργητές με μικρές συνήθως ιδιοκτησίες, οι οποίοι πουλάνε τα σταφύλια τους στις μεγάλες εταιρείες ή στους συνεταιρισμούς.
Η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ριόχα από όπου κατάγεται ο Τέλμο, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να την αλλάξει και έτσι από τα μέσα της δεκαετίας του '90, αρχίζει να ταξιδεύει σε βουνά και πεδιάδες αναζητώντας κρυμμένους οινικούς θησαυρούς.    


Αφήνει πίσω του για μεγάλα διαστήματα την Bodega Remelluri της οικογένειας του, έναν από τους πιο παλιούς και ιστορικούς οίκους στην Ριόχα, με εγκαταστάσεις απο τον 10ο αιώνα και πέτρινες πεζούλες στους αμπελώνες, που βρίσκονται εκεί από την Ρωμαϊκή εποχή.
Η νοοτροπία του είναι να βλέπει το κρασί από την μεριά του αμπελουργού και όχι του οινοποιού-μεγαλου παραγωγού που αγοράζει σταφύλια ενώ έχει ήδη ξεκινήσει στις αρχές του 1990 με τον φίλο-οινολόγο Πάμπλο Εγκουθκίνα την Compania de Vinos Telmo Rodriguez.
Οραματίζεται κρασιά από αυτόχθονες ποικιλίες της Ισπανίας και  αμπελώνες μεγάλης ηλικίας, που αφθονούν στην χώρα του, δύο στοιχεία που θέλει να διασωθούν και να «λάμψουν».



Τα προβλήματα και ο θρίαμβος
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι συγκεκριμένοι αμπελώνες- θησαυροί,  βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσβατες περιοχές όπως στην Σιέρα Ντε Γκρέντος, απαιτούν χειρωνακτική καλλιέργεια, είτε λόγω της τοποθεσίας είτε γιατί είναι ακανόνιστοι, σε «κύπελλο» όπως αποκαλούνται.
Η προσέγγιση του Τέλμο είναι απλή και ξεκάθαρη.

Σε κάθε περιοχή και σε κάθε αμπέλι ο αμπελουργός φροντίζει για την ποιότητα της πρώτης ύλης, όσο επίπονη και αν είναι η προσπάθεια, με αποκλειστικά χειρωνακτική εργασία, οργανική καλλιέργεια, ενώ δεν αλλάζει το κλάδεμα σε πιο παραγωγικά μοντέλα και δεν αλλάζουν οι ποικλίες, ακόμα και αν δεν είναι δημοφιλείς.
Ο Ροντρίγκεθ και η ομάδα του στο οινοποιείο παρακολουθούν το αποτέλεσμα και δεν προσπαθούν να διορθώσουν κάτι, ενώ η συγκεκριμένη προσεγγιση για τα δεδομένα της Ισπανίας με τις μεγάλες οινοποϊίες ήταν και είναι μια επανάσταση.



Ο Τέλμο Ροντρίγκεθ καλλιεργεί σήμερα 43 διαφορετικές ποικιλίες, σε 80 εκτάρια-δηλαδή μόλις 800 στρέμματα-που χωρίζονται σε 355 αμπελοτεμάχια απλωμένα στην Ιβηρική χερσόνησο: Rioja Alavesa, Rueda, Toro, Ribera Del Duero, Alicante, Malaga, Valdeoerras, και φυσικά  στην Sierra De Gredos την περιοχή που σώθηκε κιριολεκτικά από μερικούς τρελλούς, όπως ο Τέλμο.
Σε μια περιοχή άγονη φτωχή, αραιοκατοικημένη, με αιωνόβια αμπέλια Γκσαρνάσα-το γνωστό Γκρενάς στην Γαλλία-οι κάτοικοι θα τα ξερίζωναν αν δεν έμπαινε μπροστά αυτός ο επαναστάτης του κρασιού.



Αυτός που μετά από αυτό το tour de force ετών, επέστρεψε και στην οικογενειακή Bodega Remelluri, βγάζοντας μια από τις καλύτερες Rioja, κερδίζοντας δίκαια τον χαρακτηρισμό «τρομερό παιδί του Ισπανικού αμπελώνα».  
Ίσως επειδή είναι αυτός που έδωσε φωνή και κίνητρα  στους μικρούς αμπελουργούς και στους  ανεξάρτητους παραγωγούς της Ισπανίας λέγοντας: «Δεν είμαστε ανταγωνιστές, είμαστε συνάδελφοι».



Πέρυσι το καλοκαίρι επισκέφθηκε την Ελλάδα και έκανε διακοπές στα νησιά του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων, απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο.
Ζήτησε μάλιστα από φίλους του στην χώρα μας συμβουλές για το που να φάει όταν βρέθηκε στις Σπέτσες για λίγες ημέρες, ενώ ρώτησε ποια είναι τα ελληνικά κρασιά που θα έπρεπε να δοκιμάσει.
Δείγμα και αυτό της mentalite ενός ανθρώπου που βγήκε μπροστά για να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τους οινικούς θησαυρούς της Ισπανίας, βάζοντας μπροστά το «εμείς» κι όχι το «εγώ.         

Ειδήσεις σήμερα:

Επιδόματα ανεργίας: Έρχονται πληρωμές - Ποιοι οι δικαιούχοι και πότε πάνε ταμείο

Κορωνοϊός: Πάνω από 1,5 εκατ. δόσεις εμβολίων αναμένεται να παραληφθούν τον Απρίλιο

Τσίπρας: Τρία ερωτήματα προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης