Ευγένιος Γκέραρντ: Ο άνθρωπος που κέρδισε τον σεβασμό όλων των φιλάθλων

Ευγένιος Γκέραρντ: Ο άνθρωπος που κέρδισε τον σεβασμό όλων των φιλάθλων

Ενωσε το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τη ζωή και το θάνατό του - Αγαπητός από όλους, φιλάθλους, οπαδούς, παράγοντες και στελέχη - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του στο σπίτι του στην Κρήτη που αγάπησε πολύ

Ευγένιος Γκέραρντ: Ο άνθρωπος που κέρδισε τον σεβασμό όλων των φιλάθλων
Ο φιλέλλην Ολλανδός, ο Ευγένιος Γκέραρντ, άφησε το δικό του αποτύπωμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο θάνατός του σε ηλικία 77 ετών
ένωσε, έστω και για λίγο, όλους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Ύμνοι γράφονται για εκείνον, τον άνθρωπο που έγινε ένα με την κρητική γη και δίδαξε ήθος. Το πέρασμά του από τούτο τον τόπο πέρασε στην ιστορία. Τίμησε τη δεύτερη πατρίδα του και τιμήθηκε. 

Αποκορύφωμα
το φιλικό προς τιμήν του
Κλείσιμο
πριν από 1,5 μήνα, όπου παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, έδωσε το παρών σε αναπηρικό καρότσι φανερά καταβεβλημένος. Κάποιοι είπαν ότι κρατήθηκε στη ζωή για να ζήσει αυτές τις στιγμές στο Γεντί Κουλέ, το γήπεδο του ΟΦΗ.



Ο Γκέραρντ ήρθε στον ΟΦΗ ως προπονητής το 1985 και έμεινε μέχρι το 2000. Συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του κρητικού συλλόγου με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1987, επικρατώντας στα πέναλτι με 3-1 του Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή.

Τη σεζόν 1985-1986, στη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα του Ηρακλείου, ο ΟΦΗ τερμάτισε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α' Εθνικής, μόλις πέντε πόντους πίσω από πρωταθλητή Ελλάδας Παναθηναϊκό. Την επόμενη σεζόν τερμάτισε 3ος, πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Το 1987-1988 με γκολ του Στέφανου Βάβουλα στη νίκη επί του Παναθηναϊκού έφερε τον ΟΦΗ για πρώτη φορά πάνω από τον ΠΑΟ στο πρωτάθλημα,

Το 1986-1987, ο Γκέραρντ διεύθυνε ως μαέστρος ορχήστρας τον ΟΦΗ στον πρώτου ευρωπαϊκού αγώνα. Νίκησε με 1-0 επί της Χάιντουκ Σπλιτ στο Κύπελλο UEFA. Στον επαναληπτικό οι Κρητικοί ηττήθηκαν με 1-4 και αποκλείστηκαν.

Το 1993 έγραψε ιστορία, οδηγώντας τους Κρητικούς στους “16” του Κυπέλλου Κυπελλούχων, μετά από νίκη 2-0 στο Ηράκλειο, με την οποία ανέτρεψε την ήττα 0-1 του "Βιθέντε Καλδερόν".



Από τα χέρια του πέρασαν και αναδείχθηκαν δεκάδες ποδοσφαιριστές, Έλληνες και ξένοι. Στον κατάλογο αυτό ξεχωρίζουν ο Νίκος Νιόπλιας και ο Νίκος Μαχλάς. Ο Μοχάμεντ Ντιάρα μπορεί να μην έμεινε πολύ στο Ηράκλειο, όμως με προπονητή τον Γκέραλντ έβαλε τις ποδοσφαιρικές βάσεις που τον οδήγησε μέχρι τη βασική ενδεκάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Άλλα ονόματα είναι ο Αλεσάντρο Ίσις, ο Χάιμε Βέρα, ο Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς και ο Ρόναλντ Γκόμες, Νίκος Παπαδόπουλος, Μανώλης Δερμιτζάκης, Παύλος Αδάμος, Θανάσης Κολιτσιδάκης, Πέτρος Μαρινάκης, Ηλίας Πουρσανίδης, Κώστας Κιάσσος, Γιάσμινκο Βέλιτς, Γρηγόρης Παπαβασιλείου, Γιώργος Βλαστός, Γιάννης Σαμαράς.

Μετά από 15 χρόνια, το 2000 με την ανατολή του νέου αιώνα ο Γκέραρντ αποχωρεί από τον πάγκο του ΟΦΗ. Τότε είχε δηλώσει σε συνέντευξη που έδωσε: «Θέλω να πω ότι δεν έφυγα από τον ΟΦΗ. Με έδιωξαν. Ήθελα να σταματήσω από τη θέση του προπονητή, γιατί σε μια συνάντηση που είχα με τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος έκανε το κουμάντο μετά τον θάνατο του Θοδωρή Βαρδινογιάννη, μου είχε πει ότι θα έδινε την ομάδα στον γιο του, τον Τζίγκερ. Εγώ δεν ήμουν σύμφωνος με αυτή την απόφαση, διότι πίστευα ότι ο Τζίγκερ δεν αγαπούσε την ομάδα. Τότε πήρα την απόφαση να σταματήσω να δουλεύω ως προπονητής και να αναλάβω άλλη θέση. Δεν ήθελα ποτέ να φύγω από τον ΟΦΗ, γιατί ήταν η ομάδα μου. Η ζωή μου ήταν στο Ηράκλειο».

Άφησε τον ΟΦΗ στην 4η θέση της Α' Εθνικής. Όμως δεν αποχώρησε από την Ελλάδα. Ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος στην ΑΕΚ το 2000. Το 2001 πήγε στην Κύπρο στον ΑΠΟΕΛ. Τον επόμενο χρόνο κάθισε στον πάγκο του Ηρακλή. Η τελευταία εμφάνιση στους πάγκους ήταν το 2010 στην Παναχαϊκή. Έμεινε μόνο δύο μήνες. Ενδιάμεσα διετέλεσε τεχνικός σύμβουλος και σκάουτ της ΑΕΚ.

Τα τελευταία χρόνια, ο Γκέραρντ επέλεξε να μείνει μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Παντρεύτηκε το 2004 την Κατερίνα Τραβαγιάκη, και μαζί απέκτησαν δύο γιους τον Μανόλη και τον Μηνά. Πήρε ελληνική υπηκοότητα και άρχισε να ασχολείται με την παραγωγή κρασιού από τα αμπέλια του. Η επωνυμία του κρασιού; "Γκεραρντάκης"!


Σε λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός του
Οι πόρτες του σπιτιού του στην Ελιά του Ηρακλείου θα ανοίξουν σήμερα Τετάρτη για όλους τους φίλους, τους γνωστούς, αλλά και τους απλούς φίλαθλους του ποδοσφαίρου, που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτήν τη θρυλική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης στο χωριό του Ηρακλείου όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μακροβιότερος προπονητής σε μία ομάδα στην Ελλάδα και εκεί θα πραγματοποιηθεί και η κηδεία του.







Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΟΦΗ:
«Ο ΟΦΗ μας, έγινε σήμερα, πραγματικά, πολύ φτωχός. Καλό ταξίδι Μίστερ. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Ολλανδέ, Ολλανδέ».


Ανακοίνωση του Γιώργου Βασιλειάδη
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Ο ελληνικός αθλητισμός θρηνεί για τον θάνατο του Ευγένιου Γκέραρντ. Ενός ανθρώπου που, με τον απαράμιλλο επαγγελματισμό του, την αγάπη του για το άθλημα και τους αθλητές του καθώς και το ήθος του, άφησε το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξή του. Ο Γκέραρντ αγάπησε τη χώρα μας, ιδιαίτερα την αγαπημένη του Κρήτη, το νησί που έγινε η δεύτερη πατρίδα του. Και οι Έλληνες αναγνωρίσαμε την αξία του κατατάσσοντάς τον στις καρδιές μας ως μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του ποδοσφαίρου μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στην αθλητική οικογένεια του ΟΦΗ".


Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού
 
"Η οικογένεια του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ευγένιου Γκέραρντ, ενός σημαντικού προπονητή, ενός σπουδαίου φιλέλληνα".


Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
"Το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε φτωχότερο. Η απώλεια του Ευγένιου Γκέραρντ είναι τεράστια γιατί «έφυγε» ένας δάσκαλος του αθλήματος, ένας φανατικός φιλέλληνας που με τα χρόνια έγινε πραγματικός Έλληνας, μια χαρισματική προσωπικότητα.
Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Καλό ταξίδι Ευγένιε... #RIP
".


H ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός
"Μία από τις πιο γνώριμες, αγαπητές και αξιοσέβαστες φυσιογνωμίες του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ο Ευγένιος Γκέραρντ, ένας άνθρωπος που έμοιαζε να είναι πάντα «παρών» στο ποδόσφαιρό μας σαν υπόδειγμα ήθους και σαν σημείο αναφοράς κάθε ωραίας ποδοσφαιρικής ιστορίας θα ανήκει στο εξής στο «Πάνθεον» του ελληνικού αθλητισμού. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος".


Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης
"Η ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους οικείους του Ευγένιου Γκέραρντ, αλλά και της ευρύτερης οικογένειας του ΟΦΗ. Ο Ευγένιος Γκέραρντ αποτέλεσε εμβληματική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου και δη του ποδοσφαίρου της περιφέρειας".


Η ανακοίνωση της ΑΕΚ
 
"Με βαθιά οδύνη για τον χαμό του Ευγένιου Γκέραρντ η ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο Ευγένιος Γκέραρντ υπήρξε μία εκ των πλέον εμβληματικών μορφών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και αποτελεί τεράστια τιμή και παρακαταθήκη για την ομάδα μας το γεγονός ότι την υπηρέτησε από δύο διαφορετικά πόστα ως τεχνικός σύμβουλος δίπλα στον Τόνι Σαβέβσκι το 2000 και πέντε χρόνια αργότερα ως διευθυντής του τμήματος σκάουτινγκ. Το στίγμα του Ευγένιου Γκέραρντ θα παραμείνει ανεξίτηλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και με την προσφορά του θα αποτελεί διαχρονικά πρότυπο προς μίμηση. Καλό ταξίδι, δάσκαλε".


Η ανακοίνωση του Πανιωνίου 
"Η ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ευγένιου Γκέραρντ για το χαμό του. Ο Ευγένιος Γκέραρντ τίμησε το ελληνικό ποδόσφαιρο και πρόσφερε σε αυτό διαχρονικά".


Η ανακοίνωση του Πλατανιά 
"Το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε από σήμερα φτωχότερο με την απώλεια του Ευγένιου Γκέραρντ, ενός μεγάλου δασκάλου και σημαντικού φιλέλληνα. Η ΠΑΕ Πλατανιάς Χανίων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του".


Η ανακοίνωση του Απόλλωνα Σμύρνης 
"Η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης εκφράζει τη βαθιά θλίψη της και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του Ευγένιου Γκέραρντ, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Ευγένιος Γκέραρντ αποτέλεσε για πολλά χρόνια άνθρωπο-κόσμημα του ποδοσφαίρου μας. Καλό ταξίδι".


Η ανακοίνωση του Παναιτωλικού
"Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Ευγένιου Γκέραρντ, ο οποίος με όσα προσέφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την προσωπικότητα και το ήθος του κέρδισε την καθολική αποδοχή και αναγνώριση".


Η ανακοίνωση του Λεβαδειακού 
"Μία από τις πιο σπουδαίες, αγαπητές και αξιοσέβαστες φυσιογνωμίες του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ο Ευγένιος Γκέραρντ, ένας άνθρωπος πραγματικά κύριος και από τους ελάχιστους που πρόσφεραν πραγματικά στον αθλητισμό.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε από σήμερα φτωχότερο με την απώλειά του. Η ΠΑΕ Λεβαδειακός εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει Δάσκαλε…".


Η ανακοίνωση της Κέρκυρας
"Η ΑΟΚ ΠΑΕ ΚΕΡΚΥΡΑ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ευγένιου Γκεράρντ. Θα τον θυμόμαστε για όσα προσέφερε διαχρονικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο".


Η ανακοίνωση της Super League
"Σύσσωμη η ποδοσφαιρική οικογένεια της Super League εκφράζει την θλίψη της για τον θάνατο του Ευγένιου Γκέραρντ και απευθύνει στους οικείους του θερμά συλλυπητήρια. Η σημαντική προσφορά του Ευγένιου Γκέραρντ στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα παραμείνει ανεξίτηλη στις μνήμες όλων των φιλάθλων, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης".


Η ανακοίνωση της ΕΠΟ 
"Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκφράζει τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Ευγένιου Γκέραρντ στην οικογένειά του και στους οικείους του. Ο σπουδαίος Ευγένιος Γκεραρντ είχε ‎μοναδική παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σφράγισε μια ολόκληρη εποχή και άφησε το ξεχωριστό στίγμα της προσωπικότητας, των ποδοσφαιρικών του γνώσεων και προπονητικών του ικανοτήτων όπου κι αν εργάστηκε".


Η ανακοίνωση του ΑΠΟΕΛ
"Καλό παράδεισο Δάσκαλε...το όνομα σου θα είναι για πάντα γραμμένο στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ. Σε ευχαριστούμε για όλα. Αιωνία σου η μνήμη".


Η ανακοίνωση του Άρη
"Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ευγένιου Γκέραρντ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.
Ο Ολλανδός προπονητής ήταν από τους ανθρώπους που απολάμβαναν του καθολικού σεβασμού, αφήνοντας το προσωπικό του ανεξίτηλο στίγμα τόσο στην ομάδα του Ο.Φ.Η. όσο και γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει…".


Η ανακοίνωση της Παναχαϊκής
"Η Διοίκηση, το ποδοσφαιρικό και τεχνικό team και σύσσωμη η οικογένεια της ΠΑΕ Παναχαϊκή 1891, εκφράζουν τα βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του εμβληματικού Ευγένιου Γκέραρντ που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Ο σπουδαίος προπονητής και άνθρωπος "ταξίδεψε" για την γειτονιά των αγγέλων σκορπίζοντας θλίψη όχι μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την οικογένεια του ΟΦΗ στον οποίο πρόσφερε τα μέγιστα, αλλά και στην μεγάλη "κοκκινόμαυρη" οικογένεια, της οποίας διετέλεσε μέλος της πριν λίγα χρόνια. Η ΠΑΕ Παναχαϊκή 1891 εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στους οικείους του Ευγένιου Γκέραρντ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει".


Η ανακοίνωση του Πανσερραϊκού
"Φτωχότερο με το καλημέρα του 2018 το ελληνικό ποδόσφαιρο. Καλό ταξίδι τεράστιε Γκεραρντάκη...όλοι οι ποδοσφαιροφίλοι της χώρας χαιρετούμε και ευχαριστούμε έναν από τους πιο ντρέτους ανθρώπους που πέρασαν από αυτόν τον χώρο για όλα όσα μας χάρισες. Καλή δύναμη στην οικογένεια σου".


Η ανακοίνωση του Ηρακλή
"Το Δ.Σ. του Ποδοσφαιρικού Τμήματος του Ηρακλή με θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του Ευγένιου Γκέραρντ που διετέλεσε προπονητής της Ομάδας μας (2002-2004) και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του".


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης