Οι «Αμαζόνες» του Αθηναϊκού που μπήκαν στο βιβλίο Γκίνες

Οι «Αμαζόνες» του Αθηναϊκού που μπήκαν στο βιβλίο Γκίνες

Τα περισσότερα κορίτσια του Χρήστου Ζευγώλη είναι άνεργα και συντηρούνται από τις πενιχρές απολαβές που δίνει ο σύλλογος

Οι «Αμαζόνες» του Αθηναϊκού που μπήκαν στο βιβλίο Γκίνες
Οι «αμαζόνες» της ομάδας μπάσκετ του Αθηναϊκού έγραψαν με χρυσά γράμματα τη δική τους ιστορία στο άθλημα. Μετά το Ευρωπαϊκό τρόπαιο του 2010 κάνουν για μια ακόμη φορά περήφανη την Ελλάδα σημειώνοντας 91 σερί νίκες και κατακτώντας μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, εκτοπίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου Κονέκτικατ.

Οι επιτυχίες για τα «χρυσά» κορίτσια του Γιώργου Ζευγώλη φαίνεται πως είναι υπόθεση ρουτίνας. Το 2010 κατέκτησαν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ ενώ μόλις τον περασμένο Νοέμβριο έβαλαν στόχο και κατάφεραν να ισοφαρίσουν το ρεκόρ των 80 συνεχόμενων νικών που κατείχε ο Άρης των Γκάλη και Γιαννάκη. Έτσι η ομάδα του Βύρωνα που από το 2008 παραμένει αήττητη, έβαλε στο μάτι και το ρεκόρ Γκίνες των 90 συνεχόμενων νικών της ομάδας του πανεπιστημίου Κονέκτικατ. Κόντρα λοιπόν στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου και έτσι γράφτηκε ακόμα μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου.

Ωστόσο, ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μπορεί οι «αμαζόνες» να καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ στα παρκέ, ωστόσο οι περισσότερες είναι άνεργες και συντηρούνται από τις πενιχρές οικονομικές απολαβές που δίνει ο σύλλογος αφού ακόμα δεν έχουν πάρει τα χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τους χορηγούς για το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Κάποιες μάλιστα έχουν οικογένεια και παιδιά, γεγονός που καθιστά ακόμα δυσκολότερη την επιβίωσή τους. Όλα αυτά όμως έξω από τα γήπεδα γιατί εκεί, μεγαλουργούν.

Κλείσιμο
Καθημερινά προπονούνται επί ώρες στο γήπεδο της Εργάνης, ακριβώς δίπλα από το Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα και μοναδικός τους στόχος είναι οι νίκες και τα τρόπαια. Μεταξύ τους νιώθουν σαν μια μεγάλη οικογένεια. Μοιράζονται προσωπικές τους στιγμές άλλοτε καλές και άλλοτε άσχημες. Η μασκότ του παρκέ είναι ο 5χρονος γιος, της Κατερίνας Χαλικιά, και του βετεράνου παίκτη του μπάσκετ, Κώστα Παταβούκα. Τον γνωρίζουν και τον φροντίζουν όλοι, την ώρα που αυτός καμαρώνει τη μαμά του και κάνει όνειρα για το δικό του αθλητικό μέλλον. Όλα τα «χρυσά» κορίτσια σχεδιάζουν το μέλλον και τις επόμενες διακρίσεις τους με αισιοδοξία.

Ενας από τους πρωτεργάτες της επιτυχημένης πορείας της ομάδας είναι ο προπονητής κ. Γιώργος Ζευγώλης. Όπως αναφέρει στο protothema.gr, «η επιτυχία οφείλεται στην οργανωμένη δουλειά. Εγώ βρέθηκα στον πάγκο της ομάδας στις 17 από τις 91 συνεχόμενες νίκες. Ήταν εκπληκτικές οι στιγμές που ζήσαμε. Το γυναικείο μπάσκετ είναι ένα όμορφο αλλά παραμελημένο άθλημα. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες που θα μπορούσαν να έχουν ανάλογη πορεία αλλά δεν υπάρχουν κίνητρα και βοήθεια. Εξάλλου, η οικονομική κρίση είναι άλλοθι και για την Πολιτεία και για τους χορηγούς»

Οι «αμαζόνες»



Δήμητρα Καλέντζου – Αρχηγός της ομάδας
«Μετά την ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ που μπήκε στο Γκίνες σημειώνοντας ρεκόρ θεατών (80.000) όταν σήκωσε το ευρωπαϊκό τρόπαιο το 1968 στο Παναθηναϊκό στάδιο σειρά έχει ο Αθηναϊκός των επιτυχιών. Αυτή η διάκριση ήρθε μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια. Είναι μια τεράστια επιτυχία όχι μόνο για τον Αθηναϊκό αλλά και για όλο το γυναικείο μπάσκετ που δυστυχώς στην Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο. Η αρχή έγινε πριν από 3,5 χρόνια, συνεχίζεται και ακόμα δεν έχει τελειώσει. Η ομάδα έχει πολλά ακόμα να προσφέρει και πάμε για πολύ περισσότερες σερί νίκες».




Κατερίνα Χαλικιά
«Είναι μια πολύ σημαντική νίκη όχι μόνο για το μπάσκετ αλλά για τον αθλητισμό γενικότερα. Αυτές οι διακρίσεις συνεχίζουν να δίνουν κίνητρα και στους νεότερους να συνεχίσουν να αθλούνται. Δυστυχώς οι εποχές είναι δύσκολες και ο αθλητισμός έχει επηρεαστεί από τα οικονομικά προβλήματα. Είμαι μητέρα δύο παιδιών 2,5 και 5 ετών και ζω τις καθημερινές δυσκολίες. Παρόλα αυτά ο αθλητισμός είναι μια διέξοδος από την άσχημη πραγματικότητα. Δίνει χαρές και ελπίδες».




Βάσω Τρεμκατζή
«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα. Ευχαριστώ τις συμπαίκτριές μου αλλά και τον Δήμαρχο κ. Χαρδαλιά ο οποίος είναι συνεχώς κοντά στην ομάδα και την στηρίζει. Οι 91 σερί νίκες είναι κάτι ξεχωριστό που δύσκολα μπορείς να το πιστέψεις. Παρόλα αυτά είναι αλήθεια και όλες μας ζούμε το όνειρο».




Ολγα Χατζηνικολάου
«Το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι πολύ υποβαθμισμένο και για τον λόγο αυτό χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο που σημειώσαμε αυτό το ρεκόρ και γραφτήκαμε στο βιβλίο Γκίνες. Μακάρι να μην μας θυμούνται μόνο στις επιτυχίες όπως έγινε στο ευρωπαϊκό το 2010 αλλά η βοήθεια της Πολιτείας να έχει διάρκεια. Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνει ο Αθηναϊκός για να του δώσουν σημασία».




Λολίτα Λύμουρα
«Είμαστε πλέον στο Γκίνες. Με χρυσά γράμματα. Καταρρίψαμε το ρεκόρ της ομάδας του Πανεπιστημίου Κονέκτικατ. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ. Αυτές οι διακρίσεις ελπίζουμε να αφυπνίσουν και την Πολιτεία. Μετά το ευρωπαϊκό ακόμα περιμένουμε».




Ζωή Κεχαγιά
«Είναι πολύ σημαντική η διάκριση μας αυτή. Τρία χρόνια αήττητο και τώρα το Γκίνες. Ωστόσο, το γυναικείο μπάσκετ είναι περηφρονημένο  χρειαζόμαστε υποστήριξη από την Πολιτεία, τους χορηγούς, τα τηλεοπτικά δικαιώματα».




Δανάη Καμμένου
«Είμαι χαρούμενη. Είμαι η μικρότερη στην ομάδα κι έζησα μοναδικές στιγμές. Ευχαριστώ τον πρόεδρο, τον προπονητή και τις συμπαίκτριές μου».




Έφη Βλάχου
«Είμαστε ένα υγιές σωματείο που ευτυχώς ακόμα αγαπάει και προσφέρει στον αθλητισμό. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ο κ. Χαρδαλιάς που αν και με μειωμένο μπάτζετ κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες. Το Γκίνες είναι μια πολύ αξιόλογη επιτυχία».




Σοφία Κυριακοπούλου
«Το καλό κλίμα στην ομάδα βοήθησε σε όλα τα ρεκόρ, τις διακρίσεις και τις 91 σερί νίκες. Δεν σταματάμε εδώ. Βάζουμε νέους στόχους».  




Μέι Κοτσόπουλος

«Είμαι Ελληνίδα του Καναδά και παίζω σε αυτή την ομάδα 1 χρόνο. Έζησα μοναδικές στιγμές και ελπίζω να συνεχιστούν οι επιτυχίες μας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης