Λάμπης Κωνσταντινίδης: Ο Θεσσαλονικιός διευθυντής σχεδιασμού των Ολυμπιακών Αγώνων αποκαλύπτει τα μυστικά της διοργάνωσης

Λάμπης Κωνσταντινίδης: Ο Θεσσαλονικιός διευθυντής σχεδιασμού των Ολυμπιακών Αγώνων αποκαλύπτει τα μυστικά της διοργάνωσης

Εδώ και δύο δεκαετίες έχει ταυτίσει το όνομά του με το Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό κίνημα - Ο ρόλος του στο Παρίσι 2024

Labis1
Πόσο σημαντικό είναι να διαθέτεις στο βιογραφικό σου συμμετοχή στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα;

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό καθώς αρκεί μια σύντομη έρευνα αναζήτησης της πορείας των στελεχών του «Αθήνα 2004» για να αντιληφθεί κανείς τους λόγους της πολύ μεγάλης ελληνικής επιτυχίας πριν από 20 χρόνια.

Ένα από τα στελέχη εκείνης της διοργάνωσης, είναι άνθρωπος κλειδί στους Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Ο λόγος για τον Λάμπη Κωνσταντινίδη, ο οποίος εδώ και δύο δεκαετίες έχει ταυτίσει τη ζωή του με το Ολυμπιακό και το Παραολυμπιακό κίνημα, είτε πρόκειται για θερινούς, είτε για χειμερινούς Αγώνες.

Ο Θεσσα
λονικιός παράγοντας βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του καλεσμένος του γαλλικού προξενείου αποκάλυψε σχεδόν όλα τα μυστικά των Αγώνων στη γαλλική πρωτεύουσα που θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου, ακριβώς στις 20:24 τοπική ώρα.

Κλείσιμο


Το project των Ολυμπιακών Αγώνων
«Η διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο project, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Για να το συλλάβουμε όλοι μαζί μιλάμε για πάνω από πέντε δισεκατομμύρια τηλεθεατές, μιλάμε για πάνω από δεκατρία εκατομμύρια θεατές, ανθρώπους δηλαδή που θα αγοράσουν εισιτήρια για να έρθουν στις εγκαταστάσεις μας, μιλάμε για πάνω από 200 χώρες που συμμετέχουν, 10.500 αθλητές στους Ολυμπιακούς, 4.500 στους Παραολυμπιακούς, 20.000 δημοσιογράφοι, μπορώ να σας πετάω νούμερα μέχρι αύριο το πρωί.
Ο δικός μας ο ρόλος είναι όλο αυτό το project να το φέρουμε σε πέρας στην ώρα του, να εξασφαλίσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα δουλέψουν, πάνω από 150.000 άνθρωποι οι οποίοι θα εργαστούνε για να διοργανωθούν οι αγώνες στο καλοκαίρι, να μπορέσουν λοιπόν ο καθένας να ξέρει το ρόλο του και να το φέρει σε πέρας στην ώρα του. Απαιτεί προσπάθεια, απαιτεί συγκέντρωση και βεβαίως απαιτεί και έτσι την κινητοποίηση μιας ολόκληρης χώρας, ενός ολόκληρου λαού. Και εκεί είναι που με την μεγάλη υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης, της πόλης του Παρισιού, είμαστε σε θέση σήμερα να είμαστε αισιόδοξοι ότι σε 170 μέρες θα είμαστε έτοιμοι να τα καταφέρουμε».

Ο δικός του ρόλος στο Παρίσι 2024
«Όταν το Σεπτέμβριο του 2017 το Παρίσι ανακηρύχθηκε διοργανώτρια πόλη, πήραμε το φάκελο υποψηφιότητας, πήραμε όλα αυτές τις σελίδες και η δικιά μου δουλειά ήταν να δούμε πώς στα 7 χρόνια που είχαμε μπροστά μας, τι πρέπει να γίνει πρώτο, τι πρέπει να γίνει δεύτερο, ποιοι πρέπει να συνομιλήσουνε μαζί τους, σε ποιον ρυθμό πρέπει να γίνουν τα πράγματα και κυρίως αν χάσουμε χρόνο, γιατί πάντα χάνουμε χρόνο κάποια στιγμή, πού μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο.
Και έκτοτε αυτά τα 7 χρόνια, συνεχώς η προσπάθειά μας να κερδίσουμε χρόνο είτε γιατί μεσολαβεί μια πανδημία, είτε γιατί μεσολαβεί μια κρίση από εδώ από εκεί και συνεχώς να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα. Γιατί βέβαια, οι αγώνες θα γίνουν 26 Ιουλίου του 2024, ό,τι και να πούμε».

Labis2


Ο ρόλος του Έλληνα
Θα έλεγα ότι ως Έλληνας πάντα.. αισθάνεσαι και ως θεματοφύλακας της συγκεκριμένης ιδέας των Ολυμπιακών Αγώνων. Από εκεί πέρα, ως Έλληνας είμαι και επαγγελματίας. Αλλά πολλές φορές όταν συζητάμε θέματα που άπτονται και της κληρονομιάς των Αγώνων, ζητάνε τη γνώμη μου. Έχουμε εδώ τον κ. Βασιλειάδη της λαμπαδηδρομίας, κάποιες ιδέες που είχαμε κατά καιρούς, τις συζητήσαμε. Οι Γάλλοι με ρωτάνε πως θα το εκλάβουν οι Έλληνες διάφορα πράγματα και εγώ τους λέω την άποψή μου».

Στόχος να αναδειχθεί το Παρίσι
Mε τους Aγώνες του Παρισιού, αυτό που θέλαμε είναι οποιοσδήποτε θεατής, οπουδήποτε και να βρίσκεται στον πλανήτη, για τη συγκεκριμένη διοργάνωση να ξέρει, χωρίς να το δει γραμμένο κάπου, ότι είναι Aγώνες του Παρισιού, ότι γίνονται στη Γαλλία. Και για να γίνει αυτό το πράγμα, επιλέξαμε εγκαταστάσεις γύρω από τα μνημεία του Παρισιού και ποιος καλύτερος τρόπος για να αναδειχθεί το Παρίσι, απ' το να γίνει η τελετής έναρξης στην καρδιά της πόλης. Δύο, μάλιστα, γιατί κι η τελετή των Παραολυμπιακών, θα γίνει επίσης στα Ηλύσια Πεδία και στην Πλας ντε λα Κονκορντ.
Επιλέξαμε να γίνουν στο Σηκουάνα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Μια ατελείωτη αρμάδα, όπου όλοι οι αθλητές θα μπορέσουν να γνωρίσουν την αποθέωση, από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, γιατί θα είναι γύρω στις εκατό χιλιάδες οι θεατές με εισιτήριο, αλλά θα υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες χιλιάδες θεατών, όπου χωρίς κανένα απολύτως εισιτήριο, θα μπορούν να είναι εκεί να τους χαιρετήσουν και να πάρουν έτσι μια γεύση αυτής της τελετής. Αυτή την μαζική συμμετοχή θέλαμε πραγματικά να την δείξουμε με πάρα πολλούς τρόπους και ο βασικός ήταν μέσω αυτής της ανοιχτής στο κοινό τελετής έναρξης».

Η δημιουργία των εγκαταστάσεων
«Αυτό ξεκινά από την αρχή, από την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας. Τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να κάνουμε Αγώνες για να χτίσουμε εγκαταστάσεις που λείπουνε, θέλουμε να προωθήσουμε την εικόνα της πόλης, τι θέλουμε; Το Παρίσι έχει εγκαταστάσεις για τα πάντα. Έχει εγκαταστάσεις για το τένις, τις γνωρίζετε, στο Ρολάν Γκαρός, έχει το Σταντ ντε Φρανς για το στίβο. Δεν είχαμε ανάγκη να χτίσουμε εγκαταστάσεις. Είχαμε κολυμβητήρια, είχαμε τα πάντα.
Έλειπε μία πισίνα και είχαμε συγκεκριμένο πλάνο χρηματοδότησης σε βάθος δεκαετιών, όχι απλώς για να το κατασκευάσουμε, και ξέραμε ακριβώς πού πρέπει να γίνει. Γιατί κατασκευάστηκε σε μια περιοχή που τα παιδιά δεν ξέρουν να κολυμπάνε, έχουν ανάγκη την πρόσβαση στο υδάτινο στοιχείο και σε συνεργασία με τη συγκεκριμένη περιοχή είπαμε θα το κάνουμε εκεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι προσωρινές κατασκευές, έτσι για να αναδειχθεί η πόλη.»

Labis3


Τα νερά του Σηκουάνα
«Ήταν λοιπόν ένα τεράστιο πρότζεκτ. Αυτό από μόνο του έχει στοιχίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ως επένδυση του γαλλικού κράτους για να καθαριστεί ο Σηκουάνας, να μην εκβάλλουν αποχετεύσεις σε αυτόν, να μην υπάρχουν βιομηχανικά λύματα κτλ. Και ο σκοπός μας είναι να είναι σε στάνταρ που επιτρέπουν την κολύμβηση σε συγκεκριμένους χώρους. Γιατί ο Σηκουάνας παραμένει ένας ποταμός όπου χρησιμοποιείται και για τη μεταφορά εμπορευμάτων κτλ. Δεν θα κλείσει δηλαδή στην κυκλοφορία.
Αλλά έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια. Καταφέραμε να κάνουμε για κάποιες μέρες δοκιμές, όχι όλες, ακόμα δεν είναι έτοιμο όλο. Αλλά είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι. Τα στοιχεία σε καθημερινή βάση τα συλλέγουμε. Μπορώ να σας πω για βακτηρίδια ό,τι θέλετε να ξέρετε για να εξασφαλίσουμε ότι πραγματικά οι αθλητές που θα μπουν και μεσοπρόθεσμα, και ο μέσος πολίτης, θα μπορεί να το κάνει σε απόλυτη ασφάλεια. Είναι μια από τις μεγάλες κληρονομιές των Αγώνων του Παρισιού.»

Η ασφάλεια στην τελετή έναρξης
«Όταν έχουμε μια τελετή έναρξης που απλώνεται σε 6 χιλιόμετρα μήκος, και καλύπτει τη μισή πόλη, προφανώς οι δυσκολίες γίνονται ακόμα πιο σημαντικές. Γι' αυτό και είναι πάνω από 3 χρόνια που δουλεύουμε το κάθε πιθανό σενάριο, τι μπορεί να συμβεί και πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε. Είναι, όμως, βαθιά μας πεποίθηση ότι αξίζει τον κόπο, ακόμα και σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο που ζούμε σήμερα, να δείξουμε ότι αυτές οι μεγάλες γιορτές του αθλητισμού έχουν το νόημα τους, πρέπει να γίνονται και δεν πρέπει να φοβόμαστε να γιορτάζουμε, να βγαίνουμε στους δρόμους και να απολαμβάνουμε τέτοιες μοναδικές στιγμές. Είναι το συλλογικό μας στοίχημα και ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε.»

O προϋπολογισμός των Αγώνων
« Ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα από αυτά τα πράγματα που ο καθένας έχει άποψη και ο καθένας το μετράει και το ζυγίζει όπως θέλει. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η οργανωτική επιτροπή, εμείς δηλαδή που διοργανώνουμε, έχουμε ένα προϋπολογισμό 4,5 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα χρήματα, τα 4,5 δισεκατομμύρια, είναι ιδιωτικά χρήματα. Είναι χορηγίες, είναι τηλεοπτικά δικαιώματα, είναι εισιτήρια, είναι τα προϊόντα που πουλάμε. Τα εξτρά χρήματα είναι οι επενδύσεις του γαλλικού κράτους, που αυτό επέλεξε ως χρήσιμες επ’ αφορμή των Ολυμπιακών Αγώνων για τη χώρα. Για παράδειγμα, η κατασκευή ενός Ολυμπιακού χωριού, του οποίου τα διαμερίσματα ήδη έχουν αρχίσει να πωλούνται και το κράτος θα εισπράξει, βεβαίως, και όλα τα έσοδα, βελτιώσεις σε αυτοκινητοδρόμους, ανακαινίσεις σε διάφορα προπονητήρια, πράγματα δηλαδή τα οποία ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνουν, και απλώς, χάρη στους Αγώνες, γίνονται λίγο πιο γρήγορα. Η οργάνωση όμως αυτή καθαυτή, και για αυτό για το οποίο μπορώ να μιλήσω εγώ, δηλαδή αυτό που θα φέρουμε σε πέρας εμείς, είναι 4,4 για να είμαι ακριβής δισεκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενα από τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε το κόστος. Όπως είπα, τα εισιτήρια καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης των αγώνων. Εμείς έχουμε προϋπολογίσει 1,2 δις εκατομμύρια ευρώ από τις εισπράξεις από τα εισιτήρια των αγώνων. Τί σημαίνει όμως αυτό. Έχουμε γύρω στα 9,5 εκατομμύρια εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και γύρω στα 3 εκατομμύρια για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αφήνω στην άκρη προς στιγμή τα Παραολυμπιακά εισιτήρια. Στα Ολυμπιακά εισιτήρια, ένα εκατομμύριο από αυτά τα εισιτήρια στοιχίζουν 24 ευρώ. Τα μισά από όλα αυτά τα εισιτήρια στοιχίζουν λιγότερα από 50 ευρώ. 50 ευρώ για να δούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πόλη του Παρισιού, για να τα βάζουμε όλα στο πλαίσιο το συγκεκριμένο, είναι τιμές που για την πόλη του Παρισιού, με αυτό το ποσό μπορείς να δεις μια όπερα, μπορείς να δεις μια σπουδαία παράσταση. Δεν είναι κάτι δηλαδή ιδιαίτερα εξεζητημένο για το πλαίσιο του Παρισιού. Οι τιμές μας είναι πολύ αντίστοιχες με των Αγώνων του Λονδίνου. Δούλεψα στους Αγώνες του Λονδίνου, οπότε δεν μπορώ να το συγκρίνω, δεν παρεξηγούμαι. Ακόμα και με τον πληθωρισμό που έχει μεσολαβήσει σ’ αυτήν τη δεκαετία, είναι απολύτως συγκρίσιμες.

Σχετικά με τα εισιτήρια
«Για να έχουμε την δυνατότητα να δώσουμε εισιτήρια 24 ευρώ, αυτά επιδοτούνται, αν θέλετε, από τα ακριβά εισιτήρια των 500, 600, 700 ευρώ, και κάποιων χιλιάδων ευρώ, για κάποιους που θέλουν πραγματικά εμπειρίες πολύ premium στις τελετές. Αυτό είναι κάτι σύνηθες σε αυτές τις εκδηλώσεις. Ο καθένας ψάχνει μια διαφορετική εμπειρία. Κάποιοι θέλουν να πάρουν με τα παιδιά τους, με την οικογένειά τους, να δούνε κάτι.
Άλλοι θέλουν πραγματικά να κάνουν μια μεγάλη εμπειρία.Αλλά είναι στο πλαίσιο. Δηλαδή δεν μπορείς να δίνεις φτηνά εισιτήρια χωρίς να έχεις κάποια ακριβά και δεν γίνεται, αν θέλεις να είσαι ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος, κάποια στιγμή να μην εξασφαλίσεις αυτό του είδους του έσοδο. Αλλά είμαστε πραγματικά στο πλαίσιο των τελευταίων διοργανώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων.
Να δώσω την είδηση πάντως ότι θα έχουμε καινούργια εισιτήρια, κάποια σε χαμηλή τιμή, τα οποία την Πέμπτη το πρωί λοιπόν, όποιος θέλει, tickets.paris2004.org. 11-12 ώρα Ελλάδος, όποιος θέλει και είναι τυχερός και καπάτσος μπορεί να βρει μερικά εισιτήρια των 24 και των 50 ευρώ.»

Labis4


Το κόστος για τους επισκέπτες
«Καταρχάς, ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία το 2024, δεν φταίνε απαραιτήτως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το μουσείο του Λούβρου έπρεπε κάποια στιγμή να αυξήσει τα εισιτήριά του. Έχει πάνω από πέντε χρόνια, νομίζω από το 2017, να αυξήσει τα εισιτήριά του. Κάποια στιγμή θα το έκανε. Σε αυτό, ειλικρινά, δεν φταίμε εμείς.
Στα εισιτήρια του μετρό, η επιλογή που έγινε είναι όποιος θέλει να αγοράσει τα εισιτήρια για το καλοκαίρι στομΜετρό από τώρα μπορεί να το κάνει, στην τιμή που ισχύει κανονικά. Για να αποφύγουν τη συμφόρηση στα γκισέ το καλοκαίρι, είπατε, αν τα πάρετε την τελευταία στιγμή, θα στοιχίσουν παραπάνω. Οπότε προγραμματίστε, δείτε τα πιο νωρίς. Το ίδιο ισχύει και με τα ξενοδοχεία ή με τα εισιτήρια που μιλήσαμε προηγούμενος. Όσο νωρίτερα αγοράσεις εισιτήριο, προφανώς και κατάλυμα θα βρεις τις καλύτερες τιμές. Εμείς ξεκινήσαμε να πουλάμε εισιτήρια πέρσι τον Απρίλιο. Έχουμε σχεδόν ένα χρόνο που πουλάμε εισιτήρια. Προφανώς τα πιο φτηνά φεύγουν άμεσα, το ίδιο ισχύει και για τα καταλύματα. Και αυτά που μένουν είναι τα πιο ακριβά.»

Οι μετακινήσεις στους Αγώνες
«Το σύστημα μεταφορών του Παρισιού, σε ημερήσια βάση εξυπηρετεί γύρω στα 15 εκατομμύρια άτομα. Και την περίοδο που επιλέξαμε να διοργανώσουμε τους αγώνες είναι μια περίοδος που γύρω στο 30 με 40% του πληθυσμού των Παριζιάνων, δηλαδή, λείπουν σε διακοπές. Άρα, είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε τους ταξιδιώτες, τους επισκέπτες που θα έρθουν, συν κάποιες καινούργιες γραμμές που θα έχουν τεθεί σε λειτουργία. Προφανώς, τίποτα δεν μένει στην τύχη. Δηλαδή, ανέφερα ότι υπάρχουν γύρω στα 15 εκατομμύρια επιβάτες κάθε μέρα, αλλά ένα λεωφορείο μπορεί να πάθει ζημιά, ένα μετρό μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Αυτό είναι πρόβλημα στην καθημερινή ζωή, πόσο μάλλον στο πλαίσιο των αγώνων όπου όλα πρέπει να δουλεύουν ρολόι. Η δικιά μας δουλειά λοιπόν, φυσικά με τις αρχές των μεταφορών, είναι να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν επιπλέον συρμοί, επιπλέον λεωφορεία, αν κάτι πάει στραβά, να μπορούμε να τα αναπληρώνουμε.
Αλλά δεν υπάρχουν Αγώνες που το ζήτημα των μεταφορών ή της ασφάλειας να μην αποτελεί ένα πονοκέφαλο, ακόμα και σε μια πόλη όπως το Παρίσι που είναι πλήρως, από άποψη υποδομών δηλαδή, είναι απολύτως έτοιμη για μια τέτοια διοργάνωση. Αλλά δεν εφησυχάζουμε.»

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα
«Το Ολυμπιακό και το Παραολυμπιακό χωριό, έχει κατασκευαστεί με σκοπό να ανταπεξέλθει στις κλιματικές συνθήκες μέχρι το 2050. Είναι δηλαδή κατασκευασμένο με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και έχει έλεγχο της θερμοκρασίας μέσω καινοτόμων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε το νερό του ποταμού, ο οποίος θα ψυχραίνει τα πατώματα των διάφορων διαμερισμάτων. Δηλαδή, ψύξη υπάρχει, αλλά είναι μέσω ενός συστήματος το οποίο δεν έχει το ίδιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αρνητικό, όπως έχουν τα κλιματιστικά.
Να σας πω την αλήθεια μου, είναι πολύ πιο εύκολο να πληρώσουμε τα χρήματα, να μην έχω να ακούω «δεν μας βάλατε κλιματισμό». Αλλά είπαμε πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια και αφού δεν προβλέπεται ως κληρονομιά για τους ανθρώπους που να διαβιούν εκεί το κλιματιστικό, εμείς δεν θα το βάλουμε.
Όποια αποστολή το επιθυμούσε, θα τους συνδράμουμε, θα τους βοηθήσουμε, θα τους εξηγήσουμε τις προϋποθέσεις και τα στάνταρ και είναι κάποιες που επέλεξαν να το κάνουν. Η ελληνική αποστολή επέλεξε να το κάνει, η ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα, νομίζω το ανακοίνωσε…
Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε μια σειρά από πλάνα σε περίπτωση που ανεβεί η θερμοκρασία, σε περίπτωση που βρέξει, σε περίπτωση που έχει χαλάζι, σε περίπτωση που έχει κατακλυσμούς, όλα αυτά τα έχουμε προβλέψει γιατί προφανώς δεν θα γίνουν όλα ιδανικά. Σε περίπτωση λοιπόν που χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ένα σχέδιο, θα το έχουμε κάνει. Όποιος από εκεί και πέρα θέλει να κάνει την επιπλέον επένδυση είναι απολύτως ελεύθερος να το κάνει.»

Η λαϊκή συμμετοχή
Αυτό που θα αφήσει το Παρίσι δεν είναι μεγάλες εγκαταστάσεις, δεν είναι μεγάλες αναπλάσεις, αν εξαιρέσουμε βέβαια αυτή του Σηκουάνα και του γεγονότος ότι θα μπορείς να ξανακάνεις μπάνιο εκεί. Η βασική αρχή μας είναι αυτή της λαϊκής συμμετοχής. Θέλαμε δηλαδή πραγματικά ο θεατής να είναι πραγματικά, να μην είναι απλά θεατής, να είναι μέτοχος αυτής της ιστορίας. Γι' αυτό και θέλαμε να τρέξουν, να συμμετέχουν και αυτοί σ’ ένα μαραθώνιο, γι' αυτό και θέλαμε να δουν τελετές, γι' αυτό και κάναμε τόσα αθλήματα στο κέντρο της πόλης. Αντί δηλαδή να πάμε να φτιάξουμε ένα ωραιότατο πάρκο κάπου έξω, στην εξοχή, και θα έκανε και μεγαλύτερο και πιο εύκολο έλεγχο ασφάλειας, και όλα πολύ πιο εύκολα θα ήτανε, είπαμε «εκεί στο κέντρο, εκεί, ανάμεσα στα Υπουργεία, στο Προεδρικό μέγαρο, στην Βουλή, εκεί ακριβώς που είναι το πιο δύσκολο, εκεί ακριβώς όμως κυκλοφορεί ο κόσμος. Εκεί αναπνέει, εκεί ζει η πόλη».

Οπότε αντί να πούμε πώς θα προσαρμοστεί η πόλη στους αγώνες, είπαμε πώς μπορούν οι αγώνες να προσαρμοστούν σε αυτή την πόλη, πώς μπορούμε να βάλουμε τον αθλητισμό μέσα στην καθημερινή ζωή των Παριζιάνων. Γιατί κάνοντας τους αγώνες στο κέντρο του Παρισιού, αφορούν τους πάντες, και μπορούμε να εμπνεύσουμε περισσότερο κόσμο να πιάσει ένα ποδήλατο ή να τρέξει ή να μάθει κάποια καινούργια αθλήματα, την ξιφασκία, το τζούντο, το οτιδήποτε, και αθλήματα που ίσως να μην τα ξέρει. Ήταν λοιπόν συνειδητή επιλογή και ελπίζουμε ότι αυτό θα ανοίξει το μυαλό ακόμα περισσότερων ανθρώπων προς τον αθλητισμό, ώστε η Γαλλία και κατ’ επέκταση και άλλες χώρες να δουν πραγματικά την αξία του αθλητισμού, όχι ως απλά πρωταθλητισμού, αλλά κυρίως ως μιας άσκησης ή μιας πρακτικής η οποία βελτιώνει την υγεία και την φυσική κατάσταση των πολιτών. Είναι επένδυση λοιπόν στους Γάλλους και στην υγεία τους και στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.»

Πηγή:Sportsfeed.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ξυλοκόπησαν το μοντέλο Μικαέλα Φωτιάδη - Δημοσίευσε φωτογραφίες της με αίματα

Βίντεο: Παίκτρια στον Τροχό της Τύχης συγκέντρωσε ποσό ρεκόρ και στο τέλος κέρδισε και το αυτοκίνητο

Στο εδώλιο ο ηθοποιός Λάμπρος Φιλίππου για τον βιασμό δύο γυναικών - Σοκάρουν οι περιγραφές στο βούλευμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης