ΜέΡΑ25: Πρόσκληση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ για διάλογο για τα κόκκινα δάνεια

ΜέΡΑ25: Πρόσκληση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ για διάλογο για τα κόκκινα δάνεια

Με επιστολή του προς τους αρχηγούς των τριών κομμάτων, ο Γ. Βαρουφάκης καλεί σε ειλικρινή και ανοικτό διάλογο για το θέμα των κόκκινων δανείων, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας τους ΜέΡΑ25 να καταθέσει δική του πρόταση, με εναλλακτική λύση για εξυγίανση των τραπεζών χωρίς πλειστηριασμούς.

varouf
Να βρεθεί εναλλακτική λύση για το πρόβλημα των  κόκκινων δανείων η οποία θα εξυγιαίνει τις τράπεζες αλλά θα προστατεύει και τους δανειολήπτες που έχουν πέσει θύματα της κρίσης, θέτει ως στόχο το ΜέΡΑ25 και καλεί τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς σε ειλικρινή και ανοικτό διάλογο, με επιστολή που απεύθυνε χτες ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Φώφη Γεννηματά, και στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα.
Σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 αναφέρεται στην πρόταση που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα για μια ορθολογική εναλλακτική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, η οποία θα επιτρέψει την εξυγίανση των τραπεζών χωρίς να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί και επισημαίνει:  «Κάθε λύση οφείλει να ξεκινά από σωστή διάγνωση: Η μαζική πώληση των κόκκινων δανείων δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε προστασία πρώτης κατοικίας ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν συνεχιστούν οι πωλήσεις, θα ενταθεί απελπιστικά η κοινωνική και οικονομική κρίση (συμπεριλαμβανομένης και της απαξίωσης των τραπεζών). Συνεπώς, έχουμε υποχρέωση να βρούμε εναλλακτική, ορθολογική λύση που σταματά τις πωλήσεις, εξυγιαίνει τις τράπεζες και, παράλληλα, προστατεύει τους δανειολήπτες που έχουν πέσει θύματα της κρίσης.
Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο συγκεκριμένη πρόταση που, κρίνουμε ότι, επιτυγχάνει τον τερματισμό των πωλήσεων/πλειστηριασμών και ταυτόχρονα εξυγιαίνει τις τράπεζες – με μοναδικούς ζημιωμένους τα ταμεία/funds».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Σε καμία περίπτωση το ΜέΡΑ25 δεν θεωρεί ότι έχει το μονοπώλιο των καλών ιδεών. Για αυτό το λόγο ο Γραμματέας του κόμματος απεύθυνε την πιο κάτω επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ».
 
Η επιστολή του κ. Βαρουφάκη προς Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα έχει ως εξής:
Κλείσιμο
«Η εκτίμηση του ΜέΡΑ25 είναι ότι η κρίση χρέους της χώρας θα επιταχυνθεί μέσα από την επιλεγμένη από την κυβέρνηση μέθοδο διαχείρισης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους (των κόκκινων δανείων).
Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 εξαγγείλαμε την ανάληψη πρωτοβουλίας διαλόγου με κόμματα, φορείς, δήμους κλπ., ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις, με στόχο τη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης.
Με την παρούσα σας απευθύνω πρόταση ειλικρινούς και ανοικτού διαλόγου επειδή κρίνω ότι η πολιτική πώλησης των κόκκινων δανείων («ΗΡΑΚΛΗΣ»), σε συνδυασμό με την κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο, αφ’ενός, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και, αφ’ ετέρου, στην επιτάχυνση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης,  
Η ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση και η συμμετοχή σας στον μεταξύ μας διάλογο προφανώς δεν σας/μας δεσμεύει σε κοινές αποφάσεις πολιτικής. Αυτό που υπόσχεται είναι ο ουσιαστικός εμπλουτισμός των απόψεων/θέσεων όλων μας, μετά την έκθεση σε διαφορετικές απόψεις, στο πλαίσιο δημιουργικής αντιπαράθεσης ιδεών/προτάσεων. [Βλ. πιο κάτω παραθέτω περίληψη των εκτιμήσεων/προτάσεων του ΜέΡΑ25)».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης