Δυρράχιο: Ράμα και Δένδιας στα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό

den

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετέβη απόψε στο Δυρράχιο και μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό παρακολούθησαν προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια πολυκατοικίας - Επισκεφτήκαν μαζί τραυματίες στο στάδιο της πόλης το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιήθηκε κάτω από την σκιά του φονικού σεισμού που έπληξε την Αλβανία. Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα εξέφρασε με το ταξίδι αυτό την έμπρακτη στήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας τον Μάρτιο, στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Οι κ. Δένδιας και Ντιμιτρόφ, ήδη από την προηγούμενη συνάντησή τους στη Γενεύη, είχαν συμφωνήσει στην ανάπτυξη και των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια θα μεταβεί και ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια.

Ο Νίκος Δένδιας εκτός από τον ομόλογό του συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, αλλά και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό», είπε. Από την συνάντηση, μάλιστα, προέκυψε και η πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος προσκάλεσε σε πρόγευμα εργασίας τους υπουργούς Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με τους ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου. Παρά το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα που χαρακτήρισε τις επαφές μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια, στα Σκόπια «αποτελεί ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε και αυτός την ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται συστηματικά για την εφαρμογή της συμφωνίας. Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο και φίλο της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ εκτίμησε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν νέες προοπτικές για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, τις οποίες, οι δύο χώρες πρέπει να εκμεταλλευθούν.

Ο υπουργός εξωτερικών αμέσως μετά μετέβη στο Δυρράχιο όπου παρακολούθησε, μαζί με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό.

Ακολούθως επισκεφτήκαν μαζί τραυματίες στο στάδιο της πόλης το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο.  Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του στην Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
f4cbdb2f-0e4c-43fb-9574-655b01bd2667

«Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας


Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι δίπλα στον αλβανικό λαό και στην κυβέρνησή του, έστειλε από το Δυρράχιο, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του σημερινού σεισμού, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με δύο μονάδες ΕΚΑΜ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό» ανέφερε σε δήλωσή του, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Δένδιας.

Και σημείωσε: «Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ».

Η συνάντηση με τον Ιλίρ Μέτα

«Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη» αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό, είπε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλβανό Πρόεδρο μετά την επίσκεψή του στο Δυρράχιο, τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με κάθε τρόπο. «Για οποιαδήποτε ενίσχυση χρειαστείτε απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα» σημείωσε και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς το λαό της Αλβανίας και την ευχή ότι θα επιστρέψει στα Τίρανα κάτω από καλύτερες συνθήκες.

«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, τόσο για σας όσο και για τον λαό της Αλβανίας. Βρίσκομαι εδώ με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να εκφράσω τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στον αλβανικό λαό και σε εσάς προσωπικά και προκειμένου να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια τη δύσκολη αυτή ώρα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία από σεισμούς. Ήδη, δύο μονάδες της ΕΜΑΚ βρίσκονται εδώ και παράσχουν βοήθεια» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Aρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και περιηγήθηκε στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

ΦΑΤΕ Δημοκρατία!!!!!!!

.

ε ρε και να υπάρχει θεός...

τι έχει να γίνει με τους σκατόψυχους που δηλώνουν και χριστιανοί... προβλέπω καζάνια με χολή να βράζουνε αιώνια για να ευοδωθεί και η ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ... πλάκα θαχει όντως...

Ο ΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΧΑΣΙΣΕΜΠΟΡΟ

Ωραίες φίρμες και οι δυο τους. Υπηρετούν πιστά τα σχέδια της Σιών

Σωτ

Καλώς πήγε εκεί ο Δένδιας,έχουμε και τους Βορειοηπειρώτες εκεί,το λάθος του είναι πως δεν αναφέρθηκε γι' αυτους

Χριστιανός ορθόδοξος

Από ανθρωπιστικής άποψης καλά έκανε γιατί πρόκειται για ανθρώπους. Όπως οι πρώτοι που πήγαν να βοηθήσουν αφήνοντας στην άκρη τις οποίες διάφορες ήταν οι ορθόδοξοι Σέρβοι. Τώρα όσων αφορά τις μκο και το κατά πόσον βοηθάνε τους ανθρώπους αυτό εξαρτάται από τα κονδύλια και τα λεφτά που τους δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση και η εε. Στο μάτι βλέπετε εκατόμβη νεκρών είδατε κάποια μκο να πηγαίνει προς βοήθεια? Όχι? Αφού τόσοι άνθρωποι νεκροί τόσα παιδάκια καμμένα πόσα ορφανά. Δυστυχώς δεν βγήκε κονδύλι και ήταν όλες απούσες.. Να βοηθάμε τους ανθρώπους και τα παιδιά γιατί το νοιώθουμε το αισθανόμαστε το θεωρούμε χρέος μας. Όχι να βοηθάμε αποσκοπωντας στο κέρδος όπως οι μκο.

George

Από τα γραφόμενα σχόλια καταλαβαίνω και την ποιότητα τον ψηφοφόρων... άξιοι της μοίρας σας λοιπόν... Τελικά γύρο γύρο όλοι οι γείτονες χώρες κακοί και εμείς οι μόνοι καλοί?? για σκεφτείτε το καλά!

Αντίλογος

Σωστά αλλά το βλέπεις μονοπατα. Υπάρχουν και απόψεις που λένε όλοι καλοί, Αλβανοί Τούρκοι Σκοπιανοί για όλα φταίνε οι Έλληνες. Έτσι δεν είναι?

Αντε ρε ξεφτίλες

Στο μάτι θρηνησαμε 100 νεκρούς είδατε να έρχεται κάποιος, να μας στηρίξει να πει μια κουβέντα? Κρίμα τα αθώα θύματα προς θεού αλλά αυτή η υπερβολή στα όρια της ηλιθιότητας πια. Τέλος η ΝΔ ήταν που δεν ήθελε να ονομαστούν οι Σκοπιανοί βόρεια Μακεδονία? Τελικά όλοι ψεύτες είναι παιδιά, όλα τα έχουν συμφωνημενα. Ότι προδοσία δεν πρόλαβε ο τσιπρας θα την πραγματοποιήσει ο Μητσοτάκης. Τσιπρας Μητσοτάκης αλληλοσυμπληρωνονται. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, όσοι βλακες πιστέψτε στα λόγια και των δύο.

Ασχετος

Δεν καταλαβαινεις απο διπλωματια, μπετοβλακα.

Σαν δεν ντρέπεται ο ...

Μασσονογλόμπος να είναι με τον Αλβανό μεγαλοναρκέμπορα μαζί στην Αλβανική ...συμφορά! Αν συνέβαινε το ίδιο στην Ελλάδα "παίζεται" άν είχε κάν ασχοληθεί ....με το θέμα!

ΜΑΤΣ

ολοι οι τεκτονες των επτανησων ειμαστε περηφανοι για τον Δενδια! Ειναι τρομερος διδασκαλος, γνωστης μυστικων, και ειμαι σιγουρος οτι θα ειναι ο καλυτερος κυβερνητης για την Ελλαδα!

σοου δενδια

το οτι εισαι διπλα στον αλβανικο λαο το ξερουμε αφου τον ελληνικο τον εχεις χ......

+1 kai apo mena...

Mιας και το δικό μου σχόλιο δεν το ....δημοσίευσαν!!!!!

ΠΟΝΝΑΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑ. ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΡΙΓΕ ΦΟΡΜΑ....Ο ΔΕΝΔΙΑΣ..ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΣ.

,

Ο τρελός πόντιος

Όταν κάτι γίνει πάντα στον γείτονα θα τρέξεις για βοήθεια. Έτσι και εμείς εάν κάτι γίνει θα έρθουν να μας βοηθήσουν. Έτσι είναι στην ζωή και στην διπλωματία ανάμεσα σε χώρες.

Σιγά μην περιμένουμε βοήθεια από τον ...

Καλό(!) μας γείτονα την ...Αλβανία! Μήπως ξεχνάμε πως αντιμετωπίζουν την Ελληνική μειονότητα που έχει ξεχαστεί....εκεί??????

ΣυνΠοντιος

ΣυνΠοντιε τελικα τα ανεκδοτα δεν μας τα εβγαζαν τυχαια...!Στο πρωτο μπαμ με Τουρκια τα αλμπανα θα σε κανουν του αλατιου..

@

Ναι θα έρθουν εδω για πλιάτσικο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης