Μητσοτάκης σε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής: Χρέος μας να στηρίξουμε τους Έλληνες της διασποράς

Μητσοτάκης σε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής: Χρέος μας να στηρίξουμε τους Έλληνες της διασποράς

Υποδοχή σε θερμό κλίμα επιφύλαξε το απόγευμα της Πέμπτης στον Έλληνα πρωθυπουργό, στη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφκσι-Μητσοτάκη και στον γιό του, Κωνσταντίνο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος - «Η χώρα είναι σε στιβαρά και καλά χέρια» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος

mitsotakis_elpidoforos
Την έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επισκέφτηκε την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.

Η υποδοχή που επεφύλαξε ο κ. Ελπιδοφόρος στον Ελληνα Πρωθυπουργό ήταν ιδιαίτερα θερμή, καθώς αμφότερους – εκτός από την επαφή σε θεσμικό επίπεδο – τους συνδέει μια μακροχρόνια γνωριμία. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε εκφράσει πρόσφατα και την ικανοποίησή του για την εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφκσι-Μητσοτάκη και τον γιο του Κωνσταντίνο.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και Εκκλησιαστικά Θέματα, Αντώνης Διαματάρης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας.



Εγκώμια Ελπιδοφόρου για την ομιλία Μητσοτακη

Κλείσιμο
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κομβική χρονιά το 2019 και για τους δύο, καθώς ο μεν κ. Ελπιδοφόρος ενθρονίστηκε Αρχιεπισκοπος Αμερικής, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έλαβε ισχυρή εντολή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Στη συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Αστόρια των ΗΠΑ σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Καλείστε ως πρωτεύθυνος πολίτης της Ελλάδος, να υπηρετήσετε τον Ελληνικό λαό, καθιστάμενος ο Πρωθυπουργός όλων, όπως είπατε πολύ ωραία και χθες στην ομιλία σας στην Αστόρια, όλων των απανταχού της Οικουμένης Ελλήνων, τους οποίους είμαι σίγουρος ότι θα διακυβερνήσετε με πνεύμα αγάπης, με πνεύμα ενότητος, με πνεύμα ομοψυχίας, αδελφοσύνης, φιλαδελφείας και κατανοήσεως».

Ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενότητας του ελληνικού λαού: «Όσες φορές ήμασταν ενωμένοι μεγαλουργήσαμε και γράψαμε χρυσές σελίδες στην Ιστορία μας και στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Όσες φορές διχαστήκαμε, δοκιμάσαμε το πικρό ποτήρι της ήττας και της συρρικνώσεως του γένους μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του...

Δημοσιεύτηκε από Εθνικός Κήρυξ / The National Herald στις Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019


Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τη μεγάλη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τονίζοντας: «Χαίρομαι πολύ που μνημονεύσατε τη σημαντική έννοια της ενότητας η οποία για εμένα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο Ελληνισμός και πάλι να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία και να μπορέσει να μεγαλουργήσει, όπως το έπραξε πολλές φορές στη μακρά Ιστορία του. Αυτή η ενότητα, Σεβασμιώτατε, δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, οι οποίοι κατοικούν στη μητέρα πατρίδα. Αφορά και τους Έλληνες της Ομογένειας. Αφορά και την ενότητα, τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την Ομογένεια με τη μητέρα πατρίδα».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε απολύτως κρίσιμη την αποστολή του Αρχιεπισκόπου. «Έχω, Σεβασμιώτατε, μεγάλες προσδοκίες από το έργο το οποίο μπορείτε να επιτελέσετε, εδώ στην Αμερική. Και το όνομά σας είναι ίσως συμβολικό. Ως φορέας ελπίδας και μέσα από το δικό σας έργο μας δίνετε τη δύναμη και τα ψυχικά και πνευματικά αποθέματα να πορευθούμε και εμείς στο δικό μας δύσκολο δρόμο, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με βαθιά γνώση της Ιστορίας μας, με σεβασμό στην Εκκλησία μας και στις παραδόσεις μας, κρατώντας πάντα μέσα μας αυτά που μας κάνουν ξεχωριστούς ως έθνος».


Χρέος μας να στηρίξουμε τους Eλληνες της Διασποράς

Παραλλήλως, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο χρέος του ελληνικού κράτους. «Δικό μας χρέος είναι να στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, το δικό σας σπουδαίο έργο. Να εξασφαλίσουμε ότι οι δεσμοί της ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα παραμενουν ουσιαστικοί, ποιοτικοί και λειτουργικοί, διευκολύνοντας τους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό, στις σχέσεις τους με το ελληνικό κράτος και βέβαια δίνοντας, επιτέλους, τη δυνατότητα σε όσους Έλληνες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους».

Κλείνοντας το διάλογο που είχαν μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η χώρα είναι σε στιβαρά και καλά χέρια» με τον Πρωθυπουργό να τον ευχαριστεί θερμά.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μετέβησαν στις παρακείμενες, ανακαινισμένες, εγκαταστάσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης