LIVE

Κορωνοϊός

Αντί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, η Ευρώπη απλώς προειδοποιεί ότι... θα πάρει μέτρα

eurocoucil_art

Την ίδια ημέρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν για την τουρκική προκλητικότητα, το δεύτερο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» απέπλεε από την Κωνσταντινούπολη για τη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας στην Κύπρο όπου σχεδιάζει να ξεκινήσει τρίμηνες έρευνες στις αρχές Ιουλίου - Σήμερα το τελικό κείμενο των «28» της ΕΕ

Εκτυλίσσεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία από τις σημαντικότερες διπλωματικές μάχες των τελευταίων δεκαετιών, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και για την Ελλάδα. Αρχικά, υπήρξε απογοήτευση σε Λευκωσία και Αθήνα για το προπαρασκευαστικό κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κι αυτό επειδή περιοριζόταν σε απλή καταδίκη των συνεχιζόμενων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξέφραζε, επίσης, την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Άγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνοντας τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σήμερα Παρασκευή, όμως, αναμένεται να υπάρξει πρόοδος, μετά την σθεναρή πίεση για άμεση εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας, όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση της Ρωσίας για την Κριμαία. Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να αποφασιστεί η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, η µη περαιτέρω αναμόρφωση της τελωνειακής ένωσης, η αναστολή των συναντήσεων του Συμβουλίου Σύνδεσης (υψηλού επιπέδου) ΕΕ-Τουρκίας και το πάγωμα όλων των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει πλέον ακόμα και τη λήψη «στοχευμένων μέτρων» κατά της Τουρκίας - ήτοι, «απειλεί» με τη λήψη μέτρων κατά συγκεκριμένων προσώπων ή/και εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το τελικό κείμενο που υιοθέτησε η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης θα κληθεί να προτείνει συγκεκριµένα, στοχευμένα µέτρα για τις παράνοµες δράσεις της Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων» (σ.σ. «including targeted measures»).

Σε περίπτωση που το τελικό κείμενο των “28” θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω με φράσεις του τύπου «θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση στην Τουρκία», οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ικανοποιηθούν, όπως σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, τίποτα δεν είναι ακόμα δεδομένο. Πραγματοποιείται σκληρή διαπραγμάτευση για κάθε λέξη των Συμπερασμάτων.

Ακόμα και η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, που βρίσκονταν πολύ κοντά στις θέσεις Λευκωσίας και Αθήνας, μετατοπίστηκαν. Για την ακρίβεια, ρυμουλκήθηκαν από το Βερολίνο, το οποίο δεν επιθυμεί να διαταράξει τις γερμανοτουρκικές εμπορικές σχέσεις. Η Ιρλανδία, αντιθέτως, επέμεινε να υποστηρίζει τη χρήση σκληρής γλώσσας στα Συμπεράσματα για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς βρίσκεται σε επαφή με την ελληνικής και κυπριακή κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, όμως, παρά τις εντάσεις δεν έχουν ακόμα ξεγράψει τον Ταγίπ Ενρτογάν, τον οποίο ναι μεν πιέζουν ασφυκτικά, αλλά ταυτόχρονα του χαρίζουν χρόνο, τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Τραμπ στην Ιαπωνία στο τέλος Ιουνίου.

Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια να διεθνοποιηθεί το ζήτημα. Αυτός είναι και ο λόγος που Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα εμμένουν στις αναφορές στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου των κρατών-μελών της ΕΕ και ως διέξοδο την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Τίποτα, όμως, δεν τελειώνει σήμερα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τις δυο συνόδους του Ιουλίου. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει τί θα συμβεί τις επόμενες μέρες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή. Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου Ελλάδας-Τουρκίας ξεκαθάρισε «ότι είμαστε μόνοι μας».
brx003brx001


brx002
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (125)

25

Ρίξε μια ματιά γύρω σου______δεν υπάρχει τίποτα,ούτε κόμμα να σε καλύψει, ούτε πολιτικά πρόσωπα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο επόμενος πρωθυπουργός μας δεν πείθει κανέναν και ώμος ο κόσμος τον ψηφίζει,τον ψηφίζει γιατί δεν έχει αντίπαλο . Μάλιστα κάποιοι έχουν αρχίσει από τώρα το κράξιμο ,σκέψου τι τον περιμένει αύριο. Αυτό ρε φίλε λέγεται απελπισία, απόγνωση. Το χειρότερο είναι ότι ξέρεις τι σε περιμένει και περιμένεις να το πάθεις. Δεν μπορείς να κάνεις και τίποτε άλλο πιστεύω εγώ ,αφού το μέλλον μας είναι καταδικασμένο και προσυμφωνημένο έτσι και αλλιώς. Πόσο θα ήθελα κάποιος πολιτικός να δει για μια φορά τον κόσμο με τα μάτια μου,να μιλήσει με την φωνή μου,να νοιάζεται και να πονά με την ψυχή μου ,να ζήσει με τον μισθό μου και να μεγαλώσει παιδιά με τις δικές μου δυνατότητες. Να με κοιτάει στα μάτια και να μου πει με ειλικρίνεια" εγώ είμαι αυτός ,εγώ θα το κάνω " . Δεν υπάρχει ώμος το ξέρω. Η εξουσία αδέλφια και τα προνόμια της είναι σαν ένα μεγάλο βαρέλι από μέλη που άμα πέσεις μέσα δεν θέλεις να βγεις. Εμένα με χρειάζονται μόνο στις εκλογές για να με ξεχάσουν την επόμενη μέρα. Τι σχέση έχει όλο αυτό με το θέμα μας θα λέτε, και ώμος έχει . Πρέπει πρώτα οι χώρα να κοιτάξει πώς θα κάνει ευτυχισμένο τον πολίτη της γιατί από αυτό ξεκινά το οικοδόμημα της σωστής στρατηγικής , κτίζεις γερά θεμέλια και επενδύεις στο μέλλον. Η χώρα και ο πολίτης πρέπει να είναι ένα σώμα μαζί και όχι δύο διαφορετικά πράγματα. Όταν αυτό θα λειτουργήσει σωστά, όλα μετά θα έχουν την σωστή κατεύθυνση, είτε λέγεται εσωτερική πολιτική, είτε εξωτερική. Την ειλικρίνεια την εκτιμά ο κόσμος ,θα σε αγαπήσει για αυτό,θα στηριχτεί σε σένα με εμπιστοσύνη και θα είναι δίπλα σου στα δύσκολα χωρίς να χρειαστεί να το ζητήσεις καν. Δημιουργείς τέτοιες συμμαχίες που αν και μικρός, αισθάνεσαι μεγάλος. Ξεκινά ώμος από τις βάσεις και βήμα βήμα θα φθάσεις κάπου γιατί έτσι όπως είμαστε, δεν πάμε πουθενά.

Zen

Η ΕΕ αν πάρει ποτέ σοβαρές αποφάσεις βλέπουμε ότι μέχρι να σηκώσει το ένα πόδι βρωμάει το άλλο. Αν ου μη γένοιτο γίνει σύρραξη Ελλάδας Τουρκίας σκεφτείτε πόσο καιρό θα κάνει για να αποφασίσει τι θα κάνει. Αυτο μόνο.

ΒΡΕ ΑΓΥΡΟΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ

ΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Θ. ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΤΙΣ Μ.......Σ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΘΡΑΣΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΤΩΝ ΑΛΛΟΝΩΝ ΤΑ ΚΟΒΕΤΕ ΓΙΑΤΙ?? ΡΕ ΑΓΥΡΙΚΕ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ @@@@@ΣΟΥ???

Πρέπει να γράψεις ότι στα κόβουν...

Για να τα ανεβάσουν... Εάν σεβόντουσαν στο ΠΘ όλους τους αναγνώστες τους θα ήταν ένα από τα καλύτερα σάιτ ειδήσεων. Δεν ξέρω γιατί το κάνουν! Δεν είναι δημοκρατικό η λογοκρισία! Τώρα γιατί σε έναν ψυχοπαθή με τον τίτλο Αγυριγο Κεφάλι ότι σαχλαμάρα θέλει ανεβάζει δεν ξέρω... Φαίνεται έχουν πέραση η παλαβοί στην εποχή μας...

divide and conquer

Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να υποστήριξει την Ελλάδα κ την Κύπρο σε μία διαμάχη με την Τουρκία,αν ήταν στο χέρι της θα έδινε το μισό Αιγαίο, στους Τούρκους οπως πίεσε για να δωθεί η Μακεδονία στους σκοπιανούς

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΠΟΣΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε.ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΜΙΛΑΣ.ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΣΠΑ Κ.Λ.Π.ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ;

Αγύριγο κεφάλι

Τι τους "ΔΩΣΑΜΕ" εμείς των Ευρωπαίων;__________Εμείς, ΔΕΝ Είχαμε και ΔΕΝ Έχουμε ... μαντήλι να κλάψουμε, καημένε!..

επαμιτης

ρε δεν καταλαβενετε οτι ο παρις ταχο πρακτορευει για λογαριασμο του συριζα, του νατο και των γερμανων? τοσο χαζοι ειστε? ρε ειμαστε κατεστραμμενοι οικονομικα και στρατιωτικα οι ενοπλες δυναμεις μας στα μαυρα τους τα χαλια γινονται σιγα σιγα νατοικες και θα κανουν πολεμους με την ισχυρη τουρκια? θα μας φανε λαχανο ρε, θα μας κατακτησουν! δηλαδη τι? χανει ο συριζα....παμε σε πολεμο....πεφτει η χρυση....παμε σε πολεμο! ωραιο λογικη μπραβο παιδια! σοβαρευτειτε! αυτες οι σωβινιστικες νοοτροπιες ειναι παρανοικες και επικινδυνες για την χωρα μας! τελικα το ιδιο μαγαζι συριζα και χρυση αυγη ειχαν δικιο οι βελοπουλικοι..

AGGELOS

Οι ενέργειες της Τουρκίας βλάπτουν την Ευρώπη και αμφισβητούν τα σύνορά της...Πλέον το θέμα δεν είναι δικό μας, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή θα πρέπει να είναι η πάγια θέση Ελλάδα και Κύπρου. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδιαφορήσουν, ο Ερνογάν θα αποθρασυνθεί και τότε η Ευρώπη θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία με δραστικότερο τρόπο, οπότε όλα είναι θέμα χρόνου...

Αλέξανδρος

ΠΡΟΣ όλους τους δήθεν αρχηγούς κρατών Είστε όλοι Κ Λ Α Ν Ω Π Α Τ Α Τ Ε Σ

δημοκρατης

Διαβαζοντας τα σχολια, διακρινω μια απογοητευση απο τους Ελληνες πολιτες, αλλα για να ειμαστε ειλικρινεις, θα επρεπε να περιμεναμε αυτο το "πουλημα" απο τους "εταιρους", γιατι οταν δεκα χρονια μας εχουν φτωχοποιησει και μας εχουν καταντησει μια μπανανια, τοτε πως μπορουμε να περιμενουμε απο αυτους, μια αλλη συμεριφορα? Τωρα λοιπον που επεσαν οι μασκες, θα πρεπει να ανασκουμπωθουμε και να αλλαξουμε ροτα. Αλλωστε τωρα ξερουμε, ποια κομματα εξυπηρετουν και υπηρετουν, τα κελευσματα των αποικιοκρατων της ΕΕ και του ΔΝΤ και απο εδω και περα, θα ειμαστε και εμεις υπευθυνοι, αν κυριαρχησουν ξανα στις εκλογες.

Αγύριγο κεφάλι

@Αίσχος!!! Μας πουλάνε!!! _____________ΟΛΑ, μα ΟΛΑ! τα Δημόσια Έργα στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από ...ΑΥΤΗΝ την ..."λυκοσυμμαχία" έγιναν!_________Με ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ τους!______Ακόμη και τα ΜΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ τα ..."οικολογικά" και σύγχρονα του Σπιτιού ΣΟΥ, στην ..."λυκοσυμμαχία" και τα προγράμματα ΤΟΥΣ των ΕΣΠΑ, τα οφείλεις!_________Αμ΄ και εκείνοι οι Αγρότες!______Εκείνοι οι Κτηνοτρόφοι της Ελλάδος, στην ..."λυκοσυμμαχία" οφείλουν τις ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ και μέσω τούτων την ...ΣΥΝΕΧΙΣΙΝ του επαγγέλματος τους και της δραστηριότητος τους!____________Ερώτηση: Είναι δυνατόν να έχεις εσύ ΙΣΗ ΨΉΦΟ με ...ΕΜΕΝΑ; ________Θα πάω να ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΩ λοιπόν! Δεν πάει άλλο!..

Απάντηση από τον αρχηγό σου!!!

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ο αρχηγός σου, δεν εμπιστευόταν την ΕΕ που ξαφνικά υπερασπίζεσαι!!! Αλέξης Τσίπρας ΔΕΘ 2014: Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Στα δυο χρόνια που ακολούθησαν τις δραματικές εκλογές του 2012, άλλαξαν πολλά. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού στο κόσμο και στην Ευρώπη. Σας θυμίζω ότι: Όταν εμείς πρώτοι, πριν δυο χρόνια, προτείναμε ευρωπαϊκές λύσεις στην κρίση, μας απανατούσαν ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας, διότι η Ευρωζώνη δεν είχε τη θεσμική δυνατότητα για κοινούς μηχανισμούς διαχείρισης της κρίσης. Την απέκτησε παρακάμπτοντας τους θεσμούς. Δυστυχώς, όμως, συνέδεσε αυτούς τους μηχανισμούς με Μνημόνια εσωτερικής υποτίμησης στα κράτη-μέλη της. Το αδιέξοδο της λιτότητας είναι κυρίως ορατό στην Ελλάδα. Και είναι αντιληπτό σε όλη την Ευρώπη. Δεν σκοπεύω να σας κουράσω με την απόδειξη της αποτυχίας των Μνημονίων. Αναλύσαμε την καταστροφή, σε όλες τις λεπτομέρειές της, πέρσι και πρόπερσι από αυτό εδώ το βήμα. Για αυτό λοιπόν είναι κρίσιμο το πώς θα πάει η Ελλάδα να διεκδικήσει λύση βιώσιμη στο θέμα του χρέους. Με ποια στρατηγική, με ποιο πολιτικό σχέδιο. Θα πάει μόνη απέναντι σε όλους ή θα διεκδικήσει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Ως ουραγός της γερμανικής στρατηγικής, ή ως αιχμή του δόρατος για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη; Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση και η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή. Πηγή:avgi.gr 15 Σεπτεμβρίου 2014. Ελπίζω μετά από όσα διάβασες ότι πίστευε ο Αλέξης Τσίπρας για τους εταίρους του που έβριζε και τώρα γλείφει,να μην σου φταίνε οι Έλληνες που θα πληρώνουν για χρόνια όσα φέσια τους χρέωσε ο αρχηγός σου και ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ!!! Διαβάζω τα όσα παρανοϊκά γράφεις και πραγματικά απορώ αν τα πιστεύεις ή κατέβηκες από άλλον πλανήτη!!! Η Ελλάδα δεν κάθεται ήρεμη απέναντι στον Τούρκο; Ακόμα κλαίμε τα 3 παλικάρια του ΠΝ που έπεσαν στα Ίμια το 1996 από τους Τούρκους! Ακόμα κλαίμε τον Ηλιακή που έριξε ο Τούρκος με τον ελιγμό που έκανε όταν είχε πάει για αναχαίτιση στην Κάρπαθο!!! Έχουμε υπομείνει τόσα από τους Τούρκους... Έχουμε χάσει παιδιά σε καιρό ειρήνης εξ αιτίας τους και έχεις το θράσος να γράφεις ότι η Ελλάδα δεν είναι ο καλός γείτονας; Σε ότι αφορά την ΕΕ μπες και δες όλη την ομιλία του αρχηγού σου στην Αυγή της 15/9/2014 στην ΔΕΘ! Γιατί εσύ μπορεί να ξεχνάς, αλλά δεν είμαστε όλοι βολεμενοι κύριε Αγυριγε...

@

Αυτο να κανεις να ησυχασουμε πια απο σενα!!! Ψυχασθενη!!!

Ποιο κεφαλι

Αν και κανείς τον Δημοκρατη , αυτό που προτείνεις λέγετε ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΊΑ Αλλά τι να περιμένει κανείς από συριζαιους' Και στη δημοκρατία και στη λαοκρατια και στη βασιλεία και στο Μαδουρο!! Άντε γεια!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης