Μανιτάκης: Καταδολίευση του Συντάγματος ενδεχόμενες αλλαγές στη Δικαιοσύνη προ των εκλογών

antonis-manitakis

Δήλωση του κορυφαίου συνταγματολόγου που επισημαίνει ότι ουσιαστικά έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος και η κυβέρνηση έχει χάσει  τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα

Για προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος μιλά ο κορυφαίος συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης σχετικά με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, με δήλωσή του στην Καθημερινή, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  Αντώνης Μανιτάκης επισημαίνει:
«Σχετικά με το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να προβεί σε επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η απόφασή της αυτή εάν συντελεστεί, αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος. Τούτο διότι, μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Μπορεί η χώρα να μην μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά όμως αυτή έχει αρχίσει. Εχει χάσει δηλαδή η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη».

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Καθημερινή, ο κ. Μανιτάκης θίγει και το συνταγματικό ζήτημα σχετικά με το ποια κυβέρνηση –η παρούσα ή μία υπηρεσιακή– θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. «Για να τις διενεργήσει η παρούσα», τονίζει, «θα πρέπει σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος να επικαλεστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Η κυβέρνηση όμως στις δηλώσεις που έκανε, προκηρύσσει εκλογές χωρίς να επικαλεστεί τέτοιο λόγο. Στην προκειμένη περίπτωση, μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να κυβερνά, οφείλει να παραιτηθεί και να διοριστεί μια υπηρεσιακή, όπως έγινε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτό είναι το συνταγματικά επιβεβλημένο και κοινοβουλευτικά ορθό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Μηχανικός

Μπράβο κ. καθηγητά, πρέπει η επιστημονική κοινότητα να παίρνει θέση . Για πρώτη φορά στα 5 χρόνια που κυβέρνησαν θέλησαν να φερθούν τίμια και δήλωσαν ενώπιον του λαού ότι αμέσως μετά τον 2ο γύρο των εκλογών θα προκηρύξουν εκλογές. Αυτό συνεπάγετε διάλυση της βουλής και υπηρεσιακή κυβέρνηση. Δεν μπορεί το 24% (23,77 Συριζα + 0,40 Παπακώστα) να ανοίξει την βουλή για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του, ούτε για μια μέρα. Σέβομαι ότι οι αριστεροί έδωσαν αγώνες για την δημοκρατική νομιμοποίηση των κυβερνήσεων των άλλων αλλά η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς τώρα που έχασε την στήριξη του 76% του λαού πρέπει να εφαρμόσει το σύνταγμα χωρίς εκπτώσεις. Η ανακολουθία τους αυτή θα έχει μεγαλύτερο ηθικό κόστος από όσο υπολογίζουν.

Μέλος ελίτ

Κατά τα άλλα θα ήταν κάθε λέξη του Συντάγματος και θα μας τάραζαν στη νομιμότητα και μπλα μπλα μπλα... Το τι κούφια λόγια ακούσαμε τόσα χρόνια δε λέγεται!

Δεν

Είναι η ώρα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;

Ta

Ποιος μωρέ; Ο Πάκης;

Έλεος

Χορτάσαμε από την «δημοκρατία» του Τσίπρα και του Πολλακη

ΓΔ

Πέσ΄το και στον ομοϊδεάτη σου και φίλο σου Κουβέλη που γλείφει από το πρωί μέχρι το βράδυ τον καταληψία.

Θάνος

Η Μπέτυ διέταξε να μιλάει ο πολακης.ολα αυτά περί Συντάγματος κλπ είναι στο επίπεδο γνώσεων του αχαστου.οσο και των παρουσιών του ως μαθητής και φοιτητής

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης