LIVE

Κορωνοϊός

ΣΥΡΙΖΑ: Προοδευτικό άνοιγμα στα κόμματα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

VOS

Η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι την επόμενη Παρασκευή ανέφερε ο Νίκος Βούτσης μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος


Κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πολιτικό διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο και τη Συμφωνία των Πρεσπών προ των πυλών στην ελληνική Βουλή. Το προσκλητήριο για προοδευτική συμμαχία έχει σταλεί εδώ και ημέρες από τον Αλέξη Τσίπρα, ειδικά μετά και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος εξερχόμενος από την πολίτικη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να δοθεί άπλετος χρόνος για τοποθετήσεις όλων στην Βουλή. Πιθανότητα, η συμφωνία να κατατεθεί στην Επιτροπή Δευτέρα ή Τρίτη, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια πιθανότητα να διαρκέσει δύο ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος της Πολιτικής Γραμματείας, «το ελληνικό κοινοβούλιο επαν επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το έργο της, να επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα και να ενισχύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να κάνει πράξη τις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και θεσμικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι την επόμενη Παρασκευή

Γα το Σκοπιανό, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική συμφωνία, η οποία βάζει τέλος στην ατολμία και τη φοβικότητα δεκαετιών, στον εθνικισμό, στην κατασπατάληση πολύτιμου διπλωματικού κεφαλαίου για τη χώρα μας, ενώ, ταυτόχρονα, προάγει τη φιλία, τη συνεργασία, την ειρήνη μεταξύ των δύο κρατών, αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης για τα Βαλκάνια, και αναβαθμίζει τον στρατηγικό, πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή».

Τι γράφει η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη βουλή στην κυβέρνηση και την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ.

Το ελληνικό κοινοβούλιο επανεπιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το έργο της, να επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα και να ενισχύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να κάνει πράξη τις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και θεσμικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Στο χρόνο που απομένει μέχρι τη συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο, καθώς και όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και ένα νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Εκκλησία, με την οποία θα τεθούν σε νέες, ειλικρινείς βάσεις οι σχέσεις της με την Πολιτεία. Και, φυσικά, θα προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από την αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, και μια σειρά από προοδευτικές αλλαγές στη λειτουργία των θεσμών, όπως και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των βασικών δημόσιων αγαθών.

Στη νέα εποχή, όμως, που έχει ανοίξει για τη χώρα, η έξοδος από την κρίση πρέπει να συνοδευτεί από τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό της ρόλο. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική συμφωνία, η οποία βάζει τέλος στην ατολμία και τη φοβικότητα δεκαετιών, στον εθνικισμό, στην κατασπατάληση πολύτιμου διπλωματικού κεφαλαίου για τη χώρα μας, ενώ, ταυτόχρονα, προάγει τη φιλία, τη συνεργασία, την ειρήνη μεταξύ των δύο κρατών, αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης για τα Βαλκάνια, και αναβαθμίζει τον στρατηγικό, πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Βόρεια Ελλάδα, γίνεται ξανά κέντρο των Βαλκανίων, αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως οικονομικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, γίνεται σταυροδρόμι εμπορίου, αλλά και πολιτισμού.

Είναι σαφές ότι η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως διαμορφώθηκε μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία, για λύση erga omnes με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Όλες οι χώρες πλέον θα αναγνωρίσουν τη γειτονική μας χώρα με το νέο συνταγματικό της όνομα, ως Βόρεια Μακεδονία, ενώ η αδράνεια των προηγούμενων χρόνων είχε ως αποτέλεσμα την επικράτηση του ονόματος «Μακεδονία», χωρίς κανέναν προσδιορισμό.

Η Συμφωνία τερματίζει οριστικά τον αλυτρωτισμό, την αμφισβήτηση των συνόρων, διασφαλίζει την ιστορική και πολιτιστική παράδοση, το σεβασμό της ελληνικής κληρονομιάς και του πολιτισμού της αρχαίας Μακεδονίας. Επίσης, διατυπώνεται ρητά ότι η μακεδονική γλώσσα, η οποία είχε αναγνωριστεί ως γλώσσα του ΟΗΕ σε συνδιάσκεψη του 1977, επί κυβέρνησης ΝΔ, ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Η Συμφωνία αναφέρεται σε ιθαγένεια, δηλαδή στο νομικό δεσμό ενός κράτους με τους πολίτες του, κι όχι σε εθνότητα, κάτι το οποίο, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να το κάνει μια Διεθνής Συμφωνία, αλλά και που θα ήταν παράδοξο, από τη στιγμή που το ίδιο το Σύνταγμα της γειτονικής μας χώρας μιλάει για μια κοινωνία η οποία περιγράφεται ως πολυσυλλεκτική, πολλών λαών. Επίσης, το Σύνταγμα της, πλέον, ορίζει ρητά ότι η υπηκοότητα δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες. Το ίδιο ξεκαθαρίζει χωρίς καμία αμφισβήτηση και η ρηματική Διακοίνωση της Συμφωνίας, η οποία είναι πλήρως δεσμευτική.

Στις ιστορικές στιγμές που ζούμε, κάθε εκπρόσωπος του ελληνικού λαού οφείλει να πάρει θέση, με βάση τη συνείδησή του, τις αξίες του, το όραμά του για το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας. Οφείλουμε όλοι να παραμερίσουμε πρόσκαιρα, υποτιθέμενα μικροκομματικά συμφέροντα και να αποφασίσουμε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και θέτει στην πράξη τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Ανάμεσα στον ορθό λόγο και την παραδοξολογία. Ανάμεσα στην πατριωτική ευθύνη και την πατριδοκαπηλία.

Απευθυνόμαστε σε κάθε γνήσιο πατριώτη, σε κάθε προοδευτικό πολίτη ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο. Απευθυνόμαστε και στους πολίτες που μέχρι στιγμής διαφωνούν με τη συμφωνία και τους καλούμε να τη διαβάσουν με νηφαλιότητα.

Απευθυνόμαστε, ειδικότερα, στους βουλευτές, από όλες τις πτέρυγες, που επί πολλά χρόνια υποστηρίζουν την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία και κατανοούν πόσο εθνικά ωφέλιμη είναι η επίλυση του προβλήματος και πόσο εθνικά επιζήμια η διαιώνισή του.

Απευθυνόμαστε, τέλος, στις πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και σε κάθε βουλευτή τους ξεχωριστά.

Η στοίχιση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία της ακροδεξιάς ρητορικής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα αποτελεί στρατηγικό λάθος με ιστορικές συνέπειες.

Οι όποιες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ δε μπορούν να αποτελούν άλλοθι για αυτό το ιστορικό σφάλμα. Σε κρίσιμα θέματα ιστορικής, εθνικής σημασίας όλοι αναμετριόμαστε με τις αξίες, τις ιδέες και τη συνείδησή μας, μα πάνω από όλα με την Ιστορία.


Και η Ιστορία, είτε θα ανοίξει το δρόμο στην πρόοδο, είτε θα της γυρίσει την πλάτη φέρνοντας ξανά τη νύχτα της συντήρησης στην πατρίδα μας.


Η επιλογή αφορά τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά και είναι επιλογή συνείδησης.


18/01/2019
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (48)

οποιος ψηφισει πρεσπες, δεν ειναι ελληνας..απλα πραγματα

αυτο που κανετε δεν λεγεται ανοιγμα αλλα κατι αλλο που σας ξευτιλιζει σαν κομμα...οι Ελληνες σας μισουν, ειστε ενα τσουρμο μισελληνων

ΓΟΥ ΚΟΥ

ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ , ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ? ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ - ΤΟ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ - ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ - ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΜΕ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ - ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑΠΑ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ ΜΗΝ ΦΥΓΕΙ Ο ΑΤΜΟΣ , Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ . ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΦΟΡΑΝΕ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ , ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ( ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ) , ΠΡΟΣΠΑΘΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 3%. ΕΚΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΧΩΜΑΤΑ . Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ. ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΕΙ . ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΑΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΤΡΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.

frau

ΔΗΛΑΔΗ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΑΣ ''ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ''ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΑΣΕΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ? ΡΕ ΑΙ ΣΤΟ Δ.... !!!!

Ερινύα

Δεν φταίει αυτός. Τα βόδια που έχουν ξεσκιστεί να ανταλλάσουν βρισίδια με τους Συριζαίους επί τέσσερα χρόνια και τώρα δεν καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα έκαναν οι κουτοπόνηροι για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, όταν τους ακολουθήσουν. Δυστυχία σου Ελλάς .....

Πεοστεκουμενος Ελλην

... μια χοιρινή με πατάτες στο πέντε!!

Ilias

Έλεος !!!!!!επιτέλους η ξεφτίλα της Βουλής προοδευτικός !!! Χαχαζαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ!!!!

ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ ΚΛΕΨΕΙ

ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΓΑΛΛΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ Ο ΚΟΚΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΟΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΥΣ ΑΛΗΤΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ .ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΒΡΟ.

Nikos

εσύ δεν μπορείς να κουμαντάρεις την οικογένεια σου σου θα κουμαντάρεις ένα κράτος για πες μας για το υιό σου που έκανε λιστια και αγκάλιαζε τον κουφοντίνα τόσο καλώς πατέρας είσαι

Πιάσε ένα καρτούτσο και μια Ρέγγα με τη φασολάδα

Τελικά για να κρύψουν την οικονομική καταστροφή ΠΟΥΛΑΝΕ τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης