Στροφή Καμμένου: Θέλει συναινετικό διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ

kamnenos-synedriasi_main01

Τι θα ζητήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από τον πρωθυπουργό - Πότε σχεδιάζει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση - Γιατί μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μπορεί να τον αποσταθεροποιήσει - Πώς θα χειριστεί τους βουλευτές των ΑΝΕΛ - Πώς οδηγήθηκε σε αναδίπλωση

Ως προπαρασκευαστικό αλλαγής στάσης χαρακτηρίζεται το tweet του Πάνου Καμμένου καθώς αυτή την φορά υποστηρίζει πως «θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό».

Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποσύρει τις προηγούμενες δεσμεύσεις του σύμφωνα με τις οποίες θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία αμέσως μετά την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή των Ελλήνων. Επιχειρεί δε να μεταφέρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο ωστόσο ουδέποτε στο παρελθόν είχε δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Του tweet προηγήθηκε η τεταμένη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ όπου ο Πάνος Καμμένος δεν κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση της πλειοψηφίας των στελεχών του για να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι παριστάμενοι υφυπουργοί, βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ δεν έδωσαν την εξουσιοδότησή τους στον Πάνο Καμμένο να «διατάξει» την παραίτησή τους από την κυβέρνηση όταν (και αν) η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει προς κύρωση στη Βουλή, κατηγορώντας παράλληλα τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι ευθύνεται γιατί με τους χειρισμούς του οδήγησε το κόμμα σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος σε συνομιλίες του υποστηρίζει: «Δεν ζήτησα εξουσιοδότηση» και αρνείται τις πληροφορίες που διακινούνται από βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Πάντως, βουλευτές που μετείχαν στην συνεδρίαση της ΚΟ επιμένουν πως ο κ. Καμμένος  ζήτησε έγκριση με σκοπό να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και να συνεννοηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποχωρήσουν όλα τα στελέχη και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση και παράλληλα να ζητήσει την δέσμευση του πρωθυπουργού πως δεν θα τους επαναφέρει σε υπουργεία ή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από τα στελέχη που μετείχαν στην συνεδρίαση τα οποία εκτός από την επι της ουσίας διαφωνία τους με την πρόταση εξήγησαν ότι το ζήτημα πρέπει να επανατεθεί όταν θα υπάρξει απαρτία. Ειδικότερα, υπογράμμισαν ότι από την συνεδρίαση λείπει η κυρία Ελενα Κουντουρά, η κυρία Μαρία Χρυσοβελώνη και ο κ. Τέρενς Κουίκ. «Δεν έχει υπάρξει απόφαση και ανακοίνωση διαγραφής τους εκτός αν τους έχεις διαγράψει και δεν μας το λες» φέρεται να ειπώθηκε μεταξύ άλλων.

Πότε θα συναντηθεί με τον Τσίπρα

Το πολυθρύλητο τετ – α - τετ Τσίπρα-Καμμένου δεν θα γίνει σήμερα Παρασκευή. Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συναρτάται από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνταγματικών τροποποιήσεων με την υπερψήφιση του νέου συντάγματος της FYROM, κάτι που ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα στα Σκόπια. Συνεργάτες του Πάνου Καμμένου λένε πάντως ότι η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πρωθυπουργό δεν θα γίνει ούτε το Σαββατοκύριακο αλλά μετά την έλευση στην Αθήνα του τελικού  κειμένου των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια και της κατάθεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή των Ελλήνων
kammenos02

Τι θα συζητηθεί στο ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου

Όπως έγραψε το protothema.gr και επιβεβαιώνουν αξιόπιστες πληροφορίες από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει τους υπουργούς που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μπήκαν στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από πρόταση του κ. Καμμένου. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί την εισήγηση αυτή, τα δύο κόμματα θα οδηγηθούν σε συναινετικό διαζύγιο.

Εάν ο πρωθυπουργός δεν απομακρύνει ο ίδιος από την κυβέρνηση τους υπουργούς που θα του ζητήσει ο Πάνος Καμμένος και διατηρήσει στο υπουργικό συμβούλιο τους αντάρτες από τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Άμυνας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πολιτική σύγκρουση. «Αν δεν το δεχθεί ο Τσίπρας θα πάμε σε ρήξη» λέει συνεργάτης του Πάνου Καμμένου.

Σε κάθε περίπτωση, περίπου μία εβδομάδα αφού προανήγγειλε ανένδοτο, καταγγέλλοντας τον Νίκο Κοτζιά σαν ολετήρα της χώρας και της κυβέρνησης, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται σαν να κινείται σε μια πιο ήπια γραμμή, προετοιμάζοντας την μεταστροφή του στη γραμμή του βελούδινου διαζυγίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συσχετισμοί που οδήγησαν στην… αναδίπλωση

Να σημειωθεί, ο κ. Καμμένος είχε από το πρωί προδικάσει την αλλαγή πλεύσης δηλώνοντας στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας της Βουλής πως «Ούτε έχω υποβάλλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί να προδικάσει η ΝΔ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει εγώ πουθενά επισήμως ή ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση». Η νέα στάση του αρχηγού των ΑΝΕΛ ενδεχομένως να ερμηνεύεται από τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματός του και οι οποίοι καθορίζουν την επιβίωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Πρέπει να υπογραμμιστεί πως αν ο Πάνος Καμμένος εγκαταλείψει το υπουργείο και χάσει την ΚΟ θα πορευτεί σε μια προεκλογική περίοδο 3-4 μηνών ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Υπο αυτά τα δεδομένα, συνομιλητές του προέδρου των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι στην ψηφοφορία για την κύρωση της συνθήκης των Πρεσπών θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, κάτι που σημαίνει ότι οι διαφωνούντες και οι αντάρτες θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ. Οι ίδιες αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα επιβάλλει στους βουλευτές του κομματική πειθαρχία ακόμη και σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εφ' όσον ο Αλέξης Τσίπρας έχει συναινέσει να οδηγηθούν τα δύο κόμματα σε βελούδινο διαζύγιο.
kammenos03

«Σώζεται» από την Συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και επίσημες δηλώσεις η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συνολικά 5 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

«Καίγεται» από την ψήφο εμπιστοσύνης

Για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κώστας Κατσίκης - που σύμφωνα με στελέχη των ΑΝΕΛ εκφράζει τον Πάνο Καμμένο - ξεκαθάρισε στον ΘΕΜΑ FM ότι το κόμμα ψηφίζει «κατά». Εάν λοιπόν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσει την ΚΟ καθώς από τους 7 βουλευτές οι 3-4 θα διαφοροποιηθούν (Θ. Παπαχριστόπουλος, Ε. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και πιθανότατα Β. Κόκκαλης).

Αρα, ο μόνος δρόμος επιβίωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συσχετίζουν τη νέα στάση Καμμένου με την επιθυμία του να περάσει από τη Βουλή η τροπολογία για τα F16. Στην ουσία δηλαδή λένε ότι ο υπουργός Αμυνας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να μην φτάσει στην απόλυτη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να έχει την υποστήριξη των βουλευτών του κυβερνητικού του εταίρου στην επικείμενη ψηφοφορία για τα αντισταθμιστικά των F16.

ΣΧΟΛΙΑ (58)

10.000 τον μήνα

καθαρά. Μέχρι τον Οκτώβρη είναι 100.000. Δικαιολογείται το θέατρο της ξεφτύλας.

Ο αντικειμενικός

Καμμένος= κότα τρίλυρη και μακροπουπουλάτη.

Πάντως ο θεός να μας λυπηθεί.

Οι μηχανορραφίες ευρωπαϊκές και εσωτερικές για να περάσει το μακεδονικό δεν έχουν τέλος. Αυτό δεν είναι κυβέρνηση είναι φαρσοκωμωδία.

Γυμναστής

Για ποια κωλοτουμπα μιλάτε όλοι?Ακόμα εκεί έχετε μείνει? Αυτές είναι παιδικές ασκήσεις για παιδιά του νηπιαγωγείου. Εδώ λέμε ότι έχει περάσει το άτομο σε άλλα επίπεδα. Ο Πετρουνιας μπροστά του είναι γατάκι.

Τάκης

Σε βλέπω στο ίδιο κελί με τον δημιουργό της προδοτικής συμφωνίας Νικολάι Κομιτατζιά

ΚΟΥΙΖ

Για οσους ψηφισαν ΑΝΕΛ. Παρακαλουμε, επιλεξτε το καταλληλοτερο. Σημερα αισθανομαι Α) Ανεξαρτητος Β) Ελληνας Γ) Και Ανεξαρτητος και Ελληνας Δ) Λαμακας Ε) Δεν Ξερω/Δεν Απαντω

Alexandros

Λείπαμε βαθύτατα για αυτή την χώρα . Μας κορόιδεψαν μας έβαλαν και ψηφίσαμε. Δεν δέχτηκαν τον ψήφο της πλειοψηφίας ακολούθησαν δικό τους δρόμο υπακούοντας σαν καλοί μαθητές τον δάσκαλο τους(ευρωπαϊκή ένωση, Αμερική). Ξεπούλησαν τα πάντα και η αξιοπρέπεια που μας έμεινε το όνομα μας το πούλησαν και αυτό πιστεύοντας ότι θα ξεχρεώσει η ΕΛΛΑΔΑ. Συμπέρασμα: Δυστυχώς η Ελλάδα δεν ξεχρεωνει και θα συνεχίσουμε να χρωστάμε επειδή δεν υπάρχει κάποιος να παράγει λεφτά(παραγωγικός τομέας,αν τον Βρείτε ενημερώστε μας). Εχουμε μια ιστορία που κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει ( διεθνώς). Αφού πληρώνουμε με το αίμα μας καθημερινά τα μνημόνια και πλέων θα συνεχίσουν και άλλες δύο γενεές να τα πληρώνουμε και έχει γίνει αποδεκτό απο τον παθητικό λαο για τι να πουλήσουμε την ιστορία μας ; δεν είναι μες το μνημόνιο. Δεν χρωστάμε το όνομα σε κάποιο κρατίδιο που δημιουργήθηκε για τα συμφέροντα κάποιων που περιλαμβάνει ουνους -σλαβοι- γύφτοι-αλβανοί-( ένα κατακάθι μίγμα λαών της πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας) που οι σύμμαχοι δημιούργησαν και διεσπασαν ΤΩΡΑ . Τι θέλει να πάρει ένα όνομα που δεν δικαιούται. Τι σχέσει έχουν αυτοί με την ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ. Από πότε ήταν Μακεδόνες και δεν το ξέραμε; Άντε και τα εδάφη τους να άνοικαν στη Μακεδονία τι σημαίνει οτι ειναι Μακεδόνες; Ας αποδείξουν με αρχαια κείμενά τα λεγομενα τους . Οι γλώσσα τα ήθη τα έθιμα τους δεν έχουν σχέση με αρχαία Μακεδονία και μεταγενέστερη Ελλάδα. Δεν κατάλαβα. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αποκαταστήσει μια αδικία αιώνων ή απλά πουλάει γιατί του το είπαν η μέντορες του. Όλα αυτά θα γραφτούν στην ιστορία . Ας το θυμούνται οι προδότες. Βέβαια ο ελληνικός λαός ξεχνά. Οι προγονοι πολλών εξ αυτόν διοικούν αλλά δυστυχώς όταν έρχεται η ώρα για ψήφο δεν τους αναρτούν σε ένα πάνελ να τους θυμηθεί ο κόσμος. Περαστικά Ελληνικέ λαέ. Η ιστορία επαναλαμβάνετε και Εμείς είμαστε ΠΑΛΙ θεατές

Λοκωμερι Καμενου

Δεν γινεται να αποχωρισθω την καρεκλα λεμε. Η καρεκλα κι εγω εχουμε γινει ενα

Go back Mrs. Merkel, go back Mr Tsipras

Τάκανε θάλασσα. Βρίσκεται σε φοβερή σύγχηση. Είχε μια εξαιρετική ευκαιρία να κεδίσει πολύ "καμένο" έδαφος, επαρκή αξιοπιστία, αν φώναζε την ώρα που ο Τσίπρας και η Μέρκελ επαινούσε ο ένας τον άλλον κυρίως για το Μακεδονικό να τους φώναζε: Go back Mrs. Merkel, go back Mr Tsipras. Αλλά... ποιος ξέρει τι σύγχηση υπάρχει μέσα στην καρκάλα του.

Κωστας

ΝΙΑΝΙΟΥ ΝΙΑΟΥ ΒΡΕ ΓΑΤΟΥΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΖ ΜΥΤΟΥΛΑ, ΓΑΤΟΥΛΑ ΜΟΥ ΜΙΚΡΗ. ΝΙΑΟΥ ΣΕ ΕΧΟΥΝΕ ΜΗ ΣΤΑΞΕΙ ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ Η ΓΟΥΝΑ ΣΟΥ Η ΓΚΡΙ....................

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4918375

«Όπως αποδείχτηκε, είτε δεν πίστευε είτε δεν καταλάβαινε το σχέδιό μας - Άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα» είπε για τον Γιάνη Βαρουφάκη - Απάντησε και στον Τσακαλώτο για την μόλυνση από την «Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» - «Η μόλυνση έρχεται και από την αδράνεια» είπε 

12
223

«Παρακολουθούμε έναν Αττίλα νούμερο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ και στα κυπριακά χωρικά ύδατα - Παρακολουθούμε την, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προώθηση εποικισμού της Αμμοχώστου» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ από την Κύπρο

1
theoxaris

Συνομιλία με φορείς και κατοίκους του νησιού είχε ο υπουργός Τουρισμού -  «Το υπουργείο θα στηρίξει πρωτοβουλίες φορέων του νησιού που αφορούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου»  ανέφερε μεταξύ άλλων

dendias2

Μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ευρώπη πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις με τα μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων