kammenos_ar

Αποχωρούν από την κυβέρνηση  οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ή θα βρει τρόπο να «ξεπεράσει» και αυτό το εμπόδιο; - Στις 13:00 η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ - Θα ακολουθήσει η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου

Όλα δείχνουν ότι ο Πάνος Καμμένος αποχαιρετά την κυβέρνηση. Πάτησε το «κόκκινο κουμπί» κηρύσσοντας ανένδοτο κατά του Μεγάρου Μαξίμου, των αποστατών και της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Θα πράξω αυτό που πρέπει» είπε χαρακτηριστικά αποχαιρετώντας χθες Πέμπτη του στρατηγούς στο Πεντάγωνο κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Αμύνης δείχνοντας ότι μετρά αντίστροφα για την έξοδό του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ωστόσο, παρά τις επίσημες δηλώσεις, τις αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις και τα tweets, οι περισσότεροι κρατούν ισχυρές επιφυλάξεις για τις τελικές αποφάσεις που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (13:00) και στην κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αμφιβάλουν για το αν ο Πάνος Καμμένος θα πραγματοποιήσει αυτή την φορά τις απειλές του αναφέροντας μια σειρά από… «αναδιπλώσεις» τις οποίες υποστήριξε περίτεχνα κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Όμως, σήμερα όλα δείχνουν πως από μια ακόμα μετατόπιση δεν έχει να αποκομίσει κανένα ουσιαστικό πολιτικό όφελος ο αρχηγός των ΑΝΕΛ. Στην πράξη θυμίζει παίχτη που δεν έχει να χάσει τίποτα καθώς τα έχει χάσει όλα.

Συγκεκριμένα, έχει χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ενώ το κόμμα του αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή διάλυσης. Από τους 6 βουλευτές που διαθέτει οι 3-4 έχουν ήδη συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αν συνθηκολογήσει, θα γνωρίζει πως θα είναι επικεφαλής μιας ομάδας – παρακλάδι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δείχνουν όλα τα δεδομένα και το ίδιο υπονοεί ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου.


Οι εσωκομματικοί συσχετισμοί που μπορούν να καθορίσουν την στάση του Πάνου Καμμένου

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ (σ.σ. εφόσον πραγματοποιηθεί) και η προαναγγελθείσα συνάντηση των Τσίπρα - Καμμένου επαναφέρουν στο τραπέζι μια σειρά από σενάρια και εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο Πάνος Καμμένος. Οι συσχετισμοί δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματός του και η προοπτική επιβίωσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας ενδεχομένως να λειτουργήσουν καταλυτικά για τις τελικές του αποφάσεις.

-«Σώζεται» από την Συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και επίσημες δηλώσεις η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συνολικά πέντε βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

-«Καίγεται» από την εμπιστοσύνη
Για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κώστας Κατσίκης - που σύμφωνα με στελέχη των ΑΝΕΛ εκφράζει τον Πάνο Καμμένο - ξεκαθάρισε στον ΘΕΜΑ FM ότι το κόμμα ψηφίζει «κατά». Εάν λοιπόν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσει την ΚΟ καθώς από τους επτά βουλευτές οι 3-4 θα διαφοροποιηθούν (Θ. Παπαχριστόπουλος, Ε. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και πιθανότατα Β. Κόκκαλης).

Αρα, ο μόνος δρόμος επιβίωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.


Τα σενάρια

Υπό αυτά τα δεδομένα σχηματοποιούνται και τα διάφορά σενάρια, των οποίων κοινός τόπος είναι πως ο Πάνος Καμμένος θα ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό πως ο ίδιος και τα στελέχη του αποχωρούν από την κυβέρνηση δεδομένου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών απέχει ελάχιστα βήματα από την Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό αντικαθιστώντας όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην κυβέρνηση και να δεσμευτεί πως τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φιλοξενήσουν νυν ή πρώην στελέχη του κόμματός του.

Επίσης, θα ενημερώσει τόσο τα μέλη της ΚΟ όσο και τον πρωθυπουργό πως θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία για την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως δεν θα ψηφιστεί ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ.

Πιθανότατα ο ίδιος θα δηλώσει ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και πως δεν θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον η διαδικασία έρθει πριν την κύρωση της Συμφωνίας. Η τελική απόφαση όμως για το αν θα εγείρει επισήμως ζήτημα δεδηλωμένης ενδεχομένως να εξαρτηθεί από την στάση του πρωθυπουργού στο αίτημα για αποπομπή όλων των ΑΝΕΛιτών από την κυβέρνηση.

Άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο κ. Καμμένος δεν θα εγείρει ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. Θα ανακοινώσει ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα αλλά θα αποφύγει να πει πως εγκαταλείπουν την πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα διστάσει να προτρέψει όσους αναρωτιούνται για την στάση που θα κρατήσει να καταθέσουν πρόταση μομφής προκειμένου να το διαπιστώσουν.

Τέλος, υπάρχει και το ακραίο σενάριο του «ξαφνικού θανάτου». Συγκεκριμένα, όσοι το διακινούν υποστηρίζουν πως στην περίπτωση που ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει στην ΚΟ κομματική πειθαρχία τόσο για την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, θα τον εγκαταλείψουν αμέσως 3 -4 βουλευτές που θα δηλώσουν ότι οι ίδιοι στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτό, εκτός του ότι οι ΑΝΕΛ παύουν να είναι ΚΟ, σημαίνει πως ο Πάνος Καμμένος θα είναι πλέον ένας απλός ανεξάρτητος βουλευτής που ενδεχόμενη δήλωση περι απόσυρσης της εμπιστοσύνης του από την κυβέρνηση δεν θα εγείρει αυτόματα ζήτημα δεδηλωμένης.

ΣΧΟΛΙΑ (52)

Καμάρωσε λαέ τα έργα σου .....

Η μεγαλύτερη ξεφτίλα από συστάσεως του Ελληνικού Κοινοβουλίου !!!

To σωστό είναι ....

kolotoumbas΄day !!!!

freeman

Καμένος . . .ο για 3 10ετίες ΑΙΣΧΡΟΤΕΡΟΣ ΥΒΡΙΣΤΗΣ των Παπανδρέου , που ήταν και ο λόγος που τον λάτρευε η ΝεοΔημοκρατική Καραμανλική & Μητσοτακική σαβούρα . ΟΛΟΙ οι Δεξιοί το 1990 καμάρωναν με το Καμένο Παλικάρι τους που κουνούσε το Βιβλίο του για την 17Ν με αρχηγό τον Ανδρέα . . .ΟΛΟΙ οι Δεξιοί το 2010 καμάρωναν με το Καμένο Παλικάρι τους που κουνούσε ένα μάτσο κολόχαρτα, τάχα αποδείξεις από το olymbia.gr , για τα cds του Αντρίκου . . .ΤΏΡΑ τον φτύνουν . . .φτύστε τον , τον καθρέπτη σας φτύνεται . . .

Κάποιος

Το "φτύνετε" με "ε"

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Μη κουράζετε το μυαλό σας για να προβλέψετε πιθανά σενάρια. Αμφότερα τα συνεταιράκια έχουν δώσει επανειλημμένα εξετάσεις στην κωλοτούμπα, τη διαφθορά, την εξουσιομανία, την ξεφτίλα, τη δουλοπρέπεια και έχουν αριστεύσει. Από σκουπίδια χωρίς ηθικές αξίες, χωρίς αρχές, χωρίς αξιοπρέπεια μπορούμε να περιμένουμε οτιδήποτε. Δεν θα μας εκπλήξει καμία απολύτως εξέλιξη.

Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΦΕΥΓΕΙ..---αλλα η κυβερνηση ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ

Εκτος απο τον ΜΠΟΥΛΗ......ολοι οι αλλοι ΑΝΕ-ΑΛΗΤΕΣ θα κρατησουν τις ΚΑΡΕΚΛΕΣ τους----και-----ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ψηφο εμπιστοσυνης----και θα ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ και την Μακεδονια....ψηφιζοντας την προδοτικη συμφωνια.-----Η κυβερνηση ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ.....γιατι υπαρχουν οι αναγκαιοι ΓΛΥΦΤΕΣ απο ολα τα ΑΠΟ--ΚΟΜΜΑΤΑ......!!!.----Ο ΤΣΙΠΡΑΣ εχει ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ.....στους ΞΕΝΟΥΣ ΑΦΕΝΤΕΣ....και η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.....πρεπει να ΠΕΡΑΣΕΙ Ο-Π-Ω-Σ-Δ-Η-Π-Ο-Τ-Ε.......και με οποιο κοστος..!!----Το οποιο κοστος θα ειναι η επερχομενη ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΣΥΡΙΖΑ......σε ολες τις εκλογικες αναμετρησεις που ακολουθουν..------Εθνικες εκλογες μετα τον ΜΑΙΟ ειναι αυτο που ΤΡΕΜΕΙ ο ΤΣΙΠΡΑΣ...διοτι ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ με ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ.-----Αλλα ΠΛΕΟΝ......βρισκεται στην ΜΕΓΓΕΝΗ...!!!---------------ΒΙΑΖΕΤΑΙ.....να κανει ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.......αλλα ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ....ΚΑΙ ετσι θα πιει ΑΡΓΑ αλλα ΣΤΑΘΕΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ...!!!------Οταν δει τον ΜΑΙΟ ολο τον εκλογικο χαρτη ....ΓΑΛΑΖΙΟ....---το μονο σιγουρο ειναι οτι θα του βγουν ΠΟΛΥ ΞΙΝΕΣ οι καλοκαιρινες του διακοπες ...!!!

MIK

Ο Καμμένος φεύγει; Ας γελάσω! Δεν τον ξέρεις καλά...

VAGANEMOS

Ψυχή και σώμα είναι στη Βουλή των Σκοπίων τι θα αποφασίσουν, ένας υπουργός που εξαρτάται από άλλη Βουλή αν υπάρχει, απλά δεν υπάρχει!!!

Αρης

Θα γίνει της κωλοτούμπας το κάγκελο

ChrisAK

Made in Greece, κοινώς ελληνικούρες. Γόρδιος δεσμός, πούσαι Μεγαλέξανδρε με το σπαθί σου. Δεν ψηφίζω Πρέσπες ψηφίζω υπέρ Τσίμπλα κυβέρνησης. Ούτε Νασα ούτε Δασκαλάκης μπορούν να λύσουν την εξίσωση αυτή.

Ποιος

Δασκαλάκης ρε φίλε; Μην τρως σανό από τα ΜΜΕ

Λούλης

Ο θίασος άρχισε τις υποκλίσεις. Γιατί η αυλαία πέφτει οσονούπω! Χα χα χα!!!

ΟΥΣΤ!!!!

Νομίζει ότι θα σώσει το τομάρι του και θα εξιλεωθεί με αυτό τον τρόπο; Τσίπα δεν έχει το παχύδερμο. Να δω όμως πόσοι μαλ@κες θα τον ξαναψηφίσουν... Στα τέσσερα παχύδερμο, στα τέσσερα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4918375

«Όπως αποδείχτηκε, είτε δεν πίστευε είτε δεν καταλάβαινε το σχέδιό μας - Άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα» είπε για τον Γιάνη Βαρουφάκη - Απάντησε και στον Τσακαλώτο για την μόλυνση από την «Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» - «Η μόλυνση έρχεται και από την αδράνεια» είπε 

10
223

«Παρακολουθούμε έναν Αττίλα νούμερο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ και στα κυπριακά χωρικά ύδατα - Παρακολουθούμε την, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προώθηση εποικισμού της Αμμοχώστου» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ από την Κύπρο

1
theoxaris

Συνομιλία με φορείς και κατοίκους του νησιού είχε ο υπουργός Τουρισμού -  «Το υπουργείο θα στηρίξει πρωτοβουλίες φορέων του νησιού που αφορούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου»  ανέφερε μεταξύ άλλων

dendias2

Μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ευρώπη πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις με τα μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων