Κοτζιάς: Οι Τούρκοι θέλουν στρατεύματα για να ελέγχουν μετά τη λύση του Κυπριακού

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι θέλουν στρατεύματα για να ελέγχουν μετά τη λύση του Κυπριακού

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών «φωτίζει» παρασκήνια των επαφών με τους Τούρκους στο Κραν Μοντανά

4638883
Στην πραγματικότητα τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα «δεν τα θέλουν στην Άγκυρα για να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους, αλλά για να έχουν τον έλεγχο της Κύπρου οι ίδιοι». Αυτό αναφέρει ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ρίχνοντας φως στα παρασκήνια του Κραν Μοντανά, των προσπαθειών που προηγήθηκαν και όσων ακολούθησαν.

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε εάν συζητήθηκε το θέμα εγγυήσεων του ΝΑΤΟ στην άτυπη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Ανέφερε πως ο κ. Τσαβούσογλου προσπάθησε αρχικά να ανοίξει θέματα που αφορούν στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, αλλά του υπενθύμισε ότι «ως εγγυήτριες δυνάμεις δεν έχουμε αρμοδιότητα για μια τέτοια κουβέντα και δεν θα τον ακολουθήσω».

Κατόπιν, συνέχισε, «μπήκαμε στο ζήτημα των δύο μικρών συνθηκών που εμπίπτουν και στη δική μας αρμοδιότητα. Στο τέλος της κουβέντας, τους είπα ότι υπάρχουν 4 λύσεις. Δεν πρότεινα. Κατέγραψα. Εξήγησα τα υπέρ και τα κατά τους. Είπα αυτά που είχα ήδη ενημερώσει τη δική μας πλευρά ότι θα πω».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, οι Τούρκοι «ρωτήθηκαν διερευνητικά αν θα τους έκανε το ΝΑΤΟ και αν σε αυτή την περίπτωση θα αποχωρούσαν. Ούτε αυτό τους άρεσε, επιπλέον, τους έφερνε σε δύσκολη θέση».

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημειώνει σε σχέση με την πρόταση για την Ασφάλεια, πως κανείς σε Λευκωσία και Αθήνα δεν δικαιούται να αποστεί από αυτό το κεκτημένο, την πρόταση για την Ασφάλεια και την υποδοχή της οποίας έτυχε.

Επισήμανε πως «το πρόβλημα της συνθήκης των εγγυήσεων και της κατοχής είχε τόσο υποχωρήσει, ώστε όταν το έθεσα, δέχθηκα επιθέσεις από τις πιο ''απίθανες'' πλευρές. Ορισμένες από αυτές μου κουνάνε ακόμα το δάκτυλο, χωρίς να ερυθριάζουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης