Θύελλα αντιδράσεων για τη δήλωση Ζάεφ περί... «διδασκαλίας της Μακεδονικής» και στην Ελλάδα

zaevtsipras0

ΝΔ: «Η δήλωσή του είναι τόσο προκλητική όσο και η αφωνία Τσίπρα» -Μητσοτάκης:  δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας - Γεννηματά: «Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα από την  «Ιστορική» συμφωνία σας» - Αμηνανία στην κυβέρνηση - «Περιμένουμε σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας» διαμηνύει ο Κατρούγκαλος

Εντονότατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και αμηχανία στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι σημερινές προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για την ύπαρξη «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, που με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχουν πλέον την δυνατότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας!

Η πρώτη εντονότατη αντίδραση ήρθε από τη Νέα Δημοκρατία η οποία τόνισε πως πλέον επιβεβαιώνεται η άποψη που είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Η δήλωση Ζάεφ είναι τόσο προκλητική όσο και η αφωνία του Πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών συμπλήρωσε η ΝΔ εκτοξεύοντας τα βέλη της και προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας αργά το βράδυ στο δημαρχείο Ιλίου, είπε πως παντού η χώρα πηγαίνει πίσω και αναφέρθηκε στο σκοπιανό: «Ήρθε πριν λίγες ώρες ο κ. Ζάεφ και μίλησε για την ανάγκη να διδάσκεται δήθεν η μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα. Όταν είπαμε ότι δεν εκχωρούμε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα αυτό εννούσαμε. Η ΝΔ είναι και θα είναι απέναντι σε αυτή τη συμφωνία», σημείωσε. Με αφορμή μάλιστα δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ είπε ότι ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας και αναρωτήθηκε: «Έτσι λύνουμε τις διαφορές μας;»

Εξίσου επικριτική ήταν και η Φώφη Γεννηματά η οποία με ειρωνική διάθεση έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» του Αλέξη Τσίπρα και... «ιστορική συμφωνία». Στον αντίποδα των πολιτικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση απέφυγε να αντιπαρατεθεί ανοικτά με τον Ζόραν Ζάεφ για τις προκλητικές του δηλώσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κτρούγκαλος που ανέλαβε την ευθύνη να απαντήσει περιορίστηκε να πει εμμέσως ότι οι δηλώσεις Ζάεφ κινούνται έξω από το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών και ότι η Αθήνα αναμένει από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ:

«Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα».

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

«Άρχισαν τα όργανα…» επεσήμανε στο δηκτικό της σχόλιο η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και σημείωσε:
«Κατά τον κ. Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα . «Ιστορική» η συμφωνία σας».

Κατρούγκαλος: Σεβασμός στο πνεύμα της συμφωνίας

Μήνυμα στην πΓΔΜ, ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά»

Τι είπε ο Ζάεφ

Απαντώντας σε αιτιάσεις του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, πως με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες», ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε -από το βήμα της βουλής των Σκοπίων- της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας πως όχι μόνο «Η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών», αλλά δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vecer, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επεσήμανε πως ειδικά για τους “Μακεδόνες” του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της “Μακεδονίας”- και ότι με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το σκοπιανό εθνικό αφήγημα, “Μακεδονία του Αιγαίου” αποκαλείται η ελληνική Μακεδονία, η οποία το 1913 “κατακτήθηκε” από την Ελλάδα, που στη συνέχεια εφάρμοσε πολιτικές “εθνοκάθαρσης” κατά των ... “Μακεδόνων” που είτε “εκδιώχθηκαν” στα Σκόπια, είτε αφομοιώθηκαν στη συνέχεια.

Η αναφορά του Ζάεφ σε “Μακεδόνες” που ζουν στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει τους φόβους όσων αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών στη χώρα μας, θεωρώντας πως εκτός από το όνομα στους Σκοπιανούς τους “χαρίζει” και την πολυπόθητη “μειονότητα” εντός Ελλάδας..
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (87)

syriza festival

Καλούμε όλα τα μέλη μας στο κάμπινγκ για την υπεράσπιση της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΠΟΝΤΟΣ

Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕ ΑΝΘΗ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙΑΛΟ. Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ΚΙΑΝ ΕΦΥΓΕ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

Θαλής

Αντιδράσεις και σχόλια τζάμπα είναι και δεν στοιχίζουν τίποτε. Η αλητεία της κυβέρνησης όμως μας στοίχισε τη Μακεδονία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Η Αριστερά πάντα έτσι λειτουργούσε στην Ελλάδα: ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ! Τι δεν καταλαβαίνετε;

Δήμος

Πήραν χαμπάρι οτι οι Συριζαίοι ..... και πλάκωσαν και οι γύφτο Σκοπιανοί. Ο Τσίπρας άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, έδρασε υπέρ των συμφερόντων των Σκοπίων και όχι για το καλό των Ελλήνων.

μα καλα ποια ειναι αυτη η συμφωνια τελος παντων

κοιτα να δεις που θα βαλουν τα σλαβικα υποχρεωτικα στα σχολεια στο τελος

Μόνο

αφού καταργήσουν ολοσχερώς τα αρχαία Ελληνικά (και τα νέα μήπως) πρώτα, όμως!!!

το δουλικο της Μερκελ ζει

ΌΤΑΝ   ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΦΥΓΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΣ  ΤΣΙΠΡΑΣ Ο ΥΠΗΡΈΤΗΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΏΝ  ΚΟΥΛΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΡΑΜΜΗ.Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΈΠΑΙΞΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ  ΘΑ ΠΑΕΙ ΕΞΟΡΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ  ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ  ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ .ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΥΦΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΣ  ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑΪΖΕΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΟΥΣ. ΤΟ  ΠΑΣΟΚ ΤΩΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΩΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ   ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΜΠΑΛΑΤΖΑ.Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΧΕΙ ΡΟΛΟ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΦΙΜΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ  ...Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΦΡΟΥΡΌΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ .Η  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ  ΑΓΥΡΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΆΝΤΗ  ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣΚΥΝΑΕΙ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ . ΚΑΤΙ   ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΛΑΣΙΕΔΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ  ΗΔΗ  ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΛΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΤΆΛΑ. ΣΕ ΚΑΜΊΑ ΆΛΛΗ ΧΏΡΑ ΣΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΤΆ ΣΥΡΡΟΗ ΤΌΣΕΣ ΠΡΟΔΌΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΙΣ. ΠΟΥ Ο ΣΚΟΠΌΣ ΤΗΣ ΎΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ ΤΩΝ  ΛΑΜΟΓΙΩΝ . ΟΎΤΕ ΌΜΩΣ  ΥΠΆΡΧΕΙ ΆΛΛΟΥ  ΈΝΑΣ  ΛΑΟΣ  ΤΌΣΟ ΒΟΛΕΨΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΨΗΦΊΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΔΙΑΙΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΛΆΤΙΑΚΟΎ ΚΡΆΤΟΥΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ  ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΕΠΑΝΩ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.ΜΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΝΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΑΠΙΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΘΑΨΙΜΟ.

CR

«Κύριοι, εις το ζήτημα της γλώσσης πολλά δύνανται να λεχθούν. Πρώτον, εις την ελληνικήν Μακεδονίαν δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα, η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν, ομιλείται ένα τοπικόν ιδίωμα, το οποίον δεν έχει καμμίαν σχέσιν με την μακεδονικήν γλώσσαν», Ευάγγελος Αβέρωφ, 1959.

σοβαρα τωρα ?

Ας μας λυσει μια απορια ο ανθρωπος.Εαν η γλωσσα ηταν σλαβομακεδονικη οπως ισχυριζεσαι λογικα θα πρεπει να ειχε ριζες απο ελληνικη και σλαβικη.Οταν ομως πηγα εγω στα σκοπια για λιγες διακοπες , το μονο που μιλουσαν ηταν στο 60-70% αλβανικα και 30-40% βουλγαρικα οπως πραγματικα ακουτε οτι ισχυει και το διαπιστωσα απο μονο μου.Οποτε ασε τα ψεματα και πες ξεκαθαρα ΑλβανοΒουλγαροΣλαβικη ...Αλλα βρηκε τον Τσιπρα και ειπε να εκμεταλευτει λιγο παραπανω αποτι επρεπε και να πει λιγα ψεματα μηπως και περασουν.Αλλη μια απορια που ειχα ειναι γιατι ο ελληνας ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΩ ,τους χρωσταμε κατι,ειχαμε καμια υποχρεωση ??????Προς την κυβερνηση θα ηθελα να πω ενα μεγαλο ,ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ,οχι οτι οι υπολοιποι-επομενοι θα ειναι καλυτεροι (παιζει και χειροτεροι) αλλα ειναι κριμα να μας δινετε ετσι στεγνα σαν λαο γιατι δεν σας καναμε τιποτα απολυτως,αντιθετα ο λαος σας εβαλε σε αυτη την θεση γιατι εδωσε βαση σε οσα ειπατε και καλα θα κανατε.ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΞΕΦΤΥΛΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΑΠΟΤΙ ΕΙΠΑΤΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ... ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΑΝ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΑ , ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΘΑ ΗΣΑΣΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΟΜΜΑ

αχαχα

Μπραβο Τσιπρα ... τα καταφερες παλι .Εκτος απο την σωστη προωθηση της ανωμαλιας για ψηφους,γινεται να κανεις και τιποτα αλλο σωστο ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης