Κατρούγκαλος για «μακεδονική γλώσσα»: Πλήρης σεβασμός του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας»

4630364

«Στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Σαφές μήνυμα στην πΓΔΜ, ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

«Παρακαλουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς για το αν οι δύο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ συνάδουν με τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα γίνει πλήρης σεβασμός του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Επισήμανε μάλιστα πως αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλευράς της πΓΔΜ, που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα. Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, η Ελλάδα σέβεται απολύτως το ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια ύψιστη μορφή εκδήλωσης λαϊκής κυριαρχίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις. Επισήμανε ακόμα πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.

Στο σημείο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Νίκο Κοτζιά, σχολιάζοντας θετικά τις προσπάθειες του τέως υπουργού Εξωτερικών. Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαδικασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γειτονική χώρα, η οποία θα έχει αντικείμενο ολοκλήρωσης, όπως πληροφορούμαστε, τέλος Ιανουαρίου, και από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε στις δικές μας υποχρεώσεις».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στη δική της υποχρέωση.

«Αδιαπραγμάτευτες οι ελληνικές θέσεις για τη μειονότητα στην Αλβανία»

Αδιαπραγμάτευτη παραμένει η ελληνική θέση για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Περιμένουμε να δούμε την εκτελεστική νομοθεσία επί του νόμου για τις μειονότητες που έχει ψηφίσει η γειτονική Δημοκρατία, που και για μας είναι καθοριστικό στοιχείο, τόσο γι' αυτό που αποτελεί εθνική προτεραιότητα, την προστασία της μειονότητας μας, αλλά και για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας» διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «είχαν φτάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους μέχρι την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και μετά είχαμε δυστυχώς συμβάν Κατσίφα».

«Έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε αυτό το κεκτημένο των συζητήσεων» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, παρατηρώντας ότι υπάρχει μια κοινή βούληση και των δύο χωρών να προωθήσουν αυτά τα θέματα.

Για τις δηλώσεις Ράμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι στιγμής ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος της συνάντησης και προσέθεσε: «Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να οριοθετήσουμε το περιεχόμενο (της συνάντησης) αν θα ολοκληρώσει ή θα προωθήσει τις συζητήσεις γιατί εμείς περιμένουμε από την αλβανική πλευρά μια κίνηση σε ό,τι αφορά τον νόμο για τις μειονότητες». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως «είναι λογικό από ένα σημείο και μετά να συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών για να μπορέσουν να ξεπεράσουν και τα προβλήματα που δημιούργησε ο θάνατος Κατσίφα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ENAΣ ΑΚΟΜΑ ΠΛΟΥΣΙΟΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΑ ΠΑΡΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΟΣ ΕΣΤΩ ΛΙΓΟ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ !AΛΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΟΙ !! Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΟΣΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΛΕΕΙΝΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ !

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΕ ΑΣΕ ΤΑ ΜΑΝΤΙΛΑΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΕ ΤΑ ΜΩΒ ΓΕΛΕΚΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΓΑΛΛΙΑ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΛΗΘΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΓΕΛΕΚΑΚΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟ.

Last

Το αιμα αυτων που εδωσαν τη ζωη τους για την Μακεδονια θα σας πνιξει .Και μη ξεχασεις αμαρτιες γονεων παιδευουσι τεκνα ,δεν σας το ευχομαι αλλα το φοβαμαι ,αλλα τοτε θα ειναι αργα για δακρυα ,προδοτες !

stp

Αφού ρε Κατρούκαλε η γλώσσα είναι όπως λες Σλαβομακεδονική , γιατί δεν επιμείνατε να γραφεί έτσι και δεχθήκατε τον όρο μακεδονική . Η μακεδονική γλώσσα είναι η Ελληνική όπως είναι η γλώσσα των Πελοποννησίων , των Κρητών, των Κυπρίων, κλπ. Αλλά η γλώσσα τους τελικά δεν είναι ούτε Σλαβομακεδονική, γιατί τότε θα ήταν κράμα Ελληνικής και Σλάβικης και δεν είναι. Είναι Βουλγαροσλαβικοαλβανική με ολίγον τσιγγάνικη . Αλλά είναι δύσκολο να την προφέρεις. Άντε προδότες, τουλάχιστον μην προσπαθείτε να μας παραμυθιάσετε , γιατί μας εκνευρίζετε αφάνταστα και όσο συνεχίζετε χάνετε δεν το καταλαβαίνετε.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Στην εποχη του Βυζαντιου, απο τον παγωμενο και αφιλοξενο Βορρα εφταναν αραιες νομαδες πρωτογονων και ζητουσαν τη φιλοξενια των πολιτισμενων Ελληνων. Δε θα ηταν πολλοι γιατι στις αχανεις στεπες εκεινη την εποχη δεν ειχαν καλλιεργεια γης και μονο τα κοπαδια δεν μπορουσαν να διαθρεψουν μεγαλους πληθυσμους ουτε πολιτισμενους και ουτε να .διασχισουν μεγαλες αποστασεις και να επιβιωσουν. Ο καθενας ελεγε απο ποσο μακρια ερχεται και οι βυζαντινοι αρχοντες τους ονοματιζαν αναλογως Βουλγαρους,Αλβανους ή και απροσδιοριστα Σλαβους-Σκλαβους κλπ και τους οριζαν μια περιοχη συνηθως ορεινη και απομονωμενη για να βοσκουν τα κοπαδια τους και να κατοικησουν σαν ανθρωποι πολιτισμενοι και σαν Χριστιανοι Απο αυτους επαιρναν οσους ηθελαν μισθοφορους,εργατες υπηρετες,δουλουςκλπ για τα αρχοντικα τους και αξιοποιουσαν πολλους που ειχαν προσοντα. Διαβιουσαν ομως παντα και με πολλους Ελληνες αναμεσα και τριγυρω τους. Πολλες φορες οι ιδιοι οι επαρχιωτες Ελληνες τους πιο ζωηρους απο αυτους τους εβαζαν επικεφαλης στις δυναμικες διαμαρτυριες τους, προς την κεντρικη Εξουσια των πλησιεστερων τους αστικων κεντρων και πολλες φορες εξελισσονταν σε ληστρικες επιδρομες και σε εφημερα ψευδοκρατιδια με ψευτοεξουσιες οι περιοχες τους! Απο αυτη τη μειξη της Ελληνικης Γλωσσας με τις βαρβαρικες λεξεις και απο τη χρονια απομονωση αυτων των περιοχωναπο τους αστικους πληθυσμους, προεκυψαν οι διαλεκτοι που οπως βλεπουμε ακομη και στα πολυ μεταγενεστερα χρονια, δεν ηταν απολυτως κατανοητες μεταξυ ολων των Ελληνων(πχ.εργο:''Βαβυλωνια'') Αυτο το ελληνικο γλωσσικο ιδιωμα, εκμεταλλευτηκαν οι επιδοξοι τοπικοι ηγεμονες, απαγορευαν στις περιοχες τους να ομιλουν ελληνικα οχι ομως και γραφτα, για μερικα χρονια, και αυτο ηταν, δημιουργησαν ταχα την εθνικη τους Γλωσσα. Οι αποικιοκρατες κατοπιν ολοκληρωσαν και με αλλα μεσα και πιεσεις τα κρατη ανδρεικελα τους, που πετσοκοβουν σιγα-σιγα και γυρο-γυρο τη δυσμοιρη Ελλαδα κατα τα γεωστρατηγικα τους συμφεροντα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης