Στις ελληνικές καλένδες η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στις ελληνικές καλένδες η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης του επίμαχου άρθρου

vouli1
Στις καλένδες οδεύει η προοπτική αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο προθέσεων η διάταξη λαμβάνει την έγκριση της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ δηλώνουν υπέρ της τροποποίηση του επίμαχου άρθρου. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η προηγούμενη ευκαιρία αναθεώρησης του άρθρου 16 χάθηκε το 2008 όταν «το καθηγητικό κατεστημένο» του ισχυρού τότε ΠΑΣΟΚ κατάφερε να μεταβάλλει τις αρχικές προθέσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Σήμερα, υποστηρίζουν πως «ιδεοληψίες» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και φόβοι για πολιτικό κόστος ακυρώνει κάθε πιθανότητα συζήτησης του κρίσιμου ζητήματος.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κ Γιάννη Μιχελογιαννάκη που εκφράζει την διαφωνία του με την αναθεώρηση του άρθρου 3 που αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και ζητά παράλληλα την «αναθεώρηση του Άρθρου 16, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις». Ο ίδιος δε, επισημαίνει πως είναι σωστή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προτείνει στα κόμματα «να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση» αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα διαφοροποιηθεί.



«Το Άρθρο 16 απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Γιατί άραγε;

1. Δεν λυπούμαστε το κόστος και την ταλαιπωρία των οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό;

2. Δεν λυπούμαστε όταν 18 ετών παιδιά αναγκάζονται να ζήσουν στο εξωτερικό, σε χώρες με αντίξοες συνθήκες;

Κλείσιμο
3. Αφού επιτρέπεται το ιδιωτικό νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, γιατί να μην επιτρέπεται και το ιδιωτικό πανεπιστήμιο;

4. Αφού έχει αποδειχτεί ότι τα δημόσια πανεπιστήμια αναβαθμίζονται με την συνύπαρξη ιδιωτικών, γιατί τότε η απαγόρευση;

5. Μήπως η έρευνα που θα κάνουν οι Έλληνες φοιτητές θα δίνει αποτελέσματα που θα ωφελούν την πατρίδα μας;

6. Αφού μεταπτυχιακά και διδακτορικά οδηγούν του Έλληνες στο εξωτερικό, μήπως θα μπορούσαν να γίνονται και στην Ελλάδα, οπότε και οι επιστήμονές μας θα μένουν εδώ και θα έχει όφελος και η Ελλάδα από την αξιοποίηση της γνώσης;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελογιαννάκης.



Πάντως, παρά τις διαφωνίες θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η ψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 16 και αυτό γιατί εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν και οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ.

Από την άλλη πλευρά Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι Ένωση Κεντρώων, Ανεξάρτητοι Έλληνες και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές μεταξύ των οποίων και η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, περιλαμβάνουν στις προτάσεις τους και την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης